lördag 25 april 2009

A-orden och V75Telefonen ringde vildsint hos Carina i morse.

-ASTRID, Asayesh, Security Police, skriker någon i hennes öra.

-ASTRID, Asayesh, Security Police, Dahuk, upprepar den fortfarande skrikande i andra änden.

Asayesh är det kurdiska namnet för deras säkerhetspolis.

Carina heter Astrid som andranamn. Astrid funkar bra på kurdiska.

-Where are you, sorry bad English, hördes det sedan över den raspiga ledningen.
Efter att ha ringt tillbaka(som man bör) visade det sig att Asayesh ville ge Carina ett telefonnummer som hon kan ringa ifall hon behöver hjälp med någon säkerhetsfråga. Det var ju bussigt.

Igår fick jag höra av en kille som kockar nere på krogen att han heter Askeri och att det finns femtusen med samma namn och att Askersund är deras ursprungliga högkvarter. De kom från det ottomanska riket och ledsagade Karl den XII tillbaka till Sverige efter exilen.

Karl XII föddes 1682 och Askersund fick stadsrättigheter 1643 så det kan vara så att turkarna tyckte att Askersund var ett passande namn på en stad att bosätta sig i. Under den ottomanske sultanen Suleyman delades samhället in i två grupper. ”Askeri”, som höga ämbetsmän, militärer och religiösa ledare. Resten avbefolkningen var ”Reyaya”. Askeri betalade ingen skatt.

Muslimer betalade en skattesats och icke muslimer en annan högre. Av detta kan man dra slutsatsen att många i det ottomanska riket konverterade till islam av ekonomiska skäl. Men man behövde inte vara muslim för att vara Askeri. Komplicerat? Världen är tyvärr mycket komplicerad.

Så de som följde med Karl XII tillbaka till Sverige var helt säkert Askeri.

Asayesh, Askeri, Astrid och Askersund. Finns det något samband? Utredning pågår.

Dagens tävlingar ser inte så enkla ut.

I första bör man nog ha med Amiral Sund och Clear Sign men kanske också Javelin Q. Andra är ett riktigt råttbo. Det lutar åt Evidence Ås i tredje men ska man gardera så får både Acclaim, GMoll och SJ:s Photocopy komma med på kupongen.

Om man vill gå snålt i fjärde så kan Big Nevada och Mette Farming vara en idé.

Stamping kan vara en chansspik i kallisarna. Har man med Love och Aldermarin så. Annars är kallblod just kallblod. Carina pratar en del om hästen med Spik i namnet.

I de två sista målar man i glada färger allt vad tygen håller.

Sedan är det bara att trycka på knappen.

Inga kommentarer: