söndag 10 maj 2009

TV4 ställt inför rätta!Tittade nyss på Oslo Grand Prix.

Vinnares kommentator passade som vanligt på att skuffa ut Triton Sund som att hästen skulle ha något att bevisa.

Grattis Russel November och Hugo Langeweg Jr! En verkligt snygg styrning. Det kändes som en värdig vinnare ända till vi fick reda på att Triton Sund gått sista 1500 meterna med punktering.

Offshore Dream kunde inget den här dagen och Igor Font slutade trea efter Triton Sund som blev tvåa med punka.

På Åby senast spöade Triton Sund upp Oiseau de Feux och Torvald Palema.

Vad krävs för att inse att Triton Sund är en av världens bästa travhästar.

Hultman vill säkert starta Triton Sund i Elitloppet. Men han äger inte hästen. Jag skulle gärna se Triton Sund vinna Elitloppet med eller utan punktering. Det är väl distansen emot. Men en häst som gjort för två lopp sedan gjorde 11,1 och vann på medel kanske kan sänka 12,1 på kort.
Styrkan och löpskallen för två tuffa lopp har Triton Sund och det är bara att gratulera till en fantastisk prestation. Det är en riktig krigare.

Lyssnar på Neil Youngs ”Fork on the Road”.

I ”Fuel Line” får GM:s dödsstöten.

Det är skönt med rebeller som håller stilen.

Som TV4:s Jan Scherman and his Honeybears, botonggänget som nu i kväll för tredje gången ska hala runt travsporten i skiten. Som en påminnelse för oss andra att de kan göra vad de vill i Nollbergas utkanter. ”Our house is a very, very fine house...”. Sätt gärna på TV4 en sista kväll.
De kommer att förklara pedagogiskt för oss att de fått en massa kritik men i slutänden så har de:

1. Skapat en bred debatt om djurskyddet inom travsporten
2. Fått folk att träda fram som det så vackert heter
3. Fått STC att skärpa straffen för otillåten drivning(1 april 2009), som dessutom gett resultat.
4. Startat en polisutredning där ännu så länge Åke Svanstedt, Carl Johan Jepson och Glen H Persson är delgivits misstanke om djurskyddsbrott eller medhjälp till sådant.

Ett vittne och en gisslan kommer kanske att dyka upp i rutan. Vittnet kan vara Dennis som påmint sig om en ny uppenbarelse efter alla de andra.

Det är vad jag tror. Tro verkar var ämnets ledord för övrigt. Någon självkritik kommer vi inte att få se. Det blir lättuggade wrapes som inte besvärar tarmarna nämnvärt. Infotainment. Sejfa hem innan man stänger Kalla fakta butiken över sommaren för att grilla giftfritt på skärgårdsön.
Av ovanstående fyra punkter så är nummer tre av primärt intresse.

STC är som vanligt ängsliga och kastade i veckan ur sig en rapport som bör ha initierats samtidigt som TV4 började rota runt för sin uppföljning.

Den rapporten kunde dragits i en efterföljande debatt eller inte alls. Men serverades galant på STC:s hemsida där man annars knappast annars kan läsa något alls av intresse. Problemet med resultatet är dels att den undersökta tiden är en månad 1 april till 1 maj 2009. Undersökningen publicerades 4:e maj:

”Översatt till en tävlingsdag med tio lopp så utdömdes 2,23 drivningsförseelser i genomsnitt fram till den 1 april 2009. Efter skärpningen och fram till idag har den siffran gått ned till 1,57 utdömda bestraffningar för drivning.”

Pliktskyldigast tillägger sedan STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg i slutet att 98 procent av alla styrningar sker regelmässigt. Sedan ursäktar han åter sporten och säger:

”Vi är inte nöjda med det utan vårt mål är att minska antalet otillåtna drivningar ytterligare, fortsätter Hörnberg.”

Duktig Generalsekreterare!

Om man är lite äldre likt Hörnberg och jag själv så vet man ryggradsmässigt att skärpningar av straff har en effekt som är störst i början och att noll inte ens finns på kartan.

Nu ska jag berätta lite om hur media fungerar.

Anledningen till att Kalla Fakta nu mal om travdegen i ny förpackning är att de blivit formellt friade i Granskningsnämnden och att de vill satsa ett tredje spjutkast innan åtalsfrågan om Svanstedt, Jepson och Persson avgörs. Hur Granskningnämnden för Radio och TV fungerar har jag gått igenom här tidigare. Inte alls, fungerar den, om vi talar om etik och journalistik vill säga.
Men det är inte heller syftet.

Samtidigt har Kalla fakta fått så mycket pisk för att travestera deras eget ordval, att de känner sig tvungna att rättfärdiga och understryka sitt agerande medan tid är.

Alla som är intresserade av travsporten vet vilken effekt Kalla Faktas program har haft på den allmänna opionen utanför travvärlden. Nu pratar jag om Kalle eller Lisa som inte har en aning om vad jag pratar om ifall jag säger ”dödens” eller ”vinnarehålet”. Travsporten har som sport för denna breda allmänhet fått ett ansikte som är fjärran från att 98 procent som Hörnberg talar om. Det här travsporten för den breda allmänheten:

1. En äcklig rovdrift med hästar för giriga ägares feta plånböcker
2. En skumraskbranch där hästarna faller döda ner på banan efter att ha piskats loppet igenom
3. Hästarna inom travsporten blir dagligen och stundligen utsatta för olika grova övergrepp
4. En sport där troligen är grisfösare bara toppen på ett gigantiskt isberg av djurplågeri
5. De flesta hästar körs direkt till slakteriet som unghästar när de inte vinner lopp
6. När hästarna kryper ur transporterna vid travbanan har de högst troligt ett blödande magsår i bagaget.
7. Travhästar lider konstant och hatar att tävla
8. Det borde vara förbjudet att tävla med hästar

Det är den bilden som ska cementeras ikväll och som nu STC i något slags missriktad välvilja glatt understödjer.

Varför STC publicerar en idiotisk statistik som visar att minskningen felaktig drivning minskat med 0.66 drivning eller vad det nu blir, alldeles före Kalla Fakta planerar sitt tredje travslaktprogram. Det förefaller inte bara korkat utan fullständigt sinnesslött.

Hur ser samma statistik ut mellan april och maj eller på årsbasis et c över en tioårs period? Vad händer om jämförelserna mellan april och maj spricker redan efter maj?

STC borde ställa sig frågan ifall Kalla fakta bidragit till att popularisera travsporten samt ifall deras två program var vederhäftiga.

Om bestraffningarna minskar från 2, 23 till 1,57 på 120 hästar en vanlig tävlingsdag i april som det handlar om så kunde detta faktum meddelats när TV4:s honungsbjörnar har gått i sommaride.

Varför?

Anledningen är att det inte handlar om en debatt utan en smutskastnings kampanj. Ett krig där Kalla fakta ockuperat travsporten på ett sällsynt solkigt sätt.

I krig ska man noga skilja på angripna och angripare. Hade Kalla fakta tagit upp den otillåtna spödrivningen och kört några slow motion sekvenser så hade ingen klagat. Det hade fortfarande varit 98 procent av alla uppsittningar som hade gått rätt till men få skulle blivit upprörda om STC skärpt straffen, vilket de kanske borde gjort för länge sedan. Då skulle debatten handlat om spödrivning, om munskador i Norge, etc. Man skulle i lugn och ro kunnat diskutera frågan. Men Kalla fakta var ute i angeläget ärende. Anförda av ett gäng förvirrade djurrättsaktivister och allmänt missnöjda hakade de okritiskt på dräpartåget mot travsporten. Eller om det var tvärtom.

Slagorden var för att citera Doors Jim Morrison i ”Five to One”: ”Nobody gets out of here alive!”

Den typen av mediadrev kan man inte bemöta med normala argument. Det finns inte en chans. Först och främst; själva drevet ägnar sig inte åt undersökande journalistik utan åt vad som i krigsteori kallas ”Chock and Awe”.

Metoden är att genom en kraftfull överrumling skapa ett kaos och förstening som leder till att det blir i stort sett omöjligt för den som attackerats att försvara sig. Genom att bombardera med olika påståenden, där vart och ett i sig understödjer offensiven uppnår man sitt syfte. Vid en närmare granskning skulle det visa sig att 98 procent av anfallet skedde med lösa skott. Men i den massiva kanonaden så blir det omöjligt för tittaren att urskilja vad som är fakta och osubstansierat effektsökeri.

Så la Kalla fakta upp sina program.

En enda sak fanns det fragment av substans i TV4:s slurr var frågan om otillåtet användande av körspö. Siffrorna som visades var fel och hur det hela framställdes var snedvridet och felaktigt men det var uppenbart att några utmärker sig mer än andra och drar på sig uppmärksamhet.
Att sedan frågan om t ex yvig drivning är en mera komplicerad fråga kunde ett program som handlat om saken eller en efterföljande debatt kommit att reda ut.

När nu STC frivilligt stoppar ner den här karamellen i halsen på Kalla fakta så ger travsportens centralorganisation det program som antagligen skadat travsporten mer än något annat under sportens hundraåriga historia en oförtjänt legitimitet och ger intryck av en oorganiserad och förvirrad reträtt i sakfrågorna. Den breda allmänhet som sugit i sig all dynga om travsporten som gödselspridarna på Kalla fakta sprutade ur sig kommer att få lite extra gratis bränsle. För visst är det Kalla fakta som åstadkommit en knapp halv felaktig drivnings minskning under en månad på hundratjugo starter med sitt reportage. Grattis, om det nu ens är så!

Ikväll ska jag titta på Stryk Sanningen Sakta. En sista gång.

I påannonseringen till kvällens program lyder rubriken ”Stjärnkusken Svanstedt ställs inför rätta” och ”Kalla fakta hästen lever”.
Det är så man kan spy! Men det tänker jag inte göra. Istället ska jag ner till Hålet och lämna en skiva till min kompis Danne, ta en öl och återvända till 19.20 när apcirkusen börjar.

Inga kommentarer: