tisdag 14 juli 2009

If the pig sneezes, he is fucking dead!




I eftermiddag kan man chatta med Anders Tegnell. Tegnell är chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

För snart fem år sedan minns de flesta att vi skulle få en pandemi som kallades svin…nej, inte svin utan fågelinfluensa.

Så alla blev nervösa och det inhandlades över hela världen för miljarder vaccin. Det fanns flera sorter.

2004 såldes 78 doser på apoteken i Sverige och året efter drygt 13 000. Det var fågelinfluensan. Jag var i Irak och det var väldigt billigt med kyckling den sommaren. Folk åt inte kyckling. De var livrädda. I Irak köptes inga vaccinlager in vad jag vet.

I Sverige däremot köptes det in 750 000 doser. Extra anslag på 130 miljoner utordnades av staten och alltsammans lagrades i hemliga militära lager.

Sedan hände två saker. Det enda var att fågelinfluensan uteblev och jag fick lite credd på Sulemaniya i Salahaddin där jag var en av få som mumsat i mig av kycklingrätterna.

-Jodå, de där killarna från väst har sina poänger, sa man lite generat och svor åt att man missat vrakpriserna på marknaden.

Den andra saken var att det dök upp en artikel i den ansedda brittiska medicinska tidskriften The Lancet som påstod att det där Tamiflu var rätt värdelöst och dessutom kunde förvärra en pandemi.

Det fanns också ett annat medel lagrat som hette Amantadin.

Det var också värdelöst.

Hurvida Anders Tegnell som hade samma position på den tiden var medskyldig till beslutet att slösa bort 100 miljoner på en medicin som ändå inte fungerade vet jag inte.

Han medgav att Socialstyrelsen visste att medlen inte var så effektiva men att det saknades bättre alternativ.

Bättre än vad, undrar man. Hur nära placebo(sockerpiller) ligger effekten när det gäller fågelinfluensan och behandling med Tamiflu.

Så här sa Tegnell i april i år i en artikel i Dagen Medicin:

”Men trots att den svininfluensa som just nu, enligt vissa bedömare, håller på att sprida sig över världen också är av typen A(H1N1) finns det inga skäl att tro att Tamflu inte är verksamt.

– Resistens är naturligtvis ett orosmoment i stort, men inte när det gäller svininfluensa, där finns ingen resistens, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Och enligt honom är den svenska beredskapen god.

– Vi har stora mängder Tamiflu och zanamivir. Vår strategi är att vi ska kunna behandla alla som tillhör en grupp som vi tror kan bli mycket allvarligt sjuka och dessutom har vi ganska stora mängder avsatta för personer som behövs för att hålla viktiga samhällsfunktioner i gång.”

Detta trots att undersökningar i USA visat att 98,5 procent av influensa A-stammarna av typen H1N1 som testades var resistenta mot Tamiflu (Jama 2009; 301:1034–1041).
Nu vet jag inte hur det ligger till.

Enligt min uppfattning så är svininfluensan en vanlig om än mera smittsam influensa.

Nu har vi haft två influensor. Socialstyrelsen och svenska Staten har på uppenbarligen felaktiga grunder köpt in astronomiska mängder Tamiflu som två gånger ifrågasatts som verksamt vaccin i publicerade undersökningar.

Är det möjligen en blandning av prestige och pengar inblandade.

För i artikeln från 2006 framkom att Tamiflu som inköptes 2004-2005 har en hållbarhet på minst fem år.

Så vad händer efter fem år. Kasta?

Nu har Tegnell och Co köpt in ett nytt undermedel Pandemrix från GlaxoSmithKline för en hemlig summa. Har ni hört? En hemlig summa? Så vad skilde de medicinska grunder man köpt in detta jämfört med Tamiflu.

Så för er som har semester och gott om tid chatta gärna lite med Tegnell och fråga vad han ska göra av sina gigantiska lager ifall han inte med hjälp av skräckartiklar i AB kan få svenska folket att köa sig gröna efter Tamiflu.

Själv tänker jag dö i svininfluensa någon gång efter jul.

Då har det redan publicerats flera läsvärda artiklar om Pandemrix. Men det är bara vad jag tror. Frågan är vad Tegnell vet!

Förra gånge H5N1 viruset var på tapeten ifråga om fågelinfluensan talade Glaxo om risken att 2 miljarder människor skulle drabbas.

Då jämförde man med 1918 då 40 miljoner dog. Nu talar man om 67 miljoner döda.

Hittills har cirka 350 människor totalt över hela världen dött i svininfluensa.En influensa dödar 250 000-500 000 människor, varje år trots alla vaccin. Det beror på att många dör i tredje världen där orsakerna kanske inte är influensan utan ett dåligt allmäntillstånd. Men de finns med i statistiken.

Hur många har hittills dött i Sverige? Utan vaccin. Noll!

PS. AB:s chatt med Tegnell havererade direkt p g a tekniska problem. Vilken tur! DS


Glaxos egen förklaring till Chatham House:

http://www.chathamhouse.org.uk/files/13667_100309strutt.pdf

2 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Om jag minns rätt så tog muslimerna i Egyten tillfället att låta tvångsslakta alla svin nu?

Du kan skriva den perfekta manus thrillern: en konspieration mellan muslimska terrorister och den korrupta medicinindustrin hotar mänskligheten...

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Hm,jo och det är samma virussträng H5N1. först provade de med fåglarna men sedan... Inom industrin kallas det produktutveckling.

Problemet är att många måste dö. I en thriller skriver man bara "Liken låg blåa och uppsvullna i högar längsmed vägarna" Men i verkligheten måste man antingen först säga att 67 miljoner eller om det var 76 kan dö om ni inte köper mitt fina vaccin som kanske hjälper och hjälper inte det så kan vi ta fram ett annat som kanske inte heller hjälper, men vi kan säga att det kanske hjälpte eller åtminstone inte gjorde någon skada.

Eller... visa var de 67 eller 76 miljonerna avlidit.