onsdag 1 april 2009

Skillnaden mellan en grisfösare och en Cornetto!


En komplicerad bild!*


Jag trodde att jag skulle slippa diskutera grisfösare.

Men det går inte. Åke Svanstedt har förhörts i fallet och delgivits misstanke.

Nu är alla förhör färdiga och åklagaren ska fatta beslut om han ska väcka åtal eller inte mot en eller flera alternativt ingen av de som är delgivna misstanke.

Så långt är allting glasklart.

Det finns emellertid en sak som jag berört tidigare och som jag verkligen hoppas att Silbersky tar upp med berörda media när det här är över.

Saken är den att Åke Svanstedt precis som jag hela tiden hävdat inte är misstänkt för att ha använt grisfösare.

I Aftonbladets Trav 365 forsätter Christoffer Svensson och Madeleine Brohlin från Aftonbladetägda Minimedia att tjata om att Åke Svanstedt själv skulle vara misstänkt.

I ingressen säger Trav 365:

”I dag förhördes Åke Svanstedt om anklagelserna för att ha använt elchockar på sina hästar.”

Vidare:

”Polisen har genomfört ett tiotal förhör efter TV4:s inslag i Kalla Fakta om att Åke Svanstedt ska ha använt sig av en så kallad grisfösare på sina hästar i träning.”

I Travronden fortsätter Christoffer Ekmark sin journalistiska kräftgång.

”Tillsammans med advokat Leif Silbersky var Åke Svanstedt idag kallad till förhör hos Polisen, misstänkt för att ha använt grisfösare på hästar i sin träningsverksamhet.”

NU är det så Hr Ekmark att ifall du lär dig läsa framöver på någon internutbildning så är inte Åke Svanstedt anklagad för att ha använt grisfösare. Faktum är att han aldrig varit det någon annanstans än i media.

Nu är det så att Flirr Flarr och Mjukhuvud på Aftonbladets Trav 365 har genomfört konsttycket att påstå att Svanstedt är anklagad två gånger i början av artikeln och sedan längst ner i samma artikel dementera sig själva:

”Ulf Kullander vid polisen i Skövde var med under förhören med Svanstedt. Han berättar att Svanstedt själv inte är misstänkt för att ha använt grisfösare på hästar utan ska ha uppmanat andra att göra det.

– Han är delgiven misstanke om anstiftan eller medhjälp till djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.”


Det är starkt jobbat! Vad som stämmer är det senare och Ulf Kullander klargör alltså just det som jag hävdat att Åke Svanstedt inte är anklagad för att ha använt grisfösare.

Är det väldig svårt att begripa skillnaden, Travronden och Aftonbladet? Eller rättare sagt Aftonbladet, vilken del av artikeln är riktigt? Början eller slutet?



*Rätt svar på den komplicerad bildgåtan är alltså att det är travtränaren till vänster som har en grisfösare i handen. Den andre travtränaren som är förvillande lik den första har bara en Cornetto i handen. En Cornetto är en strutglass. Det är alltså det som är skillanden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag avskyr hela den här historien. Anser mig vare en djurvän och lullar och pysslar på med mina egna hästar mer än vad som är nyttigt, är väldigt mån om djur överhuvudtagen och avskyr folk som behandlar djuren illa.
Dock anser jag att det här tagit förjävliga propotioner. Vad är det frågan om? Ska vi driva den kanske skickligaste tränaren vi har i graven med sin verksamhet? Känner att stc o atg behandlar oss hästägare och uppfödare nog illa redan nu och upplever ett missnöje och en bitterhet inom branchen som aldrig funnits tidigare, och detta är ett tåligt folk vi talar om. Jag personligen tar väldigt illa upp över hetsjakten på Åke och känner bara mindre o mindre lust att fortsätta inom en sport där de aktiva behandlas på detta sätt. Sen är det klart att djurskyddet är oerhört viktigt och att sånt här inte ska förekomma, men finns det inget annat sätt att sköta detta på?

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym:

Tack för dina funderingar. Jag är inte heller någon förespråkare för att behandla djur illa.

Jag kan inte komma ifrån att jag tror att det finns något som inte stämmer i den här affären. Att det är något annat som ligger bakom.

Åke Svanstedt råkade i onåd hos media redan för ett år sedan när han införde sin tipstelefon.

Media tror ibland att alla är till för dem och inte tvärtom.

Jag tycker Åkes argument var goda den gången.

Jag känner inte Åke Svanstedt. Har faktiskt aldrig ens träffat honom. Men jag har haft mycket spänning och nöje av hästar han tränat och kört.

Det som hände i TV4:s Kalla fakta var en väl regisserad historia som gick ut på att misskreditera och solka ner en sport som inte är snövit men som i varje fall är långt ifrån den cyniska rovdrift av hästar som utmålades av redaktion som en gång i tiden hade vissa ideal. Den tiden verkar vara långt borta och de är tyvärr inte ensamma.

Jag tror att ni som är aktiva måste rensa upp i era organisationer för att få tillbaka makten över sporten.

Det finns trots allt en massa vettiga människor. Det gäller att plocka fram dem.

STC verkar inte riktigt förstå vad som är fel i deras attityd.

Dramatikern Bertold Brecht sa ungefär så här en gång i början av 50-talet när östtyska folket klagade och regeringen ondgjorde sig över att de klagade inte förstod sakernas tillstånd:

-Om nu folket är så dåligt så får väl regeringen ta och välja sig ett nytt folk.

Så problemet är inte nytt.

Men ge inte upp!