tisdag 28 juli 2009

Några kickar smäller högre



Nyheterna idag domineras av…

Att Zlatan visat upp sig i sin nya klubb Barcelona. Zlatan har inte vunnit VM. Inte ens EM. Han har mig veterligen inte slagit några världsrekord. Var sig i att skjuta i bollen från extra långt håll eller i att skjuta flest antal mål på en match eller under en säsong.

Zlatan är en underbar fotbollsspelare. Förmodligen en bland de tio bästa i världen. En riktig artist som förgyller fotbollen och som om jag minns rätt haft en dröm om att spela o Barcelona.

Nu är han där. Men det enda som hänt sportligt är att en klubb har köpt honom för en hisnande summa pengar och att han nu har möjlighet att kröna sin karriär i kanske världens för tillfället bästa klubblag.

Sara Sjöström är femton, har satt två världsrekord på två dagar och dessutom vunnit VM-guld i simning. Jag är ingen tabellbitare men det är inte bara en svensk sensation utan en världssensation när en svensk femtonåring raderar ut ett nio år gammalt rekord, dessutom med en halvtaskig start i en stenhård konkurrens där hon ligger sjua i vändningen.

Det jag har svårt att förstå är den nyhetsvärdering som får Zlatans presentation i Barca att smälla högre än Saras VM-guld.

Flera medier, bla Aftonbladet och TV4 gjorde den märkliga bedömningen.

Eller är vi på väg in i en ny tidsera där man inte längre slår in fisk i tidningen dagen efter utan där nyheter försvinner eller rankas ner bara efter några timmar.

Samma sak igår. Joline Höstman sätter nytt svensk rekord med får svara på oändliga frågor hur det känns att dela rum med Sara Sjöström.

Det är också lite svårt att förstå. Klaga gärna på att det saknas bredd i olika grenar, men det är kanske inte så dumt att självkritiskt granska hur det kan kännas för en ung idrottare som just slagit nytt svenskt rekord att höra reportrarna tugga om rumskamraten.

Där har media en uppgift som de grovt missköter med få undantag.

Blanda inte äpplen och päron!

1 kommentar:

Björne sa...

ej det har ju varit helt sanslöst med Zlatan.

Jag är ju rätt fotbollsintresserad men Sportbladet senaste veckorna har ju inte ens gått att läsa.

Det har varit Zlatan på 6-7 sidor varje dag.

Så jävla intressant är det väl inte.

Skönt nu när det bara var en halv sida igår i alla fall.

Sjöströms resultat är ju helt sensationellt och värt mer bevakning helt klart!