torsdag 26 november 2009

Dagens Rätt!
Torsdagen den 26 november 2009. Dagens förhör med åklagarvittnen:
09.00 Disa Zetterman
10.30 Tomas Pettersson
11.30 Paw Mahony
12.30 Lunch
13.30 Hans Eriksson
14.30 Elin
15.15 Tina V
15.45 Line Nejsborg Jeppesen även höras som mgd åp 2

Disa Zetterman började jobba hos Åke Svanstedt 2002.

Travtränare Åke Svanstedt om Disa Zetterman igår onsdag:

”En jätteduktig hästskötare. Hon skulle åka till Frankrike med hästar. Men sen blev ena hästen sjuk, den andra tävlade inte bra. Sen när hon kom hem var hon som förbytt. Vad som hände i Frankrike vet jag inte. Sen uppträdde hon väldigt konstigt. Det försvann grejer för andra anställda. Sen sa hon upp sig.”

Svanstedt försteman Glenn H Persson om Disa Zetterman igår onsdag:

”Ja hon hade förändrats. Hon var lite glömsk och gjorde inte det hon skulle. Jag vet inte varför men hon hade förändrats.”

En sak som bland annat hände i Frankrike var att Disa träffade Tomas Pettersson som arbetade fyra månader hos Anders Lindqvist på Grosbois.

Tomas slutade hos Lindqvist och åkte tillbaka till Sverige med Disa. Hon jobbade vidare några månader men sa sedan upp sig och detsamma gjorde Tomas Pettersson i september samma år, alltså 2005.

I förundersökningen berättar Disa om sin tid hos Åke Svanstedt som alltså började långt innan hon träffade sin sambo från 2005 och framåt, Tomas Pettersson.

När Disa började på Bjertorp 2002 var det ungefär samtidigt som Åke Svanstedt köpte gården.

På gården fanns då en annan travtränare Hans G Eriksson som också ska vittna i målet under torsdagen. Hans G Eriksson ville enligt Svanstedt köpa gården men det gjorde alltså Svanstedt i stället. Men Hans G Eriksson hade varit där sedan 1989, alltså en lång period, har fru jobbade som LRF konsult på Bjertorp. Med tiden utvecklades en konflikt Eriksson och Svanstedt emellan. Svanstedts verksamhet växte och Erikssons träningsmöjligheter ändrades. Bl a fick han byta stall. Att de här två rykt ihop i olika sammanhang är klarlagt på olika sätt och det är också Eriksson som utförligt berättar i förundersökningen om hur Jepson kört grisfösare femtio gånger på ljusa dagen framför ögonen på Eriksson. Av förundersökningen kan man förstå att Erikssons nya stall låg ganska nära träningsbanorna. Ett tag hyrde Jepson också in sig i Erikssons stall men fick enligt Eriksson flytta sedan det här med grisföseriet börjat, detta enligt Erikssons egen berättelse i förundersökningen. Eriksson anmälde aldrig någon. Däremot gjordes ett uttalande 2005 i Kanal 75 som spädde på osämjan som enligt Åke Svanstedt berodde på att Åkes rörelse gick allt bättre medan Eriksson inte vann några lopp. I kanal 75 gjorde Eriksson en gliring om Åkes reklam ”ELON” vilket gjorde Åke rasande enligt Eriksson.

2007 bad Åke Svanstedt honom flytta. Det är ungefär samtidigt som de anonyma tipsen börjar komma in först hos Jordbruksverket i Skara och sedan också 2008 till Jordbruksverket i Jönköping.

Detta finns väl beskrivet i Jordbruksverkets anmälan i samband med att TV4 började rota i saken i november och framåt.

Men om vi går tillbaka till 2002 när Åke enligt egen uppgift köpte Bjertorp så fanns flera av de som kommer att vittna under de här rättegångsdagarna med från 2002. En av dem Tina V. som jobbade med Åke redan från år 2000.Hon slutade 2004. Hon var också sambo med Paw Mahony. Mahony började först 2003 hos Svanstedt. Honom var Svanstedt mycket kritisk mot under gårdagen. Han slog hästarna när han skodde. Att Svanstedt var kritisk mot Mahonys hand med hästarna bekräftar Mahony i förhör.

Vad som kan vara intressant att veta inför dagens förhandlingar är att det inte alls var så att alla jobbade samtidigt.

Så när börjar personalen se grisfösare på Bjertorp.

När den första grisfösaren ska ha använts på Bjertorp i den här utredningen är det Therese B och hennes dåvarande sambo Erik Fredriksson som ska ha använt grisfösare.
Exakt när detta sker framgår inte.

Uppgiften kommer från Therese B i vittnesförhör. Hon har en klar tidsangivelse för sitt arbete hos Svanstedt som började 1 januari 2002 och avslutades 1 september 2003.

Therese B är idag amatörtränare.

Förhållandet mellan Therese B och Fredriksson tog slut 2005. Fredriksson började hos Åke 2002 och slutade 2007. Han är idag försteman på Stall Tilly i Almunge.

Både Therese B:s och Fredrikssons vittnesmål rör händelser som är preskriberade, alltså äldre än fem år.

Vad som däremot är intressant är att Fredriksson först nekar i förhör till att han skulle använt grisfösare överhuvudtaget. Men när han av får reda på att Therese B angivit honom och att brottet är preskriberat av förhörsledaren så erkänner han att han gjort detta en gång och säger dessutom att Åke Svanstedt skulle ha givit order om saken.

Först ljuger Fredriksson och sedan svänger han trehundrasextio grader när han får reda på att brottet är preskriberat. Problemet är att när han erkänner så hävdar han att det enbart skett en gång. Hans ex påstår att hon varit med två gånger.

Hans sambo säger inget om att Svanstedt bett honom om saken. Den uppgiften lämnar Fredriksson ifrån sig spontant. Sen skulle Svanstedt inte bett honom om att genomföra det mera. Märkligt med tanke på att Fredriksson genomförde det 2003 alltså fyra år innan han slutade.

Dessutom är han vän med Svanstedts son Anders Svanstedt. Fredriksson och Therese B hörs på fredag.

Elin jobbade som sommarvikarie 2004. Då Jobbade också Disa. Men enligt Elin som fått hintar om vad som pågick och sett en skärrad häst, alltså en häst som kommit tillbaka från en träning, alltså det som de anklagade har förklarat med att det skulle vara så kallade Giddepass där man alltså kör i ett tuffare tempo än normalt.

Det provades 2004 under en period på ett femtontal hästar. Det funkade på två hästar Gidde Palema och Soccer Vadd, d v s en häst som Disa anser fick speciell utrustning och gavs el av Carl Johan Jepson. Jepsons egen förklaring är att han ofta genomförde den individuella träningen eftersom han kunde köra med klocka, alltså både köra och ta tiden med tidtagarur samtidigt.

Såväl Svanstedt som Glenn H Persson har i förhör sagt att den utrustning som beskrivs av vittnena normalt inte används annat än i undantagsfall. Det skulle i så fall gälla en bråkig häst, yngre häst, häst som vill hem till stallet och liknande.

Här går alltså berättelserna isär.

Till sist. De som förhörs idag är före detta skötare och lärlingar förutom Hans G Eriksson som alltså var tränare på Bjertorp innan Åke Svanstedt kom dit. De är åklagarnas vittnen och har gjort iakttagelser. Den enda som kommer att berätta om att hon själv varit med om att använda metoden är Line Nejsborg Jeppesen som haft en relation med Glenn H Persson. Men det är mer än fem år sedan och hände 2003 någon gång. Hon kommer inte heller ihåg vad hästen hette.

Jo, Hans G Eriksson kommer också att berätta att han sett Jepson använda grisfösare på håll men 50 gånger.

Övriga har sett saker på håll och/eller hästar som kommit tillbaka efter att ha varit utrustade med check, slagjord, helstängt huvudlag eller kombination av de tre. Hästarna ska då ha varit upphetsade och stressade. Detta menar de tre tränarna beror på att de körts snabbt så kallade Gidde pass. Gidde Palema som vann elitloppet tränades framgångsrikt på detta sätt.

Så dagens förhör blir förmodligen rätt avgörande.

Åtminstone för Anders Gustafssons åtal. Silbersky vara i hyfsad dagsform och om han ska lyckas med något så är det framför allt under torsdagen som jag bedömer det. Då hörs viktiga vittnen. En annan sak som möjligen kommer att klarna är de olika inblandades relationer.

Det finns minst fyra parbildningar bland vittnena som har tillkommit och i vissa fall lösts upp under den här perioden.

Det finns också bra skäl för flera av vittnena att vara förbannade på Åke Svanstedt. Det berördes redan under onsdagen, bl a av Åke Svanstedt.

Man ska också komma ihåg att det är vad som sägs under rättegången som gäller och inte vad som sagts i förhör i förundersökningen.

Det finns två viktiga rättsvetenskapliga frågor som har speciellt bäring på den här rättegången. Dels det faktum att den inte finns någon kvalitetssäkring av bevisvärdering som det ser ut idag i Sverige. Trots detta ska Lidköpings tingsrätt besvara den klassiska frågan om det vad ”rimligt tvivel” är. Sverige ligger vidare ordentligt efter när det gäller att implementera rättspsykologiskt tänkade hos våra domstolar. Nu pratar jag om i Europa.

Inga kommentarer: