måndag 16 november 2009

Detaljer av olika slag!Ibland undrar man över små, udda eller galna detaljer.

Jag skrev om en kille för några år sedan i en roman. Det visade sig när en kompis läste manuset att romanfiguren gjort saker innan han var född eller något i den stilen. Ett tacksamt påpekande.

Det är naturligtvis lite pinsamt men bara att rätta till. Värre är den där lilla Fiat-bilen som syns långt borta bakom Colosseum i Ben Hur som utspelas på romartiden. En Fiatus DC får man förmoda!

På tryckmätarna i en annan storfilm om fartyget Titanic som sjönk 1912 finns för den petige typsnittet Helvetica som uppfanns/designades 1957. Ajabaja!

Jag har faktiskt ett kassettband hemma som har varit ungefär 50 meter från Titanic. Det verkliga fartyget alltså. Försök få ihop det?

Om man gillar mystiskt konst och vill ta en titt in i en värld som inte alltid är vad man tror så är gallerybeat.net är en fullständigt unik lågbudgetprojekt som i många år beskrivit New Yorks konstvärld.

Många vansinniga och även intressanta klipp finns på den webbplatsen. Fullt av galna människor som förgyller ett annars ganska jämngrått novemberdis.

Jag älskar utflykter. I Grand Canyon finns en bergstopp som kallas Widforss Point.

I Stockholm fanns en man som hade en jaktaffär på 1800-talet. Han hette Mauritz till förnamn och Widforss till efternamn. Butiken finns fortfarande mellan riksdagen och arbetsmarknadsdepartementet på en tvärgata till Drottninggatan i Stockholm. De säljer gevär och jaktkläder. Vi köpte ett tyskt jaktkoppel till Spiken där. Han gillade kopplet.

Den här gubben Widforss hade inte bara krut till bössor utan bra med krut f ö också.

Han och hans fru Brenda som var konstnär fick inte mindre än tretton barn. Så hon fick inte så mycket tid för sitt målande men ett av barnen Gunnar flyttade med tiden till USA där han bland annat målade många naturmotiv från de olika nationalparkerna.

Han är idag en uppskattad konstnär i USA. Därav Widforss Point.

Långt senare från 1947 fanns det en annan svensk Ehrling Persson i Västerås som sålde Damkläder. Han köpte Mauritz Widforss jakt och klädesaffärer 1968 och så föddes ett idag relativt välkänt klädföretag med namnet Hennes & Mauritz.

Så kan det gå.

Inga kommentarer: