torsdag 7 maj 2009

Hästar dörEn häst dog tragiskt på Solvalla igår. Treåringen Diamonds of Rock föll ihop efter målgången och avled.

Det är sorgligt när hästar dör.

Det har nu hänt flera olyckor på banor där hästar dött i samband med tävling. STC och banorna är tysta. Om man inte räknar någon notis i Travronden där man beklagar det inträffade.

På Trav 365 däremot som är Aftonbladets sida för trav och vars artiklar också läggs på Aftonbladets huvudsida när de är tillräckliga publikdragande, bränner det till direkt när något sådant här inträffar.

Aftonbladetägda Minimedia som fyller sidorna har värmt upp Djurens Rätt, Djurens Befrielsefront och andra som säger sig värna om djuren under en längre tid med rader av skräckhistorier om hur det går till inom travsporten. Notiser och artiklar är med få undantag tendensiösa, insinuerande och enbart skapade föra att få igång insändarsidorna som är kopplade till varje artikel.

De lyckas nästan alltid.

Så fort något har hänt så kommer artiklarna om rovdrift, profithunger, skandal, lägg ner o s v
En och annan inom sporten försöker argumentera emot men det är inte lätt eftersom argumenten precis som artiklarna är känslomässiga ”nu har det hänt igen”.

Sedan kommer det alltid något ”vittne”.

Idag var det Sangay, 63:

”Det är synd om hästarna jag har själv ägt hästar som tävlat på solvalla min underbara häst kördes förkyld och fik hjätrfel så kallade idrottshjärta,jag fick uppgifter efter hästens död av en stalltjej att den var jättesnorig det rann varliknande ur näsan trotts detta så kördes hon,det är inte många travtränare som är snäll mot hästarna.”

På internet vet ingen vem man är. Man är anonym och kan ifall man är företagsam driva en hel opinion själv.

Det är självklart att folk undrar hur det står till med variga näsor och elaka hästtränare när tidningssidorna har tapetserats av grisfösare, lungblödare och elände under sanrt ett halvt års tid. STC har öppnat ett forum via ATG där STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg svara på frågor.

Det är naturligtvis bra men når i stort sett bara spelare.

På STC:s hemsida nämns inte saken ens.

Så hur var det med de här dödsstörtningarna. Blev det klarlag vad som hände. Hästarna obducerades rimligtvis. Vad var orsakerna till hästarna dödsfall. Kunde de undvikits. Vad anser veterinärer om man undantar Anders Darenius. Hur ser statistiken ut?

Igår stoppades ett förslag i EU om antagande av ny Telecomlag för EU-området. Till stor del ett resultat av flitiga nätlobbyister, framför allt med anknytning till fildelarmaffian.

Idag handlar debatt med åtföljande beslut mera om att dominera och vara tongivande i opinionen än att ha en bra utredningen på skrivbordet.

STC har båda möjligheterna. Hittills har de i stort sett skuggat och sagt att de ser allvarligt på allt möjligt. Det är ingen väg till framgång.

Om hästar dör på banor så vill vi veta om det är tillfälligheter, ovanligt, naturligt eller alarmerande. Inte allt på en gång.

STC:s uppgift är att försvara sporten utåt, att företräda utövarna. Så hur var det med de döda hästarna?

Sangay 63, verkar ju har klart för sig hur det står till. Har STC det?

Inga kommentarer: