måndag 20 april 2009

Pudeln är ute!Solen skiner. Carina var ute med Spiken i morse. Hon var alldeles kall om händerna när hon kom tillbaka in så det är verkligen ingen sommar ännu.

Nu har Carina åkt ut till huvudkontoret för ett möte och jag har skrivit lite till en gammal kompis.

Han trodde det var jag som introducerade Janis Joplin och Savage Rose, den danska gruppen vars underbara sångerska är döpt efter en spritsort, för vårt kompis gäng på 60-talet. Det kan det ha varit men jag ibland sviker minnet lite. Man blandar.

Nu fick jag tack vare min gamle kompis åter stifta bekantskap med ett rockband som jag glömt av, nämligen till May Blitz. Därifrån ledde minnet mig till gruppen Grand Funk Railroad så jag har haft en bra dag hittills.

På tal om Janis så hörde jag och Carina en fullständigt makalös duett mellan håll i er nu; Tom Jones och Janis Joplin.

1969.

Veckans traväventyr såg först inte så skojigt ut, sportsligt. Var finns hästarna?

Acclaim gillar jag och Evidence Ås är bra. Ju mer man tittar på loppen ju mer inser man att det trots allt kanske är en spel vänlig omgång. Men några fler hästar till Guldbjörken borde väl landets samlade tränarekår kunnat skrapa ihop. I något lopp kom hästar med noll startpoäng med ifall jag inte såg fel.

Ulf Hörnberg tycker STC och han själv har hanterat den så kallade Svanstedtfallet perfekt. Just därför borde han och delar av ledningen få sparken eller avgå frivilligt efter generalsekreterarens senaste bottennapp.

Men Ulf gör en Pitbull istället.

Det är det nya.

Vad är det då som är så allvarligt?

1. Först och främst så har detta ärende varit på tapeten under så många år och det varit STC:s uppgift att reda ut det själv eller tillsammans med Jordbruksverket. Så har uppenbarligen inte skett.

2. Att STC åkte ner till Åke Svanstedts träningsanläggning, gjorde inspektion och intervjuade personal utan att Line Nejsborg, Disa och Tomas namn dök upp i utredningen är inte bara märkligt utan helt otroligt. Jag har kritiserat de här tre för att de höll käften. Men enligt Line så pratade de om saken och hon har även kontakt med andra, som har samma minnesbilder påstår Line Nejsborg. Line och Disa jobbade samtidigt hos Svanstedt vilket betyder att de hade minnesbilder på den tiden också. Antingen minns de eller också hittar de på eller både och. Det är inte så att man var ute med Glenn H Persson med grisfösaren och sedan blev den en sexårig blackout. Till sist började man minnas varenda detalj utom vad hästen hette. Line måste ifall hon talar sanning kommit ihåg saker och ting lika tydligt då. Då hade det spelat roll för då fallet inte preskriberat om det nu var något fall.

3. STC borde tillsatt en extern utredning som klargjort exakt varför själva gruppen från STC som åkte ner till Svanstedt för tre år sedan lyckades missa Line, Disa och Tomas m fl. Uppgifter om de nu refererade händelserna fanns ju både på Jordbruksverket och hos STC. Uppgiftslämnaren var anonym men uppgifterna fanns att nysta i.

4. Jag kan förstå att Åke Svanstedt blir förbannad och känner ett svagt stöd från sin organisation. Det har nämligen inte gett honom något stöd överhuvudtaget. Till och med idag sladdrar Ulf Hörnberg på att något hänt. Vad har som domstol och ert eget beramade regelverk avgjort Ulf Hörnberg?

5. Man stänger av Åke Svanstedt från att köra häst i fem dagar. Ett agerande som borde utredas internt men av en extern utredningsgrupp. Nu fanns det inga stora lopp innan jul. Men om det varit ett par dagar innan Elitloppet.

6. Tipstelefonen. Varför skulle den handla enbart om Svanstedt. Varför skulle samme säkerhetschef som kapitalt misslyckats med att reda ut anklagelserna sitta uppe och svara på samtalen den 23 december. Varför skulle man inte tipsa om Olle Goop, Jepson, Glenn H, eller och resten av den svenska travtränarerörelsen som kan tänkas ha använt metoden. Varför bara Åke Svanstedt? Det fanns nämligen andra namn som nämnts och som STC inte varit okunniga om. Om det sedan var sant eller inte är en helt annan sak.

7. Ett antal märkliga uttalanden som skapat mer förvirring. I STC:s reglemente står det hur man ska förhålla sig till organisationen som en del av den. Gäller det inte ledningen i förhållande till Svanstedt?

8. I Travronden som ägs av STC har den ena artikeln efter den andra påstått att Åke Svanstedt skulle ha använt grisfösare i sin träning. Då visste STC:s ledning att den anklagelsen gällde Jepson inte Åke Svanstedt. Man borde ha rätt till att få ett genmäle i sin egen tidning. Samma med Trav 365. I artikel efter artikel skulle Åke ha gjort det. Tidigt hade STC kunnat klargöra detta eller på något sätt ge uttryck för att utan en laga kraft vunnen dom är ingen dömd. Men så skedde inte. TV4 påstod att Åke Svanstedt använt grisfösare. Ingen åtgärd från STC. För det var inte det ens vittnena påstod.

9. STC har överhuvudtaget oavsett vem som har rätt i saken skött anklagelserna mot Svanstedt och hans stall på ett amatörmässigt och direkt kontraproduktivt sätt.

10. Att Hörnberg nu inte förstår vad Åke Svanstedt pratar om när Åke i fyra månaders tid sagt att STC skadat honom mer betyder bara att det framstår som ännu klarare varför travsporten behöver en helt ny ledning. En som åtminstone inser att komplicerade frågor som denna kräver en öppen diskussion och förmåga till kritisk självrannsakan. Om jag möjligen vacklat en smula om STC-ledningen ansvar så gör jag inte det efter detta otroliga uttalande till Trav 365 som Ulf Hörnberg presterat.

Jones och Joplin(bättre):
http://www.youtube.com/watch?v=8ib2b4BOZIQ&feature=PlayList&p=2BD7D8F0F9C6BF7C&playnext=1&playnext_from=PL&index=10

Inga kommentarer: