onsdag 15 april 2009

Min väns vän är min fiendes väns fiende


Alis medicin!

En turkiskspråkig tidning Hewler Post i irakiska Kurdistan med en slogan som lyder ”Coming Soon to an Oil Field Near You!”.

Samtidigt är den palestinske presidenten Mahmud Abbas uppe i irakiska Kurdistan och besöker den kurdiska regionens president Masoud Barzani.

Barzani och Abbas såg ut att trivas tillsammans. Så här sa Barzani om relationerna de båda folken emellan:

"We are used to our Palestinian brothers always being in the forefront of aiding our people in the past and present," he said. "This visit will cement the relationship between our two peoples with their similar suffering. "

Barzani sa också att Abbas var den förste president som besökt irakiska Kurdistan.

Dick Cheney var där men han var ju bara vice president. Det fanns förhoppningar att Palestinierna skulle öppna ett konsulat i Erbil den kurdiska huvudstaden. Det är långt ifrån den tid när Saddam hade de bästa relationerna med Yassir Arafat och kurderna mötte palestinska gerillasoldater när de gjorde uppror mot Saddam.

För att ytterligare komplicera saken så finns det cirka 250 000 kurdiska judar som bor i Israel sedan de slängts iväg från Irak efter staten Israels bildande 1948.

Så Turkiet är emot kurderna i Turkiet och Iran men för kurderna i Irak om det inte handlar om Kirkuk och emot Israel. Kurderna i Irak samarbetar ekonomiskt med turkarna i Turkiet och låter PKK som är emot eller för turkarna och håller till i bergen samtidigt som irakiska kurder har de bästa förbindelser med Iran och inte lika bra förbindelser med iranska kurder och nu har irakiska kurder tydligen vänskapliga förbindelser palestinier som är emot Hamas som stöds av Iran och…

Då har jag inte ens talat om irakiska kurders relationer till sin egen centralregeringen. Det blir för komplicerat.

Iraks president Jelal Talabani var i Iran 2006 och besökte Irans starke man överayatollan själv:

Ali Khamenei(inte den gamle med skägget från 80-talet utan en ny med ett liknande efternamn). Vid den tiden stödde Iran liksom nu undergrävande verksamhet i Irak. Man gav stöd åt en massa vapensmuggel och små grupper som placerade ut oreda i Irak precis när varken landet eller USA behövde det. En iransk underrättelseagent togs t ex på bar gärning på en parkering i Bagdad när han höll på att sätta ihop en bomb.

Talabani som också är kurd berättade för Ali Khamenei om eländet i Irak med självmordsbombare och allmän anarki. Hela tiden sa Khamenei; Oh, vad hemskt, vi ber för er!

Till sist tröttnade Talabani som själv är skämtare av rang och sa:

-Vi behöver inte böner, vi behöver en medicin.

-Vi kan be, sa Khamenei, men han där(med en handrörelse åt Mahmoud Ahmandinejad) kommer med medicinen.

Vem ska man ta på allvar denna värld av Pokerstars?

Inga kommentarer: