lördag 21 november 2009

Tro, tro, tro´t om du vill...




Victoria Kahn. Jag var lite kär i henne när den där låten dök upp 1969.

Men det var inte det jag tänkte snacka om.

På onsdag i veckan som kommer startar rättegången mot travtränarna Åke Svanstedt, hans försteman och tillika travtränaren Glen H Persson samt travtränaren och före detta lärlingen hos Svanstedt Carl Johan Jepson.

De är anklagade för djurplågeri och i Svanstedts fall för anstiftan.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet sedan TV4:s undersökande magasin Kalla fakta för ganska exakt ett år sedan presenterade ett omfattande reportage som gick ut på att travsporten i Sverige i själva verket är rent djurplågeri och en brutal och empatilös rovdrift med hästar där giriga ägare och cyniska tränare inte skyr några medel för att bokstavligen plåga livet ur oskyldiga hästar.

Att travsporten reagerade är kanske inte svårt att förstå. Ett stort antal anmälningar kom in till Granskningsnämnden för radio och tv och en stor debatt följde och pågår fortfarande kring programmet, dess syfte och framför allt dess kvalité.

Trots att programmet innehöll grava faktafel, lögner, svepande formuleringar och mer liknade ett högaffelförsett pöbeldrev på 1600-talet än en journalistisk produktion av ett av Sveriges äldsta undersökande magasin så försökte TV4 inte ens bemöta kritiken.

Granskningsnämndens lama insats bestod i att vifta på svansen och i praktiken hävda att ifall TV4 lyckades samla ihop ett tillräckligt antal besjälade galningar som fick säga vad de ville för att understödja en allmän smutskastning så var det helt OK.

Det var säkert inte vad folk som tror att undersökande program som innehåller ordet ”fakta”, ska syssla med men så är det i den bästa av världar.

Granskningsnämnden tar inte ställning till petitesser som att sådant som en kanal påstår ska vara sant utan det räcker med att man tror att det är sant och vad folk säger får de står för själva.

Riktigt delikat i sammanhanget är också att samma TV4 får produktionsbidrag av travsporten med 90 miljoner om året och dessutom ska ATG som ägs av sporten annonsera för 60 miljoner varje år.

TV4 säljer annonser för 2,4 miljarder(2008) per år. Med tanke på att travet via ATG dels står för produktionskostnaderna för alla travprogram, dels köper reklam och som grädde på moset får TV4 hela intäkten av annan reklam som pluggas i travsändningarna skulle man kunna tro att kanalens granskande program skulle ha vinnlagt sig om att kolla lite fakta när den beskrev denna mjölkkos verksamhet.

Till stor del får detta tyvärr skyllas på STC/ATG:s flathet.

Hästsporten borde enligt min uppfattning ha en helt egen kanal ungefär som i Frankrike eller flytta den till SVT.

Men mycket vill ha mer. TV4 försökte utan blygsel trots att travet är en nettoleverantör(uppskattningsvis 140-180 miljoner per år) i år ställa krav på banor och sporten att man ska installera nya dyra ljussättningar som ska passa Scherman & Cos HD satsningar.

Det är starkt.

För oss som gillar travsporten som genom ATG drar in feta miljarder till statskassan varje år förutom att branschen omsätter uppemot 20 miljarder och är en betydelsefull industri, har möjligheterna att marknadsföra sporten inte som man tror ökat för att man gödslat miljoner över TV4. Tvärtom har Innebandy eller en DM i fotboll generellt flyttat på travsändningarna som de behagat. Travet vispas hit och dit och ATG:s kunder får inte ens se hela loppen året runt. Istället hänvisas man till TV4 betalkanal eller käcka efterhandsreferat där man får se starten och i bästa fall de sista femhundra meterna av varje lopp. Sedan mixar man ihop det med fotbollen där alla både det vinnande laget och det förlorande laget plus, tränare, publik och fem experter samt domare, tränare och materialare, busschaufförer m fl ska berätta utförligt vad de tyckte om matchen så när travet till slut drar igång brukar klockan inte var sex på kvällen utan snarare halv sju.

Därför vore det rimligt att TV4 direktsände rättegången i sin helhet med början 09.00 på onsdag. Man kanske kunde flytta Malous förmiddagssvammel en smula. Rättegången kommer garanterat att bli mycket bättre TV underhållning.

Då kommer nämligen alla de frågor som TV4 och Kalla fakta INTE ställde innan de sände sitt tragiska dretprogram förra året förhoppningsvis besvaras.

Då ska de inblandade som kallats att vittna göra sina historier kring vad de hört och sett för fem-sex år sedan trovärdiga juridiskt på ett sätt som gör att domstolen i slutänden slår fast ”att det är ställt utom allt rimligt tvivel” att de anklagade Glenn H Persson och Carl Johan Jepson använt grispåfösare i träningen av travhästar alternativt i Åke Svanstedt fall uppmanat anställda att använda denna förbjudna träningsmetod.

Om de lyckas fullt ut i alla instanser så kommer Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl Johan Jepson högst troligt att bli av med sina tränarlicenser.

Ett förhållande som kan komplicera den här rättegången är att det inte är lika lätt idag som för bara några år sedan att påstå saker och ting. HD kom för inte så länge sedan med nya riktlinjer när det gäller anklagelser om våldtäkt som avser att skärpa uppmärksamheten efter att flera uppmärksammade domar rivits upp.

Till detta ska läggas en stor och viktig debatt som just nu pågår i de juridiska finrummen om just bevisvärdering och hur man ska kvalitetssäkra bevisvärderingen vad gäller brottmål i våra domstolar. En fråga som är särskilt relevant i det aktuella fallet där det helt saknas teknisk bevisning och händelserna dessutom sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Förmodligen kommer olika travforum att vara nedlusade med vad man hört och inte hört från rättegången som pågår till den 1 december.

Man har redan börjat prova grisfösare, elstängsel och injektionsnålar på sig själva och ivern att vara först med den slutliga sanningen är stor.

Men man ska komma ihåg att ingen dömts och att en dom kan överklagas till hovrätt och ända upp i högsta domstolen. Dessutom ett oändligt antal gånger.

Den spioneridömde överstelöjtnanten Bertil Ströberg dömdes 1983 mot sitt nekande i tingsrätt, hovrätt och fallet hänsköts även till HD med följd att domen kvarstod.

Idag 77 år gammal kämpar Bertil Ströberg fortfarande för upprättelse och lämnar i dagarna in en resningsansökan till HD.

I hans fall gjorde TV4:s Kalla fakta sitt jobb för någon månad sedan även om det finns en del frågetecken som jag inte tänker gå inte på just nu.

Problemet är att när Ströberg dömdes så dömdes han direkt i media och sedan i domstolen. Men det var media som först reste frågan om det kunde vara så att han var oskyldigt dömd. Det minns jag tydligt eftersom det var Anders Johansson, Christer Nordin och jag själv som skrev den första artikeln.

Idag vet vi att hans historia inte var så konstig som överåklagare K G Svensson påstod 1983. Det målet handlade precis som det här om trovärdighet. Nu vet vi att den person som då var otrolig, Sven Roland Larsson redan fanns i P G Näss gömslen sedan 1957.

Idag har Näss tappat minnet efter känt mönster.

Det är inte säkert att man har rätt för man får rätt. Det gäller åt båda håll.

Inga kommentarer: