tisdag 7 juli 2009

Eldfluga,eldfluga på bladet där, säg mig vem som...Ni har säkert sett dem, små blinkande ljusprickar i den svarta sommarnatten. På semestern längre söderut. De kallas flugor men är i själva verket skalbaggar. Pyrophorinae. De indelas grovt i lysmaskar och knäppare. Lysmaskar som alltså inte är maskar utan skalbaggar finns däremot i Sverige så…

Jag pratar om eldflugor.

Ointressant? Faktiskt inte.

I New York Times finns en sektion i tidningen som heter Science. Det är där jag hittar Dr Lewis och hennes eldflugor. Först forskade Dr Lewis kring fiskar men bytte till eldflugor.

Min farsa pratade om faran att välja fel forskningsobjekt. Mask-Lars är ett lysande, ja, ja, exempel på detta. Han höll på och velade runt på zoologen i Lund. Det här var på sextiotalet när man fortfarande kunde vela runt.

Om det var rent symboliskt eller om hans professor tröttnade på Lars är oklart. Detta var ska alla vet innan Lars började kallas Mask-Lars.

Så Lars valde daggmaskar som ämne för sin doktorsavhandling. Det skulle gå snabbt och lätt efter allt velande. De var enkla varelser, lätta att hitta och…

Där någonstans förlorade omvärlden kontakten med Mask-Lars. Det ryktas att han någon gång i slutet på 70-talet dykt upp och mumlat att det fanns bra många men sedan har ingen hört något om vare sig Mask-Lars eller hans daggmaskar.

Mask-Lars borde vara i 75 års åldern nu så…

Enligt farsan som ibland hade en tendens att överdriva så hade Mask-Lars letat upp 10 000 olika daggmaskar. Det är ganska exakt 8 000 fler än det finns i hela världen. Men det finns trots allt 2000 olika arter eller…

Men nu skulle vi prata om Dr Lewis och hennes eldflugor.

Jag älskar människor som är besatta av viktiga saker. Sådant som får pulsen att öka. Som eldflugor.

Så låt oss spänna på vingarna för några korta minuter och ta en tur till Sara Lewis värld.
Det Sara Lewis inte kan om eldflugor är försumbart.

Titeln ”Blink Twice if You Like Me” väcker associationer.

Det finns precis som daggmaskarna 2000 olika arter av eldflugor. Kanske vill vi höra att de är som vi fast högst några centimeter stora. Men det finns en del att tänka på. Ifall eldflugor gör det de gör vad kan då den gäspande typen som sover vid sidan om mig efter att ha käkat upp hälften av min egenhändigt tillverkade wok bjuda på ifall han vill. Nudlar visste jag inte ens att han gillade. Det tog liksom tio år att lista ut. Så vem är klok?

Sara Lewis finns på en åker i Massachusetts. Det är natt.

På just den här åkern har hon identifierat sex olika sorters eldflugor. Var och en med sitt eget speciella ljusmönster. Jo, de blinkar. Prata med varandra.

Här finns Photinus greeni med dubbla ljuspulser avbrutna av tre sekunders mörker. Lite längre bort hittar hon Photinus ingnatius som känns igen på sina enstaka pulser med fem sekunder mellanrum.

Alldeles intill skogen hittar de Lewis favorit, Pyractomena angulata. En liten rackare som sprider ljus som ett sällsamt orange regn.

Alla eldflugor som syns i luften är hanar. Honorna sitter i gräset på fältet och tittar på hanarnas blinkande. De tittar på blinkningar som passar med deras egen underart. Dr Lewis tar fram en lite pennficklampa och flashar en perfect Photinus greeni i luften. Hon får svar av en hona i gräset.

Om det är för Dr Lewis vet vad som krävs för att få ett svar är oklart. För det är inte alls varje gång en hane blinkar i gräsdjungeln som han får svar.

Här finns i verkligheten utrymme utrymme för vad vi känner igen från vår egen tillvaro.
Obesvarad kärlek, melodramer, solochvårare, seriemördare men också äkta och om inte innerlig så dock kärlek.

För oss vanliga betraktare som ser eldflugor på en semestertripp söderut så framstår flugornas blinkande som ett meninglöst inferno ägnat att… ja, vad då.

Men för en forskare som ägnat större delen av sin karriär åt att förstå eldflugors inre väsen finns det en klar logik i både blinkandet och mer därtill.

Dr Lewis är inte bara eldflugforskare utan evolutionsforskare. Hon har försökt att förstå hur eldflugor utvecklats sedan de en gång uppstod på den här planeten.

En faktum som slog henne tidigt under hennes sextonåriga forskning kring eldflugor var att det ofta kunde finnas hundratals eller flera hanar på ett fält och bara några få honor.

Hon upptäckte att det som till sist gjorde att en hona valde just en viss hane också hade att göra med vad han hade att erbjuda mer konkret.

Presenter?

Nja, men på sätt och vis. Det finns en hel del märkliga förhållanden kring just eldflugor och deras parning förutom signaleringen mellan hane och hona.

Eldflugor börjar med att tillbringa två år i underjorden.

Sedan går det fort. Deras korta liv i det fria levs under två veckor två intensiva veckor när de ska finna en partner, para sig och lägga ägg(honorna).

En sak man inte kände till var vad som hände när ljuset släckts. Parade sig honorna en gång eller flera?

Dr Lewis upptäckte att ifall hon sökte upp eldflugor som parade sig på kvällen och märkte upp stället så höll de fortfarande på tidigt på morgonen därpå.

Det är också en enorm skillnad på olika eldflugor runt om på jorden. Vissa börjar producerar blixtljus som vuxna medan andra bara glöder som vuxna.

På senare tid har man också studerat DNA från eldflugor för att lista ut hur just deras ljus utvecklats. Man tror att långt tillbaka så glödde eldflugor bara som larver för att varna fiender att de var eldfluglarver. Eldfluglarver har illasmakande kemiska substanser inuti sig som gör dem rätt osmakliga som föda.

Man tror att de tidiga eldflugorna kommunicerade med kemiska substanser som vuxna medan förmågan att lysa utvecklades långt senare när denna förmåga som drivs av ett enzym i skalbaggens bakände förvandlades till sin motsats och blev ett parningsinstrument eller både och beroende på hur man ser det. Dr Lewis upptäckte att honorna är väldigt noggranna med vilken hane de slutligen väljer och håller igång flera olika diskussioner samtidigt innan hon slutligen bestämmer sig för vem som ska bli den lycklige. Men hon parar sig endast med en hane, den som hon funnit mest attraktiv.

Honorna var mycket kräsna. En del honor föll för täta ljuspulser medan andra föredrog långdragna pulser.

Så Dr Lewis började fundera över vad det var som fick en viss hona att föredra en viss hanes sätt. Gav blinkningarna något slags information till den specifika honom om just den hanen.

Lewis upptäckte att det kan ha att göra med något som skulle kunna jämföras med hemgift, bröllopsgåva.

Eftersom honorna inte äter under den här tiden så ökar deras möjligheter till en större reproduktion ifall hon tillförs näring. Lewis upptäckte att hanar kan ha spiralformade proteinrör i magen som de sprutar in tillsammans med sperma vid parningen. Dr Lewis har hittills kunnat en att i en undersökt population väljer honorna faktiskt hanar efter vilka hemgifter de kan erbjuda medan i en annan som hon undersökt spelar det inte någon roll(fattigt men lyckligt).

Men det finns också seriemördande vampyrer bland eldflugorna. Otäcka typer man inte vill möta en mörk natt. Som Photuris, en speciell sorts eldfluga som imiterar honor och lockar till sig hanar med snabba blixtar för att sedan suga ur dem kemikalier som de själva använder som skydd mot andra insekter.

It´s a cruel, cruel world!


(Källa:Fritt efter NewYork Times 30 juni 2009)

Artister som spelat in låtar med titeln; Firefly: Spencer Davies Group, Uriah Heep, Temptations, Tony Bennett


Till sist lite pyssel: Vilket citat hör till vilken person: Eastwood, Cervantes, Einstein, Shakespeare, Hunter S Thomson, Baksidan av en jacka

"When the going get weird, the weird turn pro."

"there's not much showing off to be done from the back of an ambulance"

“If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”

"I love my country but I fear my government."

"Lord, what fools these mortals be!"

"Those who will play with cats must expect to be scratched."

3 kommentarer:

Jenny sa...

Hm ... jag kan inte alla. Men jag är hundra på Shakespeare (favvoförfattare) = Lord, what fools these mortals be!

Och Cervantes = Those who will play with cats, must expect to be scratched.

Sen måste ju "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it" hänga ihop med Einstein. :)

Resterande tre är gissningar:

Eastwood: There's not much showing off to be done from the back of an ambulance.

Hunter S (vem nu han är): When the going get weird, the weird turn pro.

Jackan: I love my country but I fear my government. (har sett något i den stilen på t-shirt för en halv evighet sen - så det verkade troligt).

Ha det bäst.

Stefan Hagberg sa...

Till Jenny: Grattis! Nu har jag ett problem när det gäller Cervantes. Jag minns inte var det därkommer ifrån. Shakespeare är från en Midsommarnattsdröm. Clintan från en Harry. Einstein för att hålla oss på gott humör och jackan är som sagt känd som Pagan´s Jacket. Hunter S är en av mina absoluta favoriterbland journalister. Han sköt sig tyvärr för ett par år sedan den idioten.

Han är väl kanske mest känd för sin bok om Hells Angels i USA som slutar med att han får stryk av Änglarna.

Tyvärr, har den här redaktionen en begränsad budget men duligger bra tillför en öl ifall du har vägarna förbi Bullie Bar(Hålet)på Söder. Dom har tyvärr semester stängt för omfattande reparationer(vi sliter hårt på grejerna) elelr också vill dom ha semester och ha det bra.Normalt öppen från 1 augusti till i Juli;-)

Ha det så länge!

Jenny sa...

En öl är aldrig fel. Gör inte så mycket att Hålet håller på att renovera. Är inte uppe i huvudstaden förrän i slutet på augusti och sen i november (Horse Showen). Åker till Falsterbo på lördag så det blir ju fel håll, liksom. :)