fredag 3 april 2009

Lite mera bruk i baljan!Jag har skrivit lite ofint i veckan om våra två stora ideologiska bålverk, moderaterna och socialdemokraterna.

Om att partierna saknar idéer eller att vi har hört de mesta förut till leda, vilket kan leda till fläckvis håglöshet.

Eftersom solen skiner och det är fredag så surfar jag runt lite innan det är dags för en solskenstur men min fyrbente kompis.

Om Spiken som alltså är min hund skulle rösta så skulle han rösta på tikar som löper och biffstekar eller jordnötter och Dumle kola. Han skulle också rösta på stora höga bilar med mittkonsol där han kan sitta och kontrollera vad som sker i tillvaron. Han skulle rösta på partier som förespråkar gratis levergodis, tjurmuskler och Ahlgrens bilar åt massorna.

Särskilt svårt skulle det bli ifall ett parti lovade gratis Dumle kola som är en favorit och ett annat parti lovade löptikar.
Men alternativet att inget parti lovade Dumle och löptikar vore ännu värre!

I dagens The New Yorker debatteras Israels valsystem. Som alla vet så är det en faslans massa partier i det israeliska parlamentet, Knesset.

Wall Street Journals, Bernard Lewis pekar på den pest som han kallar det israeliska valsystemet och som han menar är roten till många av landet problem.

Lewis framhåller att det inte är så många demokratiska länder som har systemet.

The New Yorkers Hendrik Hertzberg kontrar med att USA, Storbritannien och Indien är några få länder som har det system som Lewis förespråkar.

Nå den diskussionen fortsätter.

Vad som däremot är intressant är att Israel idag har en två procents spärr mot tidigare en procent.

I Sverige har vi en 4/12 om jag inte är fel underrättad.

Så här uttryckte Lewis saken:

“This system of voting by lists is the source of many of the difficulties which plague Israeli public life. In the English-speaking countries—the oldest and most stable democracies—voting is by constituencies. The founders of the state of Israel preferred the Weimar model—hardly an auspicious choice.”
Så var finns Sverige enligt Wall Street Journal. Till höger om Weimar?

Eftersom det inte verkar finnas en enda idé om hur vi ska krångla oss ur den nuvarande ekonomiska krisen så borde vi kanske överväga lite nytt frisk blod i det politiska blodomloppet.

Jag är medveten om att vi skulle få in fildelare och Jimmie Åkessons blålila gränsvakter men möjligen en del andra med en och annan vettig idé som skulle röra om i den politiska blåbärssaften. Tänk att Reinfeldt och Sahlin verkligen skulle få jobba med regeringsbildningen när det finns ett femtontal partier att förhandla med. Nu går det ju istället mot en amerikansk modell i Sverige med två stora partier.

Jag tror själv att Spikens chanser att få med både Dumle kola och löptikar ökar med en lägre procentspärr. Jag skulle vilja kalla det för en politisk teori.

http://www.newyorker.com/online/blogs/hendrikhertzberg/2009/04/israels-electio.html

4 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Stefan,du har inte läst aftonbladet idag ,va?

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska. Menade du Bruce eller Fyra Djurvänner. Jag antar att du menar Debatt-artikeln. Spiken och jag var på krogen igår och...

Men jag återkommer om döda hästar som bara trillar ner hela tiden.

Jag har just slickat såren efter
V75.

Nebraska Stable sa...

Jag menade väl om de nerfallna hästarna.
Fast det var mycket trevligare att läsa om Bruce.
Ursäkta att jag missade att tipsa om Hilda!

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Faktum är att om vi klistrat ihop kupongerna och tagit tag i första loppet lite bättre, t ex helgarderat så hade vi haft sju rätt.

Det är en Rättvikshäst såg jag. Hon har gjort det bra, verkligen. Grattis! Men Commander Crowe. Jag undrar vad det är med den hästen? Det är något som inte stämmer. Tack och du får ha en trevlig kväll. Spiken och jag var på krogen igår och vi har lite att ta igen.