torsdag 26 november 2009

Så vart det afton den andra dagen...




Under eftermiddagen har Elin Strinnlund, Tina Voss Nielsen samt Line Nejsborg Jeppesen förhörts som åklagarens vittnen.

Tina och Line var tillsammans med lärlingen Paw Mahony respektive Svanstedts försteman Glenn H Persson vid den här tidpunkten.

Elin Strinnlund sommarjobbade hos Svanstedt under ett par månader 2004. Hon vittnar om att snacket gick och att hon sett Jepson sela ut hästarna med bl a slagjord som är en vertikal rem som gör att inte hästen kan slå bakut. Den används ibland i tävling men mera sällan i träning.

Ifall Det förekommit grisfösning som träningsmetod skulle jag och antagligen 99,99 procent av alla som känner till hästar haft just en sådan om jag planerade att sätta ström i baken på en travhäst.

Strinnlund som då var 19 år och idag arbetar hos Stig H Johansson säger bl a att hästarna kom tillbaka och hyperventilerade efter träningspass med den här utrustningen. Hon säger att hon sett Jepson ha något långt i handen som hon inte trodde var ett så kallat långspö.

Hon säger också en intressant sak som hon inte tidigare sagt. Hon anmälde inte sina misstankar men uppger att hon konfronterade Anders Svanstedt, Åkes son som enligt Strinnlund svarat att alla gjorde så även Stig H Johansson.

En fråga som dyker upp är då varför Elin Strinnlund inte anmälde saken då och vad som är orsaken till att hon idag arbetar hos Stig H Johansson som ju enligt Anders Svanstedt skulle använda den metod som dels var förbjuden, dels hon uppfattade som om den inverkade negativt på hästarnas välbefinnande. Hos Stig H Johansson använder man också slagjord precis som överallt annars när det är betingat av hur hästen är till psyket. T ex kan unga hästar slå bakut med allvarliga konsekvenser för kusken som sitter nära bakom. En del hästar körs i långvagn eller sulkyn med större avstånd men oftast med slagrem.

Inget av utrustningen som beskrivits av de inblandade är ovanligt. Däremot inte vanlig. Stängt huvudlag är nog det minst vanliga i träning men vanligt på tävlingsbanan liksom check och slagjord.

Jag vet inte hur glad Stig H Johansson är över anklagelserna som sägs komma från Anders Svanstedt förmedlade av sin skötare, men han lär nog slå Anders en signal redan ikväll för att reda ut saken.

Ett problem med dessa promtreferatsverktyg som nu både Expressen och Aftonbladet begagnar sig av är att de just är referat och därmed beroende av den som refererar. Det betyder att man kan missa meningar och nyanser.

Line deltog i grisfösning med Glenn H som det sedan tog slut med när Glenn H Persson valde sin ordinarie flickvän framför Line. Line ville ha ett stadigare förhållande. Hon minns inte vilken häst de var men Paw Mahony har sagt till henne att det var Brolins häst T B Winner.

Hon visste att det var förbjuden men hade inga problem med att se det. Emellertid vet hon inte ifall den användes.

Kommentar. Line tror att detta inträffade 2003. Det innebär att hennes vittnesmål och att hon räckte grisfösaren till Glenn H och sedan bevittnade att hästen skenade och sedan travade faller utanför åtalet precis som Disas ändrade och svävande vittnesmål(2003 till 2004 till 2003 till 2002).

Samma sak här. Jag tycker att Lines historia mycket väl kan vara sann. Det som styrker den är att hon inte tjafsar en massa om att hon blev upprörd ur djurskyddssynpunkt och sedan struntade i att göra något. Hon blev däremot förbannad på Glenn H när han strulade och sedan gjorde slut. Det senare minskar självfallet trovärdigheten. Det är i själva verket en klassiker. Hämnd för sviken kärlek!

Det har hon inte glömt och nu hämnas hon på honom. Eller?

Men hennes bevis är inte bättre än någon annans. Ingen annan har sett Glenn H Persson göra detta eller ens antytt att så skulle vara fallet. Lines ord mot Glenn H Perssons.

Dessutom är hon förbannad på honom och verkar hämta uppgifter från bl a Paw Mahony som också kommit på kant med Åke Svanstedt.

Line har också anmält Glenn H Persson för övergrepp i rättssak vilket är det allvarligaste brottet i hela rättegången. En kompis till Line som arbetar på Bjertorp hade ringt henne och berättat att Glenn H kommit in och varit förkrossad. HA skulle märka henne om hon vittnade.

Detta har hon uppgivit i förundersökningen och åtal har väckts mot Glenn H Persson. Glenn H har bestridit detta i förundersökningen.

Trots att samtalet med kompisen på Bjertorp spelats in av Line finns ingen utskrift eller hänvisning till detta i förundersökningen. Vidare väntade Camilla tre dagar innan hon kontaktade Line.

Åklagaren har också stuvat bort STC utredningar i den så kallade ”slasken” alltså sådant som han uppfattat som oväsentligt.

Glenn H Persson har nämligen sagt att han besökt Camilla och frågat henne om hon kunde fråga Line varför hon kommit med dessa anklagelser mot honom i Travronden där Line lät sig intervjuas i våras.

Han förnekar att han skulle nämnt HA överhuvudtaget eller på annat sätt hotat Line via Camilla. Han ifrågasatte uppgifterna i Travronden där Line berättade om hur Glenn använt grisfösare under en träning på kvällstid. Det här skulle varit 2003.

Enligt Glenn H i dagens förhör förnekar han som tidigare hela händelsen med grisfösningen och menar att Line hittat på alltsammans. Han säger att Line kompis Camilla lovat mejla Line eftersom de var kompisar och fråga för Glenns räkning.
Glenn säger också i dagens förhör att Line haft det struligt arbetsmässigt med Åke Svanstedt. Hon slutade i mars 2004 efter det tog slut med Glenn H Persson och flyttade till USA där hon jobbade ett tag med Jimmy Takter. Idag jobbar hon inte med hästar.

Ju mer man lyssnar på den här rättegången ju mer får man känslan av en arbetsplats där det förekommit en massa intriger och skitsnack under ytan. Det började gå riktigt bra för Åke Svanstedt under de här åren. Han flyttade från Bergsåker ner på Skaraslätten och hans tidigare berömda skogsbacke där han tränade fram muskelpaket som Zoogin övertogs av andra. Nu var det naturventilerade stallar, sandträning och annat som provades.

Kan alla dessa vittnesmål avfärdas som spöken och lögner?

Det finns beskrivet åtskilligt i litteraturen om masspsykoser och vittnesmål både i historisk och modern tid. Man tror att man hjälper till genom att minnas rätt saker.

Det har varit det eviga argumentet i den här historien. Så många vittnen kan inte ha fel…

Nu är det väldigt få vittnen som säger något som de här tre herrarna kan dömas för.

Disa påstår att hon konfronterat Svanstedt. Fast hennes historia skiftar från polisförhören och nu. Hon vet inte när och hennes minnesbild är överhuvudtaget rörig.

Låt säga att Svanstedt lyckades få ett par tre hästar att springa snabbt på bortre långsidan i ren tävling efter man använt grisfösare. Om jag var Svanstedt så skulle jag haft slagjord på samtliga dessa hästar ifall någon grisföst på det sätt som beskrivits.

Så vilken utrustning hade dessa hästar i loppen efter detta skulle förekommit.
Ex vis T B Winner, Bengali m fl.

En sak verkar klarlagd. Ingen påstår att alla Svanstedts 150 eller så hästar vid denna tid genomgick denna träningsmetod. Inte ens Hans G Eriksson. Ett av hans problem vara att förklara hur Svanstedt tränade Tag The Devil kunde strömmas av Jepson som inte arbetade hos Åke Svanstedt förrän 1 jan 2004.

Det var om det skedde ett litet antal hästar som detta provades på. Det räckte med att en enda anställd blev sur, gick hem, tog sin kamera, mobiltelefon eller drog med en veterinär som har anmälningsplikt, polis, journalist etc. EN ENDA!

Bli av med jobbet, vågade inte. Men det kunde ske anonymt. Ring Aftonbladet, GP, Expressen, Travronden eller vilken jävla landsorttidning som helst, 2004 veckan innan Elitloppet den 26 på onsdagen när Jepson brukade köra sina grisfösningsrundor i fullt dagsljus. Om ni sett på sport någon gång så kan jag tala om att de där vita tjocka grejerna som sitter i ena änden på en svart sak gör att man kan ta bilder på femhundra meters håll med perfekt skärpa skulle ställt hela den här sorgliga historien i ett helt annat läge.

I all företagsamhet väger man risk och nytta och företrädesvis ekonomisk risk mot ekonomisk nytta.

Ingen kan förneka att Svanstedts rörelse blivit alltmer lönsam vid den aktuella tiden. Skulle han äventyra hela sin karriär för att en och annan häst kortsiktigt skulle gå bättre.

Det är inte omöjligt men väldigt otroligt.

Att Svanstedt, Jepson och Persson skulle blåljuga verkar inte otroligt precis som när det gäller åklagarvittnena som dessutom blivit förhörda på pärlband så de lätt kunnat snacka ihop sig i förundersökningen.

Jag kan köpa att folk ljuger eller snackar ihop sig för att nita någon de inte gillar.

Men det jag inte får in i skallen är varför Svanstedt skulle prova en urgammal metod som alltid verkar haft en mycket begränsad framgång och som dessutom är brottslig.

När den förste travtränaren började använda grisfösare för att betinga hästar så funkade det inte så bra. Olle ”Lappen” Lindqvist beskrev för en tid sedan ett väsentligt faktum runt denna metod som han brukat någon gång för länge sedan. Han hade aldrig vunnit ett enda lopp med hjälp av den metoden.

Så varför är man travtränare? För att vinna lopp, eller hur?

Skulle inte Svanstedt frågat runt om den här metoden funkade och dessutom för många, många år sedan. Han tog ut sin proffslicens 1983 och då fanns det grisfösare.

Dagens förhör gjorde mig bara ännu mer frågande till vad detta handlar om.

Ordet relationer dyker upp.

Det är nämligen väldigt många relationer i den här historien.

Det brukar vara en bra grogrund för långsiktiga problem.

Det finns företag och organisationer där anställda inte får lov att ha kärleksrelationer. Här verkar de flesta haft olika kärleksrelationer och även en och annan extra.

Så här med facit i hand var det kanske inte så klokt.

ATG Live tips: Hans G Eriksson och Åke Svanstedt kör på Åby ikväll.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hela den här sorgliga historien blir bara märkligare för var dag.

Kan den rätt brokiga samlingen av vittnen pratat ihop sig så överdjävligt?

Å andra sidan så skulle Hans G Eriksson hur lätt som helst kunna sätta dit Åke om det är som han säger att hästarna strömmades varje onsdag. Varför gjorde han inte det?

Märkligt är det iaf.

En liten grej om utrustning. Helstängt på ettåringar används nog ganska ofta. Iaf de som har lite svårt med fokuseringen och är bakrädda.

/Stigge

Kent sa...

Alla vittnen har sett det 1-2gånger men Hans-G han har sett fösarkörningar minst 50ggr!Låter inte det lite märkligt eller är det någon som har problem med "matten"?
Har följt rättegången via expressen som jag tycker ger en objektiv/neutral bedömning jämfört med tex travnet som plockar billiga poäng hela tiden.L Persson har svårt att dölja sin förtjusning över denna soppa.
Kör hårt Stefan!

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Jag vet inte om sett något, trott sig se något eller bara fabulerar fritt kring ett kärt ämne sedan trettio år tillbaka. Men de flesta verkar inte ens ha läst igenom de förhör de fick upplästa och godkände i förundersökningen.

Nu är iofs det som gäller just vad som sägs i domstolen det som gäller och inget annat.

Nej, det jag inte fattar var att ingen bara ringde ett litet samtal ifall de var så upprörda.

Tack för tipset om ettåringar. Jag är verkligen ingen utrustningskille. Det heter kanske kort käkrem också och slaggjord.

Undrar vilka det femtontal hästar som ÅS etc testade Gidde intervaller med. En av dem var i varje fall Socker Vadd så där fanns teoretisk match beteendemässigt.

Om man har förväntningar att hästar ska komma tillbaka strömmade och de i verkligheten gått ett mer ansträngande träningspass kan övertolkning av intryck ske.

Jag säger inte att så varit fallet men risken är överhängande.

Till Kent: Hej! Alltså var det inte så enligt förundersökningen att HGE fick ett stall närmare banan. Eller har jag missuppfattat saken? Det verkar inte heller klokt om CJJ fräste runt med en grisfösare framför nosen på HGE.

Anonym sa...

Nu har du smutskastat vittne efter vittne...

Ska bli spännande att läsa hur du ska vinkla dom nya uppgifterna som en person irätten fick kalla fötter och ERKÄNDE att han ljög för polisen om att han inte visste nåt om Åke o hans gäng....

Skrev till dig många gånger o varnade dig att du kommer att göra bort iom att du valde sida och inte var neutral...

Anonym sa...

Sorgligt att så många människor har vägrat att tro på allt...

Så mycket skit det har kastats i olika bloggar i media om personer som har vågat säga sanningen...

Robert Bergh har till o med skrivit i sin blogg att dom är knarkare och att dom ska dras i skogen av en fyrhjuling och tystas ner... Fy fan! Jag äcklas verkligen av travbranschen hur aLLA HÅLLER RYGGEN OM VARANDRA!

Än en gång Stefan...o resten som brukar heja på dig när du smutskastar vittnen här inne....

Hur ska du/ni förklara dom nya uppgifterna som har kommit fram i rätten..Personen har sagt sanningen nu att han har blivit beordrad av GHP o ÅKE om att strömma hästarna...Personen är även beredd att ta sitt straff för att han ljög! Det är för mig en hjälte! Han har syndat men vågar stå för det o tar straffet som han kan få!


Nu får dina kompisars advokater verkligen jobba.. För om jag inte var 100% övertygad innan så är jag det nu!


Fy fan för ÅKE,GLENN,CARL JOHAN som strömmade en stillastående häst i stallgången! Fan va vidrigt!


Jag är så förbannad så det finns inte!

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 2 o 3 Eller vad det nu är? Hej!

1.Vittnet T som i förundersökningen blånekade till att han skulle använt grisfösare eller ens sett den hos ÅS mm. ställdes efter detta inför uppgifter som hans ex T sagt i ett föregående förhör. Dessutom och samtidigt förklarade förhörsledaren att brotten var preskriberade. Då vänder F på en femåring och säger att jo en gång har han gjort detta med T. Svanstedt skulle beordrat det. Det sa inte T. Problemet är att antingen så ljuger han en gång till eller också ljuger T eftersom hon berättar om flera gånger.

2. Ingen av dessa anmälde saken under alla dessa år, t ex i Fredrikssons fall under den razzia som gjordes, till veterinär, Jordbruksverket polis etc.

3. T säger att han efterhans inte tyckte om att utföra det.

4. Hon slutade 2003

5. NU säger F att han gjorde 2005 på eget initiativ. En helt ny historia av en som tidigare ljugit flera gånger.

6. Dessutom passar han på att försöka blanda in Jepson i saken.

8. Av det F berättat finns inget som kan knytas till de aktuella åtalen. Möjligen att han kan misstänkliggöra Jepson i ringa grad genom sitt eget erkännande.

9. F slutade 2007 hos ÅS och blev av med fyra egentränade hästar till ÅS vid jul 2008/2009

10. Du bör hålla i minnet att mycket få av de berättelser som framkommit rör tiden efter den 26 maj 2004. Allt därefter har ingen som helst bäring på åtalet ur bevissynpunkt.

Disas flyttande av sina iakttagelser igår till 2002 bör ha sänkt bevisvärdet rejält i målet.

Antingen är F satt under press från något håll eller också agerar han i desperation.

Till sist är jag inte övertygad om han erkännande oavsett om han kan råka illa ut för det eller ej.

Hur många tror du har erkänt Kennedymordet? Palmemordet?

Coola ner dig ett par grader. Jag förstår att du väldigt gärna vill se ÅS, GHP och CJJ rullade i tjära och fjädrar nerför Storgatan eller vad den heter i Lidköping men det kommer inte att hända.

Anonym sa...

Stefan: Hahahaha enligt er förnekare så ljuger ju alla!!
Alla ljuger..nu erkänner ju snubben o tar sitt straff,ja då får man höra här inne att han LJUGER!!! hahahahaha du är fan helt otrolig!!!


Jo alla ljuger stefan! Judarna ljuger om att Nazisterna gasade ihjäl dom! USA ljuger att dom varit på månen! Hela världen ljuger! Nöjd nu?


Föresten båda tjejerna ljuger om att Glenn HOTADE med Hells Angels!

Anonym sa...

Det har talats om vittnens avundsjuka och relationsproblem med Åke, men efter CJJ:s vittnesmål om att TV3 erbjudit honom betalning så är det inte otroligt att TV4 erbjudit ersättning för att rädda sitt anseende efter det första inslaget i Kalla Fakta.

Om det är en metod som används av medierna för att locka fram vittnesmål, hur trovärdiga är då vittnena?

Stefan Hagberg sa...

Till Anonm med HA HA: Det kanske kommer att kännas lite snopet ifall resultatet blir att en av de största djurvännerna först blir av med fyra hästar till Åke och sedan åker dit för djurplågeri själv.

Till Anonym om pengar: Jag tycker hans historia verkar trovärdig och TV3 har tyvärr tidigare betalat bl a för intervju med Christer P men det här med att betala är aldrig bra journalistik. Jag har aldrig gjort det.