tisdag 7 april 2009

Fly Me To The Moon!Varje morgon hör man hur det rasslar in varsel.

Regeringen är så tystlåten den kan utan att avgå. Oppositionen funderar över om det kan säga något på första maj utan att det blir stand up direkt.

Näringslivet hukar och det bästa Wallenbergfamiljen som trots allt fortfarande har ett stor inflytande, kan komma upp med är samverkan och Saltsjöbadsanda. So what´s in it for us!

Kraaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmaaaaaaaaaa vajjjjjandjjjjja, som Bibbi Langer sa för hundra år sedan i hennes oss maken Pekka Langers radioprogram.

På den tiden trodde man att sånt hjälpte, mest för att det inte tjatats om det så förbannat. Det var före optimistkonsulternas och de personliga coachernas tid.
Sudda och back to basics! Ät rötter!

Såg att Tollarparn, den fryntlige skånske, tjocke pianisten har avlidit.

Han spred också glädje och optimism på ett naturligt sätt.

Dagens Industri lär ut hur man blir rik. AdLibris heter ett företag på nätet som säljer böcker.
Fyra entreprenörer satsade 25000 var och sålde det senare åtta år senare för en högre summa till Bonniers.

De listade hundra affärsidéer en kväll på 90-talet. Den här fanns inte på listan men dagen efter när de gick igenom det hela så fanns den ändå där. Spooky!

1997 startade företaget.

Så man funderar. I Sverige mals det vidare om den så kallade IT-bubblan. Kajsa och Ernst sålde också böcker på nätet innan de krängde Bokus till KF. Sedan var den Armanikostymer på nätet och jag minns inte hur många miljarder de brände på ett år men det var ju inte deras pengar.
Riskkapital.

När allt redan var på upphällningen så dök Wallenberg upp och slantar in i Spray.

Det var en spännande tid. En del lyckades och andra misslyckades.

Men Sverige har vi av tradition och ohämmad vana och tack vare en stor satsning på datorer i skolorna och bredband en oerhört bred kompetens inom IT området.

Vi är ett litet skitland men vem hittade på underbara Skype som gör att jag kan prata med Carina ungefär hur länge som helst för nästan ingen kostnad alls.

Så om jag ska lista framtidens branscher för svenskarna så är IT definitivt en av dessa. Men det behövs där som överallt annars en stimulans.

Ungefär samtidigt som AdLibris startade höll jag på med en massa IT projekt tillsammans med några andra. En del var inte mogna för att sjösättas. En del fungerade och andra fick ligga på is.
Några misslyckades och i något fall blev vi blåsta.

Ett projekt som lades på is var en webbportal för idéer där affärsprojekt sökte finansiärer online.
Jag jobbade mycket med den där minns jag. Man beskrev sitt projekt översiktligt och de som var intresserade fick registrera sig skriva på en non-disclosure och sedan fick de veta lite mer eller kontakt med kreatören.

Samma med riskkapitalister. De kunde söka områden och sedan förekom det automatisk dating service mellan vad som önskades och erbjöds. Där fanns rådgivning som rörde patentfrågor, juridik et c.

Idag finns det en del sådant men fortfarande är problemet att man har svårt att få tag på support för fräscha idéer.

Vi skulle definitivt behöva dynamiska samlingspunkter för nya företagsidéer, där man kan bygga affärsprojekt online under olika typer av säkerhet. Ett slag ”Crossroads” där man både kan kontakta risk kapital under säkra former och bara surra idéer som man ända inte tänkt göra något av men som kanske andra kan utveckla.

Man kan gå in med en idé mot 1000 aktier i en IPO ifall idén blir av. Varianterna är många men det är för trögt idag.

Frågan som jag saknar debatt om är alltså vad ska vi jobba med i framtiden. Vilka är våra framtidsbranscher. IT är en sådan. Där har vi som jag ytligt berört unika möjligheter även om Ines Uusman en gång i tiden underskattade internet i det så kallade ”flugancitatet”.

Hennes pappa hittade Bockstensmannen så något gott har det allt kommit från det hållet.
Hur var det nu? Man tar en penna...

Inga kommentarer: