söndag 5 april 2009

Gröning och De Fyras GängLotta Gröning är debattredaktör på AB.

I fredags hade hon tagit in en debattartikel som passar hennes egen volym perfekt.

Den var sammanställd av den alltid lika noggranne kamrat Anders Darenius, Sara Asterborg på Djurens Rätt, Sven Stenson på Djurskyddet Sverige och till sist Shalini Persson företrädande Jurist- och polisnätverket Djurens jurister.
Så här skrev Lotta Gröning själv den 3 december 2008 efter Kalla faktas djupanalys av travsporten:

”Laila ringde, hon var oerhört upprörd. ”Jag brukar spela på trav”, sa hon, ”det är bra för hjärnan, då får jag tänka lite.” Men nu hade hon tappat lusten, hon hade sett ”Kalla fakta” med reportaget om djurplågeriet inom travsporten. ”Jag önskar”, sa Laila, ”att kuskarna som slår sina hästar också får smaka på spöet.”

Reportaget i ”Kalla fakta” har varit nyttigt. Det är ingen nyhet att många travhästar far mycket illa. Däremot har ”Kalla fakta” fått oss att se vad många faktiskt blundar för. Självklart vet travfolk om att hästarna plågas. Att de börjar träna dem som ettåringar och att många är korv redan innan de fyllt tre år. De är slutkörda, sönderstressade och trasiga.
Elittränarna är ofta väldigt hårda. Jag hör många travhästägare – av den mjukare sorten – som drömmer om att få en riktig vinnare, men som drar sig för att skicka sina hästar till proffsen för träning. Alla vet att hästarna med stor sannolikhet kommer att köras sönder.
Väldigt många bryr sig inte. De slaktar bara hästen och köper en ny.

Men det finns också både kuskar och tränare som har hjärtat med sig i sporten – och hjärnan, ska jag väl tillägga. Där pengar inte är allt utan att vägen till framgång bygger på harmoniska hästar.

”Om jag vore stalltjej”, sa Laila, ”då skulle jag välja Järvsöfaks. Vilken häst!”

Så jag är inte så förvånad när jag sätter mig för att studera Grönings val.

Det är samma nivå på Darenius & Co som det brukar. Hästar faller döda ner hur som helst på tävlingsbanorna.

Man skulle ana att en redaktör möjligen skulle undra när och hur många men det här gänget har inga sådana moraliska betänkligheter precis som Gröning själv.

Det är bara att läsa ovan. Att sedan Grönings kompis, läsare eller rent av hon själv skulle välja just Järvsöfax är mer än roligt.

Den har verkligen fått jobba för havren både på banan och i avelsboxen.

15 år gammal , 215 starter, 518 avkommor och 20 miljoner bara i insprungna pengar. Det är inte många hästar som lyckats med det. Viking Kronos gjorde 14 starter och sprang in 6 miljoner.

Den här gången är Darenius ute efter skatterna. Staten ska satsa en del av 1,3 miljarder på hästforskning och bättre djurskydd.

Det är väl bra att staten satsar lite mer pengar på hästforskning och gärna vidareutbildning av Jordbruksverkets banveterinärer skulle jag vilja föreslå.

Jag vet inte exakt hur det går ihop med Grönings polare Mona och deras skattepolitik. Persson och Maggan Winberg var jätteglada åt de där 1,3 från spelkollektivet men när Maggan sen skulle tacka så blev det uppsträckning om den utbredda prostitutionen på Solvalla i stället. Så Gröning får nog svårt att övertyga sina partikamrater att de ska ge tillbaka pengar till hästforskningen.

Om den beskrivningen som Gröning, Darenius och hans nyfunna vänner stämmer så borde regeringen förbjuda travtävlingar.

Enligt de fyras gäng så är det vadhållningsekonomer och TV som stressar hästarna och veterinärernas arbetsordning och utrustning har inte ändrats de senaste 40 åren.

Det saknas statstik på hur hästarna mår enligt artikeln. Man har vidare ingen kontroll av träningen. Alltfler börjar ifrågasätta travsporten. Det är viktigare med nyheter om djurplågeri inom travet än ett OS silver i hästhoppning.

Artikelns budskap är att staten ska ge mer pengar till forskning kring djurskydd, driva frågan i EU och man flaggar för en propositions om ban- och tävlingsveterinärer i vår.

En ny djurskyddsutredning är på gång och där vill Darenius och hans kompisar ha in skrivningar om ban- och tävlingsveterinärer.

Återigen lyckas det här gänget sprida skit över travsporten. Vad är det som ska ändras? Var exakt finns det här dåliga djurskyddet. Nu säger Darenius att det inte finns statisk hur hästarna mår och att han använder 40 år gamla metoder. I Kalla fakta rapade han statistik så det stänkte om det.

Så vad exakt vill de här? Djurens Rätt säger så här: ”Trav- och galoppsporten innebär att hästar utsätts för lidande i samband med både träning och tävling.”

På sin hemsida tjatar Djurens Rätt vidare om detta. Jag antar att de och Anders Darenius har konkreta förslag på åtgärder.

Men varför får vi inte reda på vad de vill? Om de vill lägga ner travsporten så borde de vara lite tydliga.

Så det behövs mer forskning men de vet redan hur det ser ut och de behövs en massa regler för sporten men de kan inte berätta vilka.

Kan vi börja med det här med obligatorisk gastroskopi för att kolla magsår innan tävling. Står det fortfarande på dagordningen?

Jag menar om man inte vet hur det står till med hälsan, hur vet man då att trav- och galoppsporten utsätter hästarna ”för lidande”.

”Självklart vet travfolk att hästarna plågas”, skriver Gröning.

Nej, det vet de inte och det märkliga är att det verkar inte ens de fyra gäng veta. De skriver ju att det saknar statistik på hur hästarna mår i sin gemensamma artikel. Var det därför Darenius var tvungen att hitta på statisk i Kalla fakta.

I så fall borde verkligen staten ge honom en hacka så han åtminstone håller sig till fakta om det nu blir någon nästa gång. Det gäller f ö också i högsta grad Djurens Rätt.

Shalini Persson utbildar folk i retorik, konsten att övertyga.

Hon får gärna övertyga resten av sina kompisar och sig själv med att de kanske ska hålla sig till fakta innan de trumlar loss med:

”För den som vet hur de verkligen ser ut och att hästar störtar till marken och till och med dör under tävling blir uttrycken oerhört cyniska”.

Vilka uttryck?

Jo, en ATG slogan ”För att hästar ger allt”.

Det var just det. Den där statistiken. Som inte fanns. Det blev liksom inte ens en tummetott.

Självklart vet svenska folket att journalister ljuger, Lotta Gröning. Det är därför dom har svårt för pladderhattar som dig.

Länk till artikel:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article4805568.ab

Inga kommentarer: