måndag 25 maj 2009

Var de´ ljust?



Nu har DI haft samma rubrik i två olika artiklar under kort tid med samma person.

Det är ovanligt. Artiklarna handlar om det ljus som förra årets nobelpristagare i ekonomi, Paul Krugman nu sett i den ekonomiska tunneln som ju som bekant varit lite mörk det senaste halvåret.

Han tror på viss stabilisering fram mot hösten. Men han varnar för de som tror att världens länder kan exportera sig ur krisen. Det går inte enligt Krugman.

Framtidens tillväxt ska istället hittas i stora tekniska innovationer i samma storleksordning som IT-revolutionen på 90-talet, stora företagsinvesteringar och krav på ny miljöteknik.

I veckan läste vi samtidigt att ett stort vindkraftprojekt utanför Piteå lagts på is.

Sverige är vid sidan av vissa bananrepubliker ett av den industrialiserade världens mest exportberoende länder.

Så vilka stora tekniska innovationer kan vi i Sverige bidra med som får igång vår ekonomi, flyttar över tyngdpunkten från starkt exportberoende till ja, vadå?

Det får vi inte veta men i så fall hade ju hela spänningen fallit eller hur.

Vi har en stor fordonsindustri som tyvärr varken visat sig vara särskilt innovativ eller efterfrågad. Att Sverige skulle kunna stå för några jättelika företagsinvesteringar i någon bransch verkar inte troligt. Sverige är för litet. De enda som skulle kunna göra något som såg ut lite mer än en flygskit på den ekonomiska kartan är Hennes & Mauritz ägare, Ingvar Kamprad och Wallenbergarna. Rausing hade något skatteförslag så han kanske tänker flytta hem och då var det fyra. En kartongmaskinfabrikant, en klädtillverkare, en möbeltillverkare och så Wallenberg som i alla fall sysslar med teknik i en hel del av sina företag.

Det är möjligt att ljuset i tunneln finns för en del länder. USA, Kina, Japan, Indien, Kina, Tyskland och Frankrike.

Vi ska vara stolta över att vi ändå kan tillverka kartongmaskiner, kläder som folk köper och möbler som folk skruvar ihop och trivs med.

Sen har vi då Wallenbergsfären med Investor i spetsen. De sysslar med det mesta. De kanske kunde hitta på något miljövänlig teknik som fick resten av världen att svimma.

För om Krugmans ljus inte gäller oss så blir det tungt. Är det den saken som Hästsvansen mumlat om. Att det finns svårigheter runt hörnet. I tunneln antagligen.

Såg att Runar är… vad är det för fel på honom? Livscoach. Läste i Esquires genomgång av årets heta filmer i Cannes att en postkille drömmer om Eric Cantona i samma position. Livscoach, kan alltså vara det vi ska jobba med. Jag menar en person(nu talar jag om norrmannen) som får det att krypa i mig bara jag ser honom verkligen försörja sig som Livscoach så måste marknaden vara gigantisk.

Annars lär vi få se Penélope Cruz tuttar i en kommande film som också presenteras på festivalen. Jag lovar. Det är förstås en seriös rulle gjord av Pedro Almodóvar. Ni vet han med "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott". Det har ingenting med svensk ekonomi att göra annat är att vi faktiskt fortfarande är rätt kända i hela världen för vårt omättliga intresse av sex. Kan det vara något att spinna vidare på.

Annars har en 70 dollars film fått stor uppmärksamhet på festivalen I Cannes och flera stora bolag sägs vara intresserade. En kille som heter Marc har gjort en film som presenteras på festivalen. En skräckis med mumier med en totalbudget på just 70 dollar.

Där har vi lite att lära. Vad kostade Hobarts filmer som ingen såg? Mer än 70 dollar styck i varje fall.

En lågbudgetbergmanserie med Torsten Flinck som producent, regissör, i alla rollerna och där TF också sköter distributionen, sitter i kassan och…

Ska man tänka lite mer på det här så tror jag att vi ligger ganska bra till inom IT-området. Tänk på att Ford hittade på det löpande bandet men Volvo använde det och säljer fortfarande bilar i hela världen.

Det finns fortfarande många området på nätet där det går att skapa värdefulla idéer som går att sälja.

Sverige ligger långt framme inom IT sektorn.

För att ny värdefull miljöteknik ska kunna tas fram i Sverige så krävs det att både regering och företag satsar långsiktigt och inte bra ”skjuter till” några extra miljarder i lagom tid innan ett val.

Hur kommer framtiden att se ut? Vilka värderingar uppskattas?

Börja där så kanske också Hästsvansen och vi andra får se lite av ljuset i tunneln.

Faktum är att jag aldrig gillat den där grejen. Hur vet man att det inte är lyktorna på tåget?

2 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Den stora frågan är egenligen;När ska du han en konstutställning med dina bloggteckningar?

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Faktum är att när det gäller den frågan så känner jag mig lite som Giacometti utan övriga jämförelser. Han hade en liten period och när han dök upp med sin fleråriga produktion så var de så små att alltsammans rymdes i en tändsticksask.

Teckningarna är i genomsnitt på 13-15 KB. Samtliga är på 5 Mb. Det betyder att de inte går att visa p g a att de är tillverkade i det utmärkta programmet Paint och som regel i det standardformat man får upp närman öppnar programemt. MEN jag känner mig lite smickrad så lite senare idag blir det en liten vernissage här på bloggen. Tyvärr kan jag inte bjuda på sprit. Där har webbutvecklarna en del att göra fortfarande;-)