tisdag 26 maj 2009

Äntligen en riktig domstol!Idag läckte uppgifterna ut om att ett åtal väckts mot tre professionella travtränare.

Det var inte så att åklagaren höll en presskonferens eller meddelade sitt beslut via ett pressmeddelande. Nej, redan från första början visar åklagaren Anders Gustafsson att han har problem. Den första och viktigaste uppgiften är att hålla tätt, gå efter bok och inte göra några misstag och sedan meddela sitt beslut.

På så sätt börjar det inte så bra för Gustafsson som säkert också förstått att ett mord eller två är inget mot att ta en Silberskysskalp i ett högprofilmål som detta.

Lyckas Gustafsson hela vägen är han en känd åklagare och kan som sådan får lite mer intressanta mål och det är väl därför man utbildar sig till jurist.

Nu visar det sig om en juridikens alfahanne som Silbersky är i form och kraft för att ge en liten landsortsåklagare som Anders Gustafsson en lufttur tillbaka till lägenhetsbråken i Skara City eller om de blir Silbersky som får stryka på foten för en yngre och mera hungrig brottsmålsjurist.

Det här är målet i målet som jag ser det. Gustafsson har dessutom lagt till en åtalspunkt om övergrepp i rättssak som gäller Glenn H Persson som skulle ha hotat en av anmälarna med Hells Angels. Så det här målet kommer inte att sakna något.

Det är bra att det går till åtal.

Det har jag hävdat hela tiden. Åtal ger Åke Svanstedt och hans medarbetare en möjlighet att rentvå sig juridiskt.

Lyckas de inte så blir det antagligen en rätt så bekymmersam situation arbetsmässigt. Men lyckas de göra troligt att de anklagelser som framkastats av en mindre grupp missnöjda före detta anställda är grundlösa och att orsakerna till deras missnöjde står att finna någon annanstans så väntar andra mål, förtalsmål och stämningar i olika riktningar.

Så för Åke Svanstedt, Carl-Johan Jepson och Glen H Persson gäller det att bevisa att de är oskyldiga. Varken mer eller mindre. Det handlar inte om lite eller mycket grisfösare, si och så mycket ström jämfört med ett elstängsel i en kohage utan det handlar om att de sagt sig vara oskyldiga och inget annat.

Nu ska detta avgöras i olika rättsliga instanser framöver. Först i tingsrätten och senare i hovrätten och möjligen ända upp i Högsta Domstolen.

Nu bli också alla förhör, hela förundersökningen offentlig. Vi får reda på vilka som vittnat och deras inbördes relationer, släktskap, ekonomiska och andra förbindelser. Det är inte anonyma vittnen som Dennis Ek har i sitt huvud eller möjligen på sin mobil utan verkliga människor vars förhörsuppgifter nu ska skärskådas och vändas ut och in och upp och ner på.

Vad man tror, tycker, misstänker, vet och alltid har känt till som nu i snart ett halvt år har flutit runt på olika travforum och kvällstidningar är över. Nu är lallare som Dennis Eks tid förbi. Vad Dennis hört kring mosbrickan i Munsö centrum är inte intressant längre. Han har visserligen redan spänt upp sig på Travrondens Forum under rubriken ”Hejdå Svanstedt”.
Jag har alltid försvarat Dennis som en frisk fläkt. Men jag har börjat undra om han är så jävla frisk egentligen.
På senaste har han mest hotat spöa folk med basebollträn, agerat rasistisk förtrupp och som vanligt haft en rad uppenbarelser i den här frågan. Det börjar liksom kasa.

Men rent faktiskt var ett åtal den enda möjligheten för Åke Svanstedt, Glen H Persson och Carl Johan Jepson.

Ifall åtalet lagts ner så hade de anonyma signaturerna flödat med nya fantastiska konspirationsteorier. Dennis hade blivit tvungen att komma ut med ett Torsdagsbrevet också för att få plats med allt han upplevt, sett och hört och misstänkt och vetat genom hans långa karriär som travtränare.

Hur det går vet jag inte.

Min point har varit från ruta ett att ingen ska dömas i media och media har ett ansvar att inte göra det. Några vittnen som dessutom är före detta anställda som får en religiös uppenbarelse efter fem år imponerar inte på mig. Jag skulle aldrig släppt fram dem hur missnöjda de än var ifall de inte hade lite mer handfasta bevis.

Så det Svanstedtfallet nu handlar om är inte om Åke Svanstedt eller hans medarbetare använt grisfösare. Nu handlar det om att antingen ljuger någon eller flera av herrarna Svanstedt, Jeppson och Persson eller också ljuger de som anklagat dem. Det finns inga mellanting och nu ska den saken avgöras rättsligt inom ramen för ett rättsväsende och inte i TV4, Fredagsbrevet från Munsö m fl vilket är en relativt påtaglig kvalitetsskillnad.

Jag ser verkligen fram emot att få ta del av förundersökningen. Är det någon som har en kopia till övers gärna digitalt så tas den tacksamt emot via mail eller på annat sätt.

Jag hoppas att alla har förstått att åtal inte betyder att någon är skyldig. Det innebär bara att kammaråklagare Anders Gustafsson vill väcka åtal.

Ingen är dömd förrän man dömts och inte längre kan överklaga. Man kan överklaga i all oändlighet mina kära vänner och man kan bli friad ifall man är oskyldig.

Till sist vill jag säga en sak. Det är tur att inte de här dennistyperna levde på 1600-talet och gick i kyrkan på söndagarna. Då skulle det inte varit så roligt när synerna började uppenbara sig i kyrkbänken.

Känner Åke Svanstedt, Carl Johan Jepson och Glenn H Persson att de är oskyldiga så ska de hålla huvudet högt. Det är nu rättvisan börjar ha sin gång i så fall.

12 kommentarer:

Björne sa...

Ja, det blir spännande att se vad som kommer fram nu när det "är på riktigt"

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Ja, absolut. Nu är förundersökningen offentlig.

Kolla in bilden på Travronden. Åke är förkrossad. Så när togs bilden?

Att vara åtalad för djurplågeri är självfallet inte roligt för någon som jobbar med djur. För skithögar som Dennis Ek och hans hejdukar, Lill Pelle och alla andra Djinner utan telefonenummer och bostadsaddress kan man bara känna ett djupt förakt. Dom får tycka vad de vill men det får vi alla och det tänker jag göra i fortsättningen. Jag tycker att STC ska publicera hela förundersökningen på sin hemsida ifall det är möjligt så får travsporten själv ta ställningen till vem som är skyldig eller inte.

Till STC fördel kan jag säga att de har förhålligt sig ovanligt lågmälda. Ingen extra tipstelefon för de som eventuellt kan ha något mer skitsnack att komma med.

Nu är det juridik och det är något helt annat än diarrékäftar från Munsö.

lurigopalia sa...

Jag är inte alldeles övertygad om att det är rättvisa som skipas alla gånger i domstolarna. Man får hoppas att nämdemännen kan skilja på fakta och vad som gapas om i pressen, men det är svårt.Jag kan inte dömma för jag vet inte faktiska omständigheterna. Men ser jag rent krast vem jag tror mest på fd missnöjda anställda med div. problem eller en bevisligen duktig hästkarl som Svanstedt så verkar det inte så svårt.Jag tror detta blir ett mål där trovärdigheten avgör.

Anonym sa...

Så dyker igen dina FÖRSVARS texter gentemot Åke S...Jag är bara nyfiken på en sak hoppas du har svar på det...

VARFÖR väljer Glenn H Persson att hota en Kvinna med HELLS ANGELS som ska "Märka" henne om hon inte tar tillbaka det hon anklagade han för... Han är ju oskyldig? Varför gör han det?

Då jag vet hur Yrkeskriminella fungerar så har dom säkert hört av sig till Glenn och kräver "BÖTER" för att H.As namn dyker upp i media och dras med i härvan nu!

Tror inte heller att Hells Angels är så glada att bli utpekade som Män som hotar Kvinnor! Sånt sysslar bara PUNDARE med!Nej du Stefan! Du framstår än en gång som en pinsam skribent som Blundar för sanningen! Eller vänta....Dom kanske ljuger även om H A hotet?

Anonym sa...

Föresten... OM nu Åke eller någon annan fälls för Djurplågerit så hoppas jag att du lägger ner din blogg TROTS att jag gillar den!


Du har ju valt att Blunda för sanningen och smutskastat en massa vittnen som har fått höra den ena o det andra bara för att dom har VÅGAT säga sanningen!


MVH Stockholmaren...

Anonym sa...

Det är verkligen kul att läsa vad Hagberg skriver. Hagberg verkar vara insatt i det mesta men väldigt lite insatt i respektive område som han bloggar om. Det är väl detta som vi kallar bloggarnas självdöd. Man undrar ju om du inte har nåt samröre med Svanstedt för så ensidiga åsikter har jag sällan sett hos någon som verkar vilja kalla sig journalist. Mvh Niclas Carlsson

Stefan Hagberg sa...

Till Lurigopalia: Hej! Det är naturligvis inte roligt för någon inblandad.

Jag tror inte heller på att det finns någon absolut rättvisa.

Vi har upprepade gånger sett att domstolar dömt fel.

Dethar ingenting med att göra vilka de dömda är. Keith Cederholm friades av Jan Guillou. Sedan han brännt skadeståndet vilkettog ett år har han i stort sett suttit inne.Men Jan Guillou lyckades g öradet troligt att han var oskyldig till mordet.Det betyder inte att han inte var inblandad.

Man har inte rättför man får rätt och man behöver inte heller vara skyldig för att man blir dömd.

Nu blir det som du säger en trovärdighetsfråga. Jag vet inte vilka bevis åklagaren har men det krävs nog att de är väldigt övertygande eftersom det gått så lång tid. Vad man minns efter fem år är ett lätt byte för en erfaren brottsmålsadvikat som Leif Silbersky. Oavsett om det är rätt eller fel.

Men nu kommer i varje fall målet att avgöras av rättvisan och inte av rånarluvor ochfolk som sett saker och ting på avstånd eller påmint sin om sådant de vari med om lagom till preskriptionstiden gått ut.

Någonting har hänt.Så mycket är klart.Någon eller några är förbannad/e på Svanstedt och den notan betalar han nu.

Men ÅS har kört in 110 miljoner sedan 2005 och då antar jag att han inte använt grisfösare eftersom han förstod själv eller via Glenn/Jepson att personalen(Disa, Thomas, Line) förstod att de var avogt inställda till olagligheter.

Men nu har ÅS m fl en fair chans att försvara sig. Den chansen har de inte haft tidigare.

Till Anonym I & II: Jag vet inte ifall ni är samma person.

Jag vet inte om Anonym I har problem med något annat, men i normalfallet så gäller att saker och ting ska bevisas. Det betyder att både grisföseri OCH övegrepp i rättssak ska bevisas.

Det är inte ens säkert att en inspelning av samtalet gäller.

Men du vet säkert bättre.

Jag känner inte Glenn H men jag tänka mig att någon kan ha blivit förbannad, speciellt om de är oskyldiga. Du verkar vara HA?
Du kanske känner Sonny Barger också elelr du har kanske läst boken.

Jag vet inte vad HA:s policy är just nu om de nu har någon. Men det verkar du vara väl informerad om. Det är ju roligt.

Så det är bara att överlåta verksamheten på en kvinna. Det kallar jag ett stalltips!

Till Ettan: Jag vet att pinsam.Blir det mindre pinsamt då?

Nu är det inte just pinsamhetsgraden som gör att åklagaren ror hem det här eller inte utan ifall han kan göra det troligt alternativt bevisa att de åtalade har gjort det som de åtalats för. Det är hans första och största problem oavsett om jag eller han framstår om pinsam.

Till Anonym Förresten II: Jag ska absolut lägganer min blogg ifall Åke, Glenn och Carl Johan blir fällda.

Om dina högt ärade vittnen gördet troligt för domstolarna att de talar sanning så tycker jag att rättvisan har haft sin gång om inte något anmärkningsvärt inträffar. Om Åke frias i domstol men sedan döms av STC som Pisk-Dennis Ek föreslår idag så kommer jag inte att lägga ner min blogg.

Då kommer jag att förespråka en insamling så att Åke kan stämma STC i ett civilmål.

Allvarligt talat. Jag startade den här bloggen för en betydligt viktigare fråga än ifall Jepson eller någon annan har kört en elpinne i rumpan på en häst.

Jag tycker Åke S.och alla andra ska följa lagen. Så vad tycker du? Ska man anmäla brott eller inte?

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym Niclas Karlsson. Ja, du är det något speciellt du tänker på.Stadskulden, Irak, Israel, USA, Iran eller har du bara köpt en dator och upptäckt att den har ett tangentbord nyligen.

Jag skriver om en hel del olika frågor.

Så vad är det mera konkret där det behövs lite uppsträckning.

Det är högst troligt att bloggarna dör för eller senare preis som du ifall du inte är Messias och den chansen ärväl inte såstorom vi ska vara ärlig.

När det gäller Åke Svanstedt så försvarar jag hans rätt att inte bli offentlig avrättad innan rättsprocesen är färdig.

Jag försvara inte hans rätt att använda grisfösare som träningsmetod.

Om du med all din, vad jag får anta av ditt inlägg vidsträckta kunskap, än kan tänkas ha för synpunkter så har du inte framfört något påtagligt som får en att kippa efter andan direkt. Men det finns flera chanser så ge inte upp Niclas!

Dennis sa...

Hej Stefan. Förstår du inte? 10 personer har ju sett när grisfösare använts!

Det är ju därför Svanstedt skall fällas. Om det inte vore för det så hade jua allt varit frid och fröjd.

P.S. Jag har inte hotat att slå folk med sportutrustning...


Mvh, Dennis Ek, Stall Rosa.

Stefan Hagberg sa...

Till Dennis: Hej! Hur många svenskar tror att de är Jesus. Gissa bara Dennis? Fler än tio?

Det inte du och dina regndansare verka fatta trots nästa sex månaders intensiv debatt är att det är helt oväsentligt vad tio vittnen säger.

Nu är det nio vittnen som ska höras. Det betyder inte att nio vittnen sett någon av de tre använda grisfösare.Hittills har vi bara sett en som dessutom höll käft till brottet var preskriberat. Jo,ursäkta, en har sett det på håll.

Har du ett vittne till så ring Gustafsson. Speciellt om det är någon som sett något själv och inte bara hört om det på krogen.

En sak måste jag erkänna Dennis. Du har väldigt bra koll på hur många vittnen som fanns. Innan förundersökningen var klar. Jag antar att det är dina goda kontakter med Åke eller möjligen Silbersky som fått dig att ligga så nära den faktiska siffran. fast mer troligt är att du känner hela högen själv och att du har en lite mer aktiv roll i den här soppan än vad man kan tro.

Du får välja på Afasi och Alzheimer om stålpinnefrågan.

Läs gärna någon gång vad du själv skriver i svaren på din insändarsida. Eller det är Dennis II som skriver dom?

Om tio vittnen sett när grisfösare använts hos Svanstedt för fem år sedan och lyckas göra det troligt i en rättegång som säkert överklagas o s v. så är det bevisat. De som sedan dömsfår straff efter skala och sedan har kanske STC någon sportslig synpunkt. Men inte för att Dennis Ek från Munsö säger det, eller ens hela mosbricksgänget runt Centralgrillen på Munsö.

Du och dina polares problem är att ni sagt detta innan rättsprocessen ens har börjat.

Det är ungefär som om jag skulle påstå att du är en värdelös tränare eller att dina hästar kryper ur transporten bra för "folk säger det".

Jag kan se andra skäl till varför du inte kör i Elitloppet på söndag. Otur, tjäle, fel hästägare,fel hästar osv.

Jag dömmer inte dig även om det står ungefär 110 000 000 - 70 000 i matchen mellan Svanstedt och dig. Då är de 110 ändå intjänade efter de här ska ha hänt och inte ens du tror väl att det använts grisfösare efter 2004.

Så jag har alternativa möjligheter och förklaringsmodeller till dina, får man väl ändå säga blygsamma insatser på senare år.

Det är dessutom så att jag till och med hoppas att det ska gå bättre för dig.

Ena veckan vet du hur det är med Svanstedt. Andra veckan säger du att det handlar om att tro. Det här är ingen fotbollsmatch AIK och Bajen där man ska hålla på ett lag.

Om några av det här gänget säger att de sett detta och lovat dig att det på heder och samvete är sant så kan du tro på det.Men du kan fanimej inte veta att det är så.

Nu ska det här avgöras i rätten.

Det lär ta lång tid. Men nu finns alla namn,vittnesmål och utredningsmaterial på bordet för vem som vill att läsa så nu kan man för egen maskin ta ställning kring trovärdigheten i de olika berättelserna.

Jag förstår hur du resonerar men jag anser den typen av mobbdemokrati hör hemma i ett annat samhällssystem.

Jag lovar återkomma senare men en liten förhoppningvis underhållande text om vittnen och hur och varför sådana kan fungera eller inte fungera.

Det är nämligen inte helt enkelt.

Anonym sa...

Äntligen får man läsa någon som har en nykter syn på härvan till skillnad från hata Svanstedt klubben som skulle låst in karln och kastat nyckeln redan kring nyår om dom fått bestämma, det är faktiskt skrämmande att läsa en del människors syn på rättssamhället. Man tror blint på kvällspressen och drar sig inte för att skarva hejvilt när man argumenterar, ta bara Eks påstående här om att 10 personer faktiskt SETT grisfösare användas, herregud hur lågt kan man sjunka, personer som argumenterar på den nivån har nog helt andra skäl än att nå rättvisa på sin agenda, är det bara rent och skärt hat eller är det Jante som visar sitt fula tryne ? man undrar

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Ja, det är som du säger. Men nu får vi se vad folk verkligen sagt och sett. Det är viss skillnad.