torsdag 7 maj 2009

För dyrt att lyssna på trasten!


Igår var det teve.

Inte mycket för jag har ingen direkt teveperiod just nu. Mest nyheter och något enstaka program. Det är nyttigt att skära ner på grejerna ibland.

Igår halkade jag i alla fall in på Uppdrag Granskning, SVT:s undersökande magasin där redaktionen ställt en del frågor runt gamlas rättigheter.

Det visade sig att de har inga lagstadgade rättigheter t ex när det gäller grönt gräs och fågelsång.

En Maria Larsson (kd) som är ansvarig minister vill att de ska få komma ut i friska luften men någon lagstiftning om saken vill hon inte ha. Istället hänvisar hon till en utredningen som pratar om…vilja, önskemål, måluppfyllelse.

Samma sak med de ansvariga myndigheterna. Hälften av alla tillfrågade socialchefer ville inte ens svara på hur mycket en gamling skulle få komma ut. De berodde på ”behov”.

Behovsrelaterat, bl a, bla.

Sedan kasade man till riksdagen on visade fyra bilder. På en häst, en gamling, en hund och en fånge.

Där träffade man på Snömos som frågade vad det var för skämt.

Det var lite blandat bladder till svar. Själv tycker jag att Mona och Carl B Hamilton gav de rakaste svaren.

Kontentan var att vi inte har råd att lagstifta om att gamla människor ska få vara utomhus.
För fångar, hästar och hundar finns det som bekant regler. Hästtränaren kan få fängelse för djurplågeri men en sketen socialchef som håller Hulda inspärrad gör inget åtalbart.

Jag har möjligen skrivit om saken innan men jag minns särskilt sommaren 1976. Då jobbade jag på ett äldreboende vid Ringvägen. En dam på 86 som visserligen var blind men annars vid fullvigör hade inte varit ute på 4 år. Den kvinnan demonstrerade för kvinnlig rösträtt 1919. Jag drog ut henne i Tantolunden. Där stötte kvinnan på sin granne sedan 8 år, en annan gammal dam som hon inte heller visste vem det var.

MEN, detta var TRETTIOTRE ÅR SEDAN!

Det är självfallet olika på olika ställen. Men experterna i teveprogrammet var mycket sorgsna. De tyckte inte att det var bra, generellt.

Mona verkade mest rädd för den ekonomiska krisen. Skulle man lagstifta skulle folk få sparken. Jävla korkat resonerat. Alltmedan Kd-Larsson verkade lita på Guds försyn, anhöriga och Röda Korset.

En av experterna tyckte att det inte skulle lukta kiss på äldrevården, folk skulle få komma ut, i varje fall samma dag. Om man ringde på någon skulle det inte ta mer än tio minuter innan någon dök upp ifall man fick problem.

Vissa av politikerna menade att det var fel att lagstifta om en sådan sak när det gällde människor. Tycker jag inte alls. Jo, om man är så naiv att man tror att politiker är goda människor som jobbar för att alla ska trivas. Så är det inte!

Det är en sak som Snömos och de andra ekonomisterna ska ha fullständigt klart för sig när det ska väljas. Utan de här gamla förvirrade gubbarna och tanterna som sitter och lyssnar på Peter Jöback dagarna i ända så hade Snömos, Hamilton, Mona och Maria Larsson aldrig tagit sig dit de är idag. Faktum är att det inte hade tagit sig någonstans alls.

Vi har en skyldighet mot djur, barn, sjuka och gamla som alltid ska vara prio ETT.

När vi börjar dagtinga med om gamla ska få lyssna på lite fåglar nu våren med hänvisning till att det inte finns resurser kan vi väl lika gärna ge Hulda en spruta när hon börjar se lite hängig ut.

Det hade de ju råd med i Tyskland och då var det ju krig. Men då är vi inne i ett annat samhälle. Så var går gränsen? Svara på det.

Problemet är när ett samhälle kantat med smattrande flaggor där det står rättigheter och omsorg just saknar exakt rättigheter och omsorg.

Därför är det typiskt att Aftonbladet idag har en jävla massa bilder på en stackars häst som dog igår på Valla men noll bilder på gamlingar som sitter inne månad efter månad till de dör. Det är nyhetsprioritering det! Nu pratar jag inte om Trav 365 utan om sidan ett!

Där får man också reda på att Zlatan vill till Barcelona. Men att Hulda kanske vill ut i parken hade de inte plats med.

Inga kommentarer: