söndag 12 juli 2009

Morning has broken




De regnar inte. Man är tacksamt.

En polisbil väckte mig. Det är alltid massvis med utryckningsfordon här på Söder.
Mest ambulanser och poliser men det brinner lite här och där allt som oftast.

Man silar bort de mesta av ljuden.

Så den här kom väldigt fort med påslagna sirener.

Så det var inte enbart ljudet som väckte mig. Utan ljudet plus hastigheten. Har jag kommit fram till efter moget övervägande. Spiken skiter i sånt krafs. Han har redan somnat om. Fick mail från Carina. Det är tunn luft därnere.

En sak funderar jag över och det är kontinentalsockelförflyttningens påverkan. Vi vet att man funnit liknande arter i Brasilien som på Afrikas östra delar och att Suez hängde ihop, alltså Afrikas Horn med Yemen tror jag man kan anta. Sedan delade sig framför allt den amerikanska kontinenten med Afrika.

Men det var släktskapen mellan cocatuggarna i La Paz som ligger högt och de kathtuggande yemeniterna i Sanaa som också ligger högt. Är de släkt? Har de gemensamma förfäder, utvecklingskedjor?

Carinas dator börjar packa ihop ungefär som den här skithögen jag sitter vid. Vi köpte dem samtidigt för cirka ett och ett halvt år sedan. Det är väl det enda som skithögen i affären hade rätt i så var det att de kommer att gå sönder om cirka ett och ett halvt år. Det var när han försökte sälja en försäkring på ett par tusen spänn till oss.
Carina tog en eftersom den hörde till jobbet. Tror jag i varje fall.

Annars hade jag haft lite bilder från Yemen. Men det kommer.

Tyvärr har hon Pink Jesus i Irak. En hederlig Dell. Vid skrivbordet står en Dell.
Den är snart nio år gammal. Fungerar perfekt. Den startar till att börja med snabbare än lappen. Bra en sådan sak.

I garderoben finns en gammal Mac lapp som fungerar perfekt om jag sätter på den.

Nu ska vi gå ut en sväng och sedan ska jag ta itu med en liten städkampanj. Fick en intervju med mailen som gällde Iraks premiärminister al-Maliki. Den är från Wall Street Journal.

Det ser rätt mörkt ut i relationerna mellan kurderna i norr och Bagdad. Nu har kurderna ritat ihop en ny konstitution. Den ligger färdigtryckt i 800 000 ex. Då är de snabba. Jag har inte läst den eftersom ingen verkar ha brytt sig om att översätta den. Men man kan förstå att de själva löst problemen med omdiskuterade områden, t ex Kirkuk m fl samt passat på att stärka presidentmakten i norr.

Al-Maliki lät inte så glad.

Kurderna vill inte höra att det finns en makt i Bagdad som är större än deras egen.
De vill ha all makt i sin region, i princip vara självständiga men ha tillgång till Bagdads faciliteter som oljepengar från Basra och Kirkuk.

Om kurderna utropade sig som självständiga och tog den striden hade jag inte haft några problem men den här gnatiga Mellan östern stilen att hålla på och sätta sig på arslet utan att vilja komma fram till något leder bara till problem, för folket och ekonomin.

Vad de än tycker om saken så kommer de antingen att vara en del av Irak eller ett land som är granne med Irak. Så det är lika bra att börja jobba efter den linjen direkt.

Al-Maliki har fått mandat i senaste lokala valen att vrida om näsan på kurderna. Han har inte riktigt den makten, framför allt militärt, ännu.

Det har redan förekommit strider och skärmytslingar mellan regeringsstyrkor och kurdisk peshmerga i omtvistade områden i norr.

Kurdernas styrka var att de lidit svårt under Saddam. Hundratusentals kurder mördades bland annat i Halabja där 5000 gasades ihjäl.Men där fler än kurderna som lidit under Saddam.

Kurderna var också ledande i oppositionen mot Saddam under första gulfkriget och fram till den andra 2003. De åtnjöt stor respekt bland oppositionella shiiter och även bland sunni. De flesta kurder är för övrigt sunni. Av media kan man förstå att de är ateister när man talar om shia, sunni och kurder.

I stort sett alla kurder i norr bekänner sig till sunniformen av islam. I Bagdad finns ett okänt antal kurder, så kallade feylikurder som är shiamuslimer. Siffror som en miljon har nämnts men det är oklart. Politiskt betraktar dessa sig mer som shiamuslimer än som kurder. Det visade inte minst det senaste nationella valen.
Sammantaget är kurderna i Irak något över fyra eller fyra och en halv miljon. Resten är förutom små minoriteter araber som antingen är sunni eller shiamuslimer. Resten är uppskattningsvis en bit över tjugo miljoner.

Nu är al-Maliki, Iraks shiamuslimske premiärminister på väg till USA. Biden har försökt prata med kurderna om de otaktiska i att hålla referendum över en konstitution för irakiska Kurdistan i samband med de kommande valen. Nu får al-Maliki tillfälle att utveckla sin hållning inte bara för vice presidenten Joseph Biden utan också för president Obama.

Obama har nyligen varit Afrika där han inte bara tårögt hyllat sina rötter utan också tydligt markerat att Afrika har ett ansvar att lösa sina problem. Jag tror att Obama tänker skicka samma budskap i konflikten mellan kurderna och araberna i Irak.

Det sämsta man kan göra i Mellan östern är att inte vara tydlig. Mellan östern älskar förhandlingar, konflikter och oklarheter. Det är nästan som om en oenighet vore ett mål i sig. Det är antagligen ett skäl till att starka minoriteter kunnat förtrycka majoriteter i så många av länderna och att folket trots allt behållit sorgliga typer som Saddam, Ahmadinejad, Azzad, Kungahuset i Saudi m fl

3 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Det där ligger vår tisålder. Inget vi gör är hållbart. Det enda vi kommer lämna till framtida generationer för att de ska kunna komma ihåg oss är kärnavfallet.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Det är sant att vi är kortsiktiga förutom det där med kärnavfallet.

Men man måste ändra på det, eller åtminstone försöka.Bråka lite som AstridLingren som slet tag i hängslena på den där skinnskallen och sa åt honom att "sluta skinhedsa" eller vad hon nu sa mer exakt. Hon bangade inte vare sig Gunnar Emanuels kalkyler eller några smårassar på helikopterplattan i Gamla Stan. Fler av den sorten och färre mesproppar åt folket!

Anonym sa...

http://motbilder.se/2008/03/14/vad-ar-sanningen-bakom-halabja/