torsdag 2 april 2009

Kolik



Kolik.

Ont i magen. Britten Christopher Proudman presenterade för några år sedan vad som skulle kunna vara en sammanfattning av 20 års forskning kring ämnet kolik och hästar och mera specifikt hur man kan undvika det och vad man bör se upp med.

Hans och kollegan Archer´s artikel publicerades i The Veterinary Journal 172, 29-39. Den heter ”Epidemiological clues to preventing colic”.

Slutsatserna är att man ska vara uppmärksam på vilka parasiter som förekommer hos hästen och använda lämpliga metoder för att undersöka förekomsten av parasiter. Inälvsparasiter har betydelse för en rad olika former av kolik. Genom att ha en god kontroll över eventuell parasitförekomst hos hästen kan man förebygga kolik.

Man bör minimera förändringar i hästens fodergivning. Det gäller även när hästen är på annat ställe, t ex reser eller tävlar. Varje förändring kan öka risken för vissa typer av kolik inom en 7-14 dagars period enligt forskarna.

Förändringar i koncentration eller sammansättning bör genomföras långsamt under en period av 2-3 veckor vilket kan vara betydelsefullt t ex för olika perioder, tävling, vila, uppbyggnad et c
Vissa hästar har lättare att få kolik än andra. Något som man enligt forskarna bör var uppmärksam på när man köper en häst.

Det flesta som håller på med hästar vet säkert allt det här men jag antar att det finns små nyttiga tips om man studerar artikeln i sin helhet.

2 kommentarer:

lurigopalia sa...

Det stämmer..destutom ska man se upp med mögligt hö, det kan också orsaka kolik. Vissa verkar aldrig få kolik och andra får fler gånger varje år trots alla försiktighetsåtgärder. Man ska också vara försiktig på våren när de släpps på bete, förmycket nytt gräs kan också orsaka kolik. Sen ska man tänka på att hästen är ett djur som behöver vara i rörelse,den mår inte bra av att stå still i box. En timmes motion räcker inte,vistelse i hage så mycket som möjligt.

Stefan Hagberg sa...

Till Lurigopalia: Tack för dina kloka råd! Hoppas att allt är bra!