måndag 6 april 2009

Lundby-Wedin tänker inte avgå!Vanja Lundby-Wedin sitter kvar, vilket alla mått mätt måste skada mer än det helar en redan sargad fackföreningsrörelse .

Det har varit en svår tid för fackföreningsrörelsen, sa Vanja Lundby-Wedin på presskonferensen.

Efter en lång diskussion i LO:s styrelse ställde sig alla förbund bakom Lundby-Wedin.
Taktiken var klar på presskonferensen: Nu riktas arbetarfientliga krafter mot arbetarerörelsen och då ska man hålla ihop.

Var sjunde medlem kan bli arbetslös, berättade hon och nu ska hon ut och snacka med medlemmarna.

Tre saker ska hon koncentrera sig på:

1.
Hon ska ta ledningen.
Hon ska vara en motkraft mot löntagarfientliga förslag
Hon ska vara en kraft för medlemmarna
Hon ska ta krafttag för att stärka kollektivavtalen

2.
Hon ska stärka den facklig politisk samverkan med SAP

3.
Hon ska fortsätta vara aktiv i de internationella frågorna. Bl a som ordförande i Europafacket

Dessutom ska hon lämna tre styrelseuppdrag.

I sitt första majtal ska hon ge röst för det som medlemmarna vill hon ska tala om, berättade hon ödmjukt. Det är tydligen tjäna folket linjen som gäller nu en tid framåt.

Vill medlemmarna att jag ska diskutera höga löner och stora klyftor på första maj och det tror jag att dom vill så ska jag göra det, säger Vanja Lundby-Wedin och liknar en japansk företagsledare som ber om ursäkt att han finns till när det skitit sig.

Personligen tror jag att det är här man historiskt kommer att ange där socialdemokraterna förlorade valet 2010.

Exakt hur man resonerade vet jag inte men att låta Vanja Lundby-Wedin sitta kvar spiller över på hela LO-kollektivet. Men inte på medlemmarna utan på ledningen. När hon sedan påpekade att hennes lön nu sjunker p g a tappade styrelseuppdrag och att det skulle få konsekvenser för hennes privatekonomiska möjligheter samt att hon jämförelsevis inte har det så bra och att hon nu får det sämre så redovisar hon en syn som är så bortom hennes genomsnittlige medlem att det är närmast pinsamt att höra henne. Hon har 93 000 i månaden, d v s fyra gånger så mycket som den genomsnittlige medlemmen. Hon har ett pensionsavtal där hon får gå med 870 000 om året vid 60 års ålder. Jesus! Dessutom antar jag att hon har ersättning för styrelseuppdraget i Europafacket. Tidigare hade hon 250 000 - 400 000 extra för att sitta i olika styrelser. De pengarna tappar hon eftersom hon tvingats avgå där men eftersom hon inte fattade vad hon beslutade om så är det säkert en vinst både för henne själv och bolagen.

Vanja Lundby-Wedin sa på presskonferensen också att man stärkt LO. Det betvivlar jag starkt. Däremot har man stärkt alliansens möjligheter att vinna nästa val. Det är möjlien trist för LO och SAP men den enda logiska konsekvensen av dagens scharad.
Tyvärr skulle man mått lika dåligt om Metallmannen eller Ylva Thörn klivit fram och sagt att de skulle ta över. Nu skulle alla ut och prata med medlemmarna och hacka på borgarna och mana till rättning i leden som vanligt. Det lät som ett väckelsemöte på slutet. Det var bara Ulf Ekman som fattades. Hulasabbashdamsalahafum! Att det här slank igenom är inget mindre än en veritabel:

Skandal!

16 kommentarer:

lurigopalia sa...

Tänk att de har så dålig koll på vad allmänheten tycker. Lundby-Wedin och Mona Shalin, ingen av de två har något folkligt stöd. De båda uppfattas som oärliga yrkespampar. Jag vet många gamla sossar som inte kommer att rösta på S tack vare Mona Sahlin.Själv blir jag mörkrädd av tanken på en person som inte ens har koll på sin privatekonomi skulle vara Sveriges statsminister.Sverige skulle ha behövt Anna Lindh nu..

Nebraska Stable sa...

Persson,kom tillbaka. Allt är förlåtet.

Stefan Hagberg sa...

Till Lurigopalia: Hej! Jag har själv varit fackligt aktiv på 70-talet och början av 80-talet. Jag känner så väl igen det här snacket. Det hade varit ett bra läge att visa att det finns rätt och fel, men nej. PÅ AB har redan n massa röstat och alla kan ju inte sitta och klicka hela tiden.

85 procent säger att det är fel av henne att sitta kvar.

Att piska in förbundsordförandena är en sak. Dom sitter väl i olika styrelser själva utan att fatta något. Att ha medlemmarnas stöd är en hel annan sak. Nu har de fått en som inte kan se, d v s skilja på korten och en som inte kan läsa.

Det blir skitbra! Men jag tror inte det stoppar här vilket är glädjande. Nu är det bara att peta fram hennes pensionsavtal och andra förmåner. Jag har inte sett någon redovisning. Vad får hon för Europafackjobbet. Hon får fem miljoner mellan 60-65 av LO när hon går 2012 men vad får hon sedan. Basbelopp. Men hur många.

Vilka styrelser sitter resten i. Ylva Thörn, Metallmannen som vill sänka medlemmarnas lön dock inte sin egen. Hade det varit något med dom där hade dom sänkt sin lön till en genomsnittlig medlemslön vilket i hennes fall är något över 20 000 kronor.

Det är inget dåligt liv och hon hade mage att beklaga sig på presskonferensen. 93000 x 12 plus resten. Om tre år får hon 870 000 om året till hon fyller 65. Sedan blir hon väl landshövding och får sitta i lie mer välbetalda styrelser.

Anna Lindh hade lite emellan öronen i varje fall. Hon var statsmannamässig och arbetade upp ett internationellt förtroende på rekordtid.

Jag minns en kollega till mig som var lite äldre när jag jobbade på SR. Han var lite upprörd när han hade träffat Mona första gången. Hon säger ju gedde, sa han upprört.

Så det blir nog fint.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Persson, Stig Malm, Björn Rosengren. Alla kan komma tillbaka! De kunde i varje fall läsa.

Jenny sa...

Finner inte ord. Det är fördj*vligt. Och att ha mage att säga att man inte har råd att avgå! Hon har slarvat bort mina pengar, jag har inte råd med att hon sitter kvar.

Blir också mörkrädd ...

Nebraska Stable sa...

För mig som är aktiv inom facket och (en nu mera arg då) socialdemokrat känns det rätt...tungrott nu.

Enda jag kan komma att tänka på är en låt av Afzelius;

Tittel: På mäster Olofs tid
Plate: Tankar vid 50 (1997)
Tekst: Björn Afzelius
Musik: Björn Afzelius
Revidert 13.08.2006
-------------------------------
Pappa, hur var det förr?
Berätta hur allt var förr.
Det säjs ingenting, det skrivs ingenting;
Hur var det egentligen förr?

Då hade vi ett respekterad namn.

Då var jag stolt över mitt fosterland.

Man kände till oss vida omkring;

Snart vet man ingenting.

När Sverige talade så lyssna man,
för alla visste att det vi sa var san
Att säja ifrån var en filosofi
på mäster Olofs tid.

Då var vi tredje världens store vän,
en ständig förkämpe för friheten.
Vi sände pengar vida omkring;
Snart ger vi ingenting.
Det vackra ordet solidaritet
fick då en innebörd som var konkret.
Att hjälpa till var en filosofi
på mäster Olofs tid.

Då krävde folket av ministrarna
att hålla löftena til väljarna.
Att värna ordet demokrati;
Snart värnas ingenting.
Den gången såg man som en självklarhet
att ansvar förutsätter ärlighet.
Att hålla ord var en filosofi
på mäster Olofs tid.

Den gången drog sej inte medierna
för att ta upp dom stora frågorna.
Dom ville vara ett med sin tid;
Snart vill dom ingenting.
Den gången tilläts journalisterna
gå ut och engagera männskorna.
En hög nivå var en filosofi
på mäster Olofs tid.

Då blev man uppmanad att tänka stort,
och att förstå att allting hör ihop.
Att se att världen är som en ring;
Snart ser man ingenting.
Den gången eldades miljonerna
till att förverkliga visionerna.
Att ha en dröm var en filosofi
på mäster Olofs tid.

Den nya tiden kom en kylig natt.
Ingen har nånsin sett en natt så svart.
En natt som alla människor minns;
Sen minns dom ingenting.
Så låt mej säja till dej, lilla vän:
En kula drev oss in i tystnaden.
Med det var aldrig filosofin
på mäster Olofs tid.

Stefan Hagberg sa...

Till Jenny: Nej,det blir nog snart dags för LO-ledningen att välja sig nya medlemmar.

Jag vet inte hur det är nu men jag minns när jag jobbade på Boliden Kemi och vi skulle på någon fackkurs. Vi jobbade tresift men dels så bodde vi gratis och sedan var det mat och vin i dagarna tre. Dessutom fanns det något bidrag som vi fick så vi var lediga och fick dessutom mer betalt än om vi jobbat. Det har dom möjligen ändrat på men man blev ganska förvånad. När vi tog upp det såg de helt förvånade ut. Så har det alltid varit.

Det är klart når det inte är deras egen lön det handlar om som ska sänkas så känns int så jobbigt att prata loss on solidaritet och arebtarrörelsens värderingsgrund.

Till Nebraska: Ja, Mäster Olof hade en del visioner. Det kan man inte förneka. Exakt vad Mona har för visioner i tider som dessa ska bli intressant att höra. Hon förbereder säkert ett längre tal.

Första Maj blir i varje fall intressant. Eftersom det inte är en lördag utan en fredag så skulle man kanske släpa sig ut på stan. Det lär bli högklasssig underhållning.

Vi kanske skulle ha en egen liten avdelning allihopa under parollen: Kompensera Vanja NU!

Tyvärr är det en jäkla massa bokstäver att måla. Sååååå, det blir kanske ändå Bergsåker och en bira. Hade ni den där boken i småskolan? Får se vad hette den? Läs och Förstå. Jag är ett par år yngre än Vanja. Jag är nästan säker på att hon hade den också.

Stefan Hagberg sa...

Till Alla: Helle Klein har varit och klunkat av nattvardsvinet igen. Hör vad hon säger på sin blogg:

"Hennes huvuduppgift (Vanja) blir nu att se till att fackföreningsrörelsen verkligen blir en stridskraft för löntagarna och kan bilda motkraft till spekulationsekonomi och kvartalskapitalism.

Samtidigt gillar jag Lena Melin. Hon är inte så lättlurad. Kan dom inte skicka Klein på någon missionsresa till Ulanbator eller Absurdistan.

Björne sa...

Det är ganska väntat att hon sitter kvar. Att värna om trovärdigheten är sossarnas sämsta gren just nu.

Tacka vet jag Lars Ohly. Han må vara lite speciell men han står för sina principer.

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Jag har tyvärr inte röstat annat än blankt sedan 70-talet men det kanske är så. Jag litar inte på någon politiker. Jag kan i varje fall informera er om att Ylva Thörn lyfter ca 75000 per år i ATG:s styrelse om jag inte läste fel i årsredovisningen. 50 000 i Riksbyggen och sean var det då 2 AP fonden. Vad tjänar en undersköterska 16-17000 eller har det höjts under kamrat Thörns ledning. Ja, alltså sedan har hon sin lön son ordförande för Kommunal. Får dom arvode i LO:s styrelse och sedan...

Jag vill inte ta upp det där med Nacka, Björne;-) Var det inte en lägenhet också;-)

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Jag har kollat och det stämmer precis som du säger. Ohly hade principen att inte betala ockerhyror. Så hamande han i en skiljmässa vilket kan hända den bäste. Så han gick till bostadskön som var vääääälllllldigt lååååååååång.
Så han bet i det sura äpple som så många innan honom har bitit i. Det kallas i Stockholm för att hyra i andra hand. Det fick han och kom överens med lägenhetsinnehavaren at betala 7400 kronor. Det räckte precis med riksdagslönen:

Så har riksdagsledamöternas lön förändrats:

En löneutveckling från 330 000 kronor om året till 590 000 kr på tio år.
2006 november: Årsarvode 590 400.

2006 oktober: Årsarvode 576 000.

2006 januari: Årsarvode 576 000.

2005 november: Årsarvode 576 000.

2005 januari: Årsarvode 556 800.

2004 november: Årsarvode 556 800.

2004 januari: Årsarvode 540 000.

2003 november: Årsarvode 540 000.

2003 januari: Årsarvode 518 400.

2002 november: Årsarvode 518 400.

2002 januari: Årsarvode 498 000.

2001 oktober: Årsarvode 498 000.

2001 januari: Årsarvode 480 000.

2000 oktober: Årsarvode 480 000.

2000 januari: Årsarvode 456 000.

1999 oktober: Årsarvode 456 000.

1999 januari: Årsarvode 432 000.

1998 januari: Årsarvode 363 600.

1997 januari: Årsarvode 354 000.

1996 januari: Årsarvode 330 000.

1995 januari: Årsarvode 318 000.

1994 oktober: Årsarvode 318 000.

1994 januari: Årsarvode 300 000.

1993 januari: Årsarvode 281 100.

1992 april: Årsarvode 281 100.

1992 januari: Årsarvode 266 760.

1991 mars: Årsarvode 259 500.

Källa: Enheten för administrativ ledamotsservice vid Sveriges Riksdag

Jo, Ohly. Så han hyrde den här barre på Bergsundsstrand som ligger ungefär en kvart från mig. Jag brukar promenera där med jycken. Fint område. Det borde ta Ohly ungefär en kvart till jobbet med T-benet.

Anyway efter 12,5 månader anmälde Ohly saken till Hyresnämnden. Killen som han hyrt av hade gjort upp saken med sin bostadsrättsförening och skulle jobba utmlands i ett år. Så Ohly skrev kontrakt, betalade och krävde igen 52 000. Detta var mellan 2000-2001 då Ohly tjänade 40 000 i månaden i riksdagen. Jag vet inte om han hade ståla från partiet också och satt i styrelser men han anmälde killen. Jo, sjöutikt var det och Ohly var inte ledsen alls:
Lars Ohly tycker inte att han har handlat ohederligt:

- Tvärtom. Det är precis så här man ska gå till väga. Man ska skriva kontrakt. Man ska hyra. Och sedan ska man klaga i efterhand.

Hur det gick? Jag minns inte men Lasses princip var glasklar han skulle inte pröjsa räntor och en massa krafs.

Den lägenheten var större än den vi hade vid samma tidpunkt vid Zinken. Lite längre till jobbet för Lasse, typ fem minuter fast som sagt sjöutsikt. vår lägenhet kostade då nästan 2000 spänn mer per månad.

Men principer det har han kamrat Lasse fast för några år sedan så upphörde han att titulera sig kommunist.

Där hade han inte så vassa principer men när det gällde lägenheter och hur man ordnar gräddfilen när frugan har rymt alternativt kastat ut en det visste Lasse. Då gillade jag Lasse Werner bättre.Han sprättade en starkbira innan valet och sedan gick partier förbi fyraprocentspärren varje gång. Uppåt alltså.

Kanske Vanja skulle sprätta lite Norrland eller Klunka lite vind i seglet på första maj, alltså direkt i predikstolen. Det skulle kunna var räddningen. Jag ska ringa deras media profile strategy department på stuberten i morogn bitti. Vad tror ni om tvåhästarslås på lördag i guld?

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Jag måste ha druckit av den finska talloljan igen. Jag glömde alldeles bort att Lasse vill pröjsa 3500 per månad i slutänden.

Ohly har suttit i riksdagen sedn 1998 och har faktiskt bytt princip en gång om man ska vara noga. Från Folkpartiet till Kommunistisk Ungdom. Ja också det där med att han ändrade titel.

Jag har varit med i den där svängen och jag måste säga att jag förstår inte riktigt hur dom får ihop allt. På slutet alltså. Teknisk sätt så ser det ut som om ÅS skulle kunna upprepa fjolårets trick. Om Adams Hall blir inbjuden och Finders tar sig till finalen.

Då hade Dennis Chang...

Björne sa...

Ja, där ser man. Inte ens Ohly. Tyckte däremot att hans inlägg i Expressen här om dagen var vettigt.

Gillade annars Werner bättre jag med. Även Hermansson.

Har intervjuat Schyman en gång och hon var halare än en ål.

Gillade inte henne riktigt heller, även om hon var en slipad politiker som gick hem i stugorna ett tag.

Där ligger Måna i lä...

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Politik är svårt och politiker är ännu svårare. Jag har en gång i tiden varit politisk motståndare till C H. Men ändå tyckt att han ofta fört fram många frågor på ett bra sätt. Sedan satt vi i samma styrelse i en MR organisation och snackade en del. Jag gillar också honom. Han är en sådan person som är lätt att tycka om. Sedan var det andra saker som man kunde ha olika uppfattningar om typ den stora striden mellan SUKPB och KKP 1964.

Nu så här i efterhand kan man väl säga att enhel del handlade om tro. Han trodde säkert att Sovjetunionen skulle bringa lycka och allmän muntration i världen som uttolkaren av socialismeninre väsen. Jag trodde att den kinesiska hållningen var bättre. Idag kan jag inte se så mycket socialism eller ens frihet, jämliket och broderskap i det landet. Men idag är det få politiker som pratar om Kinas politiska själ som verkligen har sina fläckar. Istället är det svenska kungar som viftar med flaggor och gamla fartyg som seglar hit och dit för svensk näringsliv och någon OS Bojkott var inte ens att tänka på trots att dom malde ner tibetaner som veteax.

Guntra Fi är en riktig populist. Henne har jag träffat några gånger och jag delar helt ditt intryck.Dock, var hon en duktig talare och retoriker. Hon var med i FK förr i tiden som stod i mitten av allting och det gjorde Guntra också.

Jag tänkte på Nebraska som är mycket yngre än mig i varje fall. Hon jobbar politisk och fackligt. Det är bra. Man måste kämpa på. Alternativet är att sitta och spotta i ubåten.

Jag missunnar inte Vanja en biffstek eller två. Men hennes lön betalas av medlemmarnas surt förvärvade slantar.

Hon har en förtroendeposition betalad av medlemmarna. Vad exakt gör hennes arbete värt nästan dubbelt så mycket som en riksdagsledamot. Att hon skulle sticka och ta en vd jobb på Ericsson är ju inte på dagordningen. Det var ju ungefär vad Olausson argumenterade för när han skulle ha sin feta pension.

När do argumentar och säger att de har fyra gånger vad en snitt medlem har så är det fyra gånger mer än vad Vanja hade som undersköterska på Danderyd som f ö hade ett jävla skitfack när jag jobbade där några år senare i början av 80-talet. Riktiga sossepolitruker. Fredde berglund som vad chef på Tele2och numera VD för Scribona jobbade också på vaktmästeriet tillsammans med en massa glada ungdomar från Danderyd. Dom fanns där över sommaren och var väl inte överdrivet flitiga påatt gåmed i facket. Vi ville ha lite förändringar som vi vill eha igenon,arbetsmiljön var inte på topp. Efter listor, tjat och gnäll så dök till sist fackgänget upp på vaktmästeriet. Eftersom jag var lite äldre så la jag fram våra krav. Freddan och hans sommarbarnspolare kom med något och då spände Vanjas folk ögonen i killen. -Du är inte med i facket så du har ingen rätt att yttra dig.

Jag antar att det finns ett fack på Scibona och jag vet inte om Freddan är med i något men han blev helt säkert befriad från alla tanakr påatt gå med i Vanjas fackföreningsrörelse.

Jag skällde faktiskt ut den där sossen efter noter och förklarade att om han var så jävla korkad att han trodde att folk skulle gå med i facket med den där stilen så bedrog han sig grundligt. Sen hamnade man väl på listan antar jag. Dt är smällar man får ta och efter ett drygt år så fick jag ett journalistjobb på Synskadades Riksförbund och där jobbade inte Vanja även om...

Där kom Vanja ifrån.

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Sista meningen hoppade ner. Vanja startade sin fackliga karriär på Danderyd där hon där hon var undersköterska och arbetsplatsombud. Så ska det vara.Sen saknas det lite bokstäver som vanligt. Jag har fått hundhår i tangentbordet tror jag eller virus i hjärnan.

Nu ska jag ut med hunden. Carina kommer hem på onsdag så jag måste feja lite. Vårsolen är våldsamt avslöjande.

Stefan Hagberg sa...

Till Mig själv: Jag upptäckte just att Vanja heter Wanja. Men jag tror inte det ändrar så mycket i sak.