tisdag 21 juli 2009

Vaccin bra medicin!



Influensa.

Vad vet vi om influensa? Första gången kallades den ”spanskan” eller spanska influensan. Inte för den kom från Spanien utan Spanien var neutralt och utan censur och kunde öppet rapportera om sjukdomen i tidningar och radio medan resten av Europa var inblandat i ett krig.

Totalt tror man att cirka 50 miljoner människor dog över hela världen i spanska sjukan. I Sverige dog 25 000 människor.

När läkemedelsbolagen nu talar om 60-70 miljoner döda så ska man se det som en avgrundsvision av vad som i allra värsta fall kan inträffa vid en pandemi.
Sedan dess har influensan kommit och gått. Två andra allvarliga utbrott har skett. Den ena Asiaten kom 1957 och i den pandemin dog en miljon människor och i Hongkong influensan 1967 så dog 2 miljoner människor.

Då ska man komma ihåg att den årliga influensan dödar mellan 250 000 och 500 000 varje år. I Sverige dör cirka 2000 personer varje år, ofta av underliggande sjukdomar som förstärks av att man blir svag får minskad motståndskraft under en svår influensa.

Problemet idag är att ingen egentligen vet hur svininfluensan vars virus är till en del en mycket vanlig virussträng bland svin, en del vanlig influensa och en del den så kallade fågelsträngen. Hur dessa kommer att utvecklas tillsammans vet man inte men det ser hittills ut som om influensan sprids ganska lätt men att de som insjuknat får lätt eller medelsvår influensa och tillfrisknar under en vecka.

De flesta som insjuknat är mellan 5-30 år. Den här influensan drabbar yngre i större utsträckning.

Vaccinerna är inte framme, testade och godkända för det aktuella influensaviruset.
Om vi skulle få en allvarlig pandemi i världen så finns det ändå inte vaccin till mer än cirka en miljard människor.

Det kommer att finnas vaccin för de rika länderna och de rika i de fattiga länderna som vanligt.

Man odlar fortfarande vaccin i hönsägg vilket kommer att betyda att priset på hönsägg kommer att öka framåt hösten.

Malin Siwe tröstar oss med att alla pizzalarmen om snuskiga restauranger egentligen är överdrivna. Ofta handlar det om krångliga regelverk.

”Sverige har inte matförgiftningar av epidemisk omfattning”, skriver Siwe i dagens DN. Mja, det beror nog på. Om inget radikalt har inträffat de senaste åren så räknar man med att ungefär 700 000 svenskar blir matförgiftade varje år. I olika grad. När fågelinfluensan var som värst på tapeten så köptes det in 750 000 doser Tamiflu i händelse av en pandemi.

Eller som någon sa. Tvätta händerna noga, var ute i friska luften, sitt inte och gegga i stora folksamlingar för mycket och var noga med mathygienen så klarar du dig.

Från att bli matförgiftad som de övriga 699999 svenskarna.

Det är nu 93 fall rapporterade i Stockholm. Av svininfluensa.

Personligen är jag mer rädd för massvaccinering med snabbframtagna vacciner. När svininfluensan kom till USA förra gången på 70-talet så vaccinerade 40 miljoner innan kampanjen avbröts. En person dog av influensan och 30 av vaccinet. De fick Guillain-Barre syndromet och kampanjen avbröts. Svininfluensan försvann.

I princip har det inte hänt så mycket när det gäller hur man odlar fram vaccin sedan spanska sjukan 1918.

Nu vill många vaccinbolag vara först med en ny generation vaccin, helst sådana som består av bassubstanser som sedan modifieras efter varje ny typ av virus eller också optimalt ett generellt vaccin mot alla influensavirus.

Det är här den skräckblandade förtjusningen finns.

Jag minns tydligt när Kabi Vitrum hade hittat på en egen metod att ta bort HIV-virus från blod som skulle användas för medicin till blödarsjuka. Det var ett slags gelmetod som de envisades med när alla andra valde att värma över 72 grader. Trots att deras egen rapport visade att fem på hundra HIV-viruspartiklar slank igenom gelen så fortsatte man produktionen.

Kabi hade en oförskämd tur. Det var bara fyra blödarsjuka som fick HIV. Bara?

Under arbetet med det får man väl säga avslöjande reportaget fick jag en ganska god inblick i hur det kan fungera, växelspelet mellan medicinindustri och myndigheter.

Jag skulle bli mycket förvånad om det inte finns några som kommer att tänja på gummibandet i jakten på ett modernt influensavaccin.

Undrar om jag inte fått influensan. Får se? Halsont, Rinnande näsa, lite febrig? Jäklars! Goodbye!

4 kommentarer:

lurigopalia sa...

Suveränt bra skrivet. Jag ska rekomendera de som läser min blogg att kolla detta. Aftonbladet håller nu på med rena skrämselkampanjen om svininfluensan. Och de skriver inte hela saningen utan bara i syfte att skapa hysteri och sälja lösnummer. Man kan undra om det finns något sammarbete här med läkemedelsindustrin. Det ligger en hund begraven..

Stefan Hagberg sa...

Till Lurigopalia: Hej! Tack! Saken är den att det här är såpass komplicerade saker att det är väldigt få journalister som dels fårtid av sin redaktion, delsorkar tränga in i alla detaljer.

Jag är inte katagoriskt emot vaccinering. Men nu går det snabbt. De preparat som Sverige köpt finns inte ännu, än mindre någon dokumentation.Det är EU som godkänt preparaten.Jag antar att det är samma sak i Italien.

I Socialstyrelsens utskick yrar man om att äldre tillhör riskgrupperna. Det är möjligt men hittills verkar det vara mest yngre som fått inluensan. Nu har WHO också ändrat taktik och jagar mönster. Dethär att folk skulle slåss om Tamiflu i London verkar väldigt konstigt. Tamiflu är framtaget för fågelinfluensa och är verkligen inget bra vaccin mot svininfluensa H5N1 jämfört med H1N1

Frågan är hur mycket framtagningen av influensavaccinen kommer att avvika från gängse framtagning av läkemedel. Det är kanskebråttom men inte till vilket pris som helst.

Jag tänker inte vaccinera mig. Jag sitter hellre hemma och äter burkbönor i sju dagar eller vad det kan ta att bli frisk.

Mellan bönkoken tänker jag följa upp det här. Det är faktiskt inte alla som är övertygadeomnyttan av en massvaccinering på dessa lösa grunder.Jag är det inte.

En annan sak man borde fråga sig är ifall det kommer att finnas tillräckligt med vanligt influensavaccin tillgängligt nu när alla ställt om produktionen.

Nebraska Stable sa...

Hmmm,ingen uppdatering på ett par dagar. Har du fått svininfluensan eller är det vattuskräcken som slagit till?

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Svininfluensan! Det är troligen en internationell komplott för att täppa till andningsorganen på kritikerna.

Annars är jag på väg att tillfriskna så smått.