fredag 10 juli 2009

Ska Gynning sluta visa arslet på sin hemsida?



Carolina Gynning vs. Moral Majority eller bara lite mer bruk i baljan?

I dagens Aftonbladet sitter en snäll kille med invandrarbakgrund och hans flickvän eller bara vän. Han håller den blonda i handen.

Jo, man kan fatta att de är upprörda för att C. Gynning skrivit ”osunda” saker på sin blogg, en blogg som hon ska stänga för att folk trackar henne och nu är det polisanmälningar på gång från båda sidor.

De som intervjuas i Aftobladet heter Poyan Aslanian och Linda Svensson.
En av de sakerna som de båda är upprörda över att ”90 procent handlar om egofixering, mode och yta”, säger Linda.

Jag kan såga folk som jag inte är så förtjust i. Jag skrev en föga smickrande radsamling om bland andra Gynning i slutet av förra året när Tilde intervjuade den lilla bräkande skånskan:

”När en Gymnasierektor i Stockholm i ett teveprogram för några år sedan deklarerade att 80 procent av alla elever på skolan ville bli kändisar så hajade jag till. Men nu är vi där. Rutan och tidningarna kryllar av folk som man känner igen för att de visat pattarna eller snodden i Big Brother eller liknande program och vips fick de frikort till något annat program eller karriär.


Idag hörde jag också Carolina Gynnings fruktansvärda bräkande i morgonteven. Jag kommer visserligen från samma del av landet, men hua! Hon är också inflytelserik och det var det saken handlade om. Om man går som en kossa och låter som ett får så är man mänsklig och identifierbar. Alla har vi små klumpfötter så, tack, Carolina.
Jodå, hon tillhör absolut gräddan i den nya inflytelserika pseudovärlden. Hon bjuder på sig själv lilla Carolina. Hennes budskap. Tja, låt inte andra sätta sig på dig, var dig själv. Vilket ungefär är vad all modern barnuppfostran och utbildning går ut på sedan trettio år tillbaka.

Men när Tilde de Paula andäktigt lyssnar på Carolinas filosofi så ser det ut som om Gynning upptäckt ett nytt grundämne eller slutligen löst cancerns gåta.

De flyktiga representerar vårt dagliga behov av att bli förförda och borttransporterade till en annan planet.

Min enda fråga är om det inte finns roligare planeter om man ändå ska fly från verkligheten.”

Ja det kanske inte var så snällt. Men jag ser inte heller Gynning som en förebild. Det betyder inte att jag vägrar henne rätten att uttrycka sig fritt. "(2008-12-28)


Blondinbella, Gynning, Paow och allt vad de heter är speglar av en del av det samhälle vi lever i. Alla har sina roller, sina teasers för läsarna.

De är utan tvekan trendsetters. Unga, framför allt tjejer skriver om sina drömmar, fyllor, sexdebuter, kärlekstrassel och försöker göra om Blondinbellas och Gynnings trick att dega in på allt sammans – eller också är de nöja med att dela med sig.

Snart nog kommer deras liv att förädlas eller förändras eller både och.
Gynning är lite punkmormor i det här gänget.

Det är kanske därför hon är sur. Det är inte spel mot ett mål längre. Hon kanske kan var med i BB en andra runda eller vika ut sig ordentligt i tio år till men tiden går.

En del av de här ungdomarna som vill vara en ny Gynning, en hot Babe som gör vad hon vill och skiter(inte) i vad andra tycker kommer att lyckas men de flesta kommer att sluta blogga när A-kassan tagit slut och ingen vill annonsera längre. För vem vill se en suggig 54 årig blondin sitta och dricka helrör med gamnackarna i samma soffa som för trettiofem år sedan.


Fast en webbkamera hemma hos gänget borta på Bysis skulle säkert dra en del annonser om inte det underliggande vore kontroversiellt. United Colors of Benetton var där och petade för några år sedan. Kontroversiellt då. Idag vet jag inte.

Blondinbella going down eller Paow på ett tolvstegsprogram med Pudlarna.

Det kanske blir andra attribut med åren. Gucci, Dior och Versace brillorna byts mot ett par starka grejer från Synsam, Maseratin, Porschen och Rollen mot en Rollator av märken som LetsGo, Jazz, Futura 680, Walker.

Det kan gå. Men inte för alla. Vi hade inte plats för två Alice Timander.


Det får vara hur det vill med det.


Unga drar i grejerna. De har alltid gjort det och så kommer det att bli framöver om inte Ayatollah Khomeini kommer tillbaka och ändrar på det.

Vad jag blir nervös av är inte Gynnings pattar eller ifall Blondinbella sveper en sjuttifemma med polarna.


Vi visade röven i Frasses Kadett på väg nedför Hälsovägen 1972 och han var i alla fall släkt med Anita Ekberg.

Vad jag blir bara riktigt nervös av är sådana som Poyan och hans Linda i Aftonbladet.

Sådana som verkar ha förlorat alla proportioner.
Medan Linda pratar om yta gör Poyan reklam för ett hip-hip band från Malmö. Bandet NoName som bland annat innehåller en svensk version av John The Baptist.


Poyan är mediavan. Han grät ut för nio år sedan på folkpartiets hemsida. Då var han 20 år gammal. Han vet vad som är osunt. Han kommer från Iran, växte upp utan pappa. 300 sidor brott i polisregistret; Narkotikabrott. Stölder. Misshandel. Rån.

Han åkte dit och hade tur som var under 18 år. Fick tre månader. Nu är det musik och sunda åsikter som gäller.

Nu ska han och Linda tala om för Carolina Gynning vad hon får skriva och inte skriva.

”I slutet på juli stängs bloggen ner. Något som gläder Linda Svensson, Poyan Aslanian och kvinnan som polisanmält Gynning.

"– Jag anser att det är bra att bloggen läggs ner. Jag vill inte smutskasta Gynning personligen utan det handlar om det hon står för. Hon borde ta ett större ansvar för vad hon skriver än vad hon gör i dagsläget, säger Linda Svensson. ”


Nej, eller hur Linda. Kom du inte in på Åsiktspolishögskolan, Parkeringsvaktsakademien eller något annat som du drömde om när du var liten?

De värsta är inte de som aldrig rökt utan de som rökt och är rädda för att börja igen. De är alltid framme och viftar hysteriskt när man tar sig en cigg.


Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5493549.ab

Inga kommentarer: