torsdag 5 november 2009

Nya vindar blåser i novembermörkretJag vet inte om jag är rätt person att tala om seriösa debatter. Förmodligen inte.

Om man är seriös så måste man ha en plattform. Då räcker det inte att dra upp något från Hålet. Låt vara att det inte handlar om fri sprit och bredare trottoarer. Nej, det bästa är att var delaktig i en tankesmedja, ett politiskt parti eller ett nätverk. Eller i någon viktig organisation. Gärna en som jobbar med gröna frågor eller vill rädda världen.

För resten av oss återstod till helt nyligen att sitta och morra i soffan.

Vi blir aldrig någonsin inbjudna till något soffprogram. Det finns inga kurser hur man tar sig till sofforna. Måste man erbjuda sexuella tjänster och hur gör man för att bli ombedd att delta i alla frågor från könsbyte till senaste reporäntesänkningen.

För oss övriga återstår antingen att modeblogga om kalsonger och samtidigt dricka Tequila spetsat med rosévin, klistra fast oss med superlim i TV4:s entré eller att skriva anonyma kommentarer på bloggar.

Eftersom de två första alternativen verkar upptagna eller i stort sett brända så återstår att skriva anonyma kommentarer som uppvärmning inför större uppgifter.

Jag vill gärna slå ett slag för anonyma kommentarer. Hur många utslagna tänder och familjegräl har inte undvikits genom att man kunnat gå in på sin kammare och skrivit en drapa på Carl Bildts eller Lars Ohlys blogg eller artiklar.

Jag tycker det är bra. Man ska kunna få hacka lite på folk som skriver korkade saker. Anonymt!

Ta tex människor med multipla personligheter. Här kommer Björklund med ett förslag om att införa linjalrappning upp till 7:an. Visserligen på prov men ändå. Då kan stränga-pappa-personligheten hylla Björklund anonymt medan kriminella-döda-alla-lärare anonymt kan debattera inte bara med Björklund utan med andra och framför allt med sig själv och de andra personligheterna.

Sånt gillar jag. Det är det som är demokrati.

Igår gick en delägare i något som kallas HotelJouren ut och försvarade sig inför Uppdrag Gransknings program. Där fungerar ställen som Newsmill perfekt. Därmed inte sagt att vare sig Josefsson & Co eller hotellägaren har rätt. Men! Landskapet för nyheter kommer att förändras. Big time!

Idag har vi inte en eller ett par upplagor av en tidning utan ständigt nya upplagor på nätet. För tio år sedan pratade media om hur mycket man skulle lägga ut av grundprodukten.

Idag finns grundprodukten på nätet och så mycket mer. Extramaterial, dokument och inte minst debatten sker idag huvudsakligen på nätet.

Att nätet i allt större utsträckning utnyttjas av den tysta majoriteten är alldeles utmärkt. Vi kommer att få se granskade som gör egna smyginspelningar med dold kamera där granskande reportrars urval och hårdvinklingar avslöjas.

Vi kommer att se hur olika intressen driver motkampanjer på nätet.

En del blir spontant starka och andra drivs av välorganiserade styrkor. Men de har det gemensamt att de ökar mångfalden. Debatten i samhället ägs inte längre av Uppdrag Granskning, Agenda och DN:s debattsida och några till.

Ta den här killen som nu ska in på kåken för han räddade en äldre kvinna från ett överfall. 286 kortare och längre kommentarer i AB, bl a från människor som råkat ut för en liknande behandling eller sådana som beskriver hur det bara går förbi när något händer. Bara genom kommentarerna kan man gå vidare, uppmana folk som har intressanta erfarenheter att kontakta tidningen och vips har man en bred bild av ett problem som man aldrig skulle fått.

Som sagt, nätet är den största demokratiska reformen sedan rösträtten! Vi har bara sett början på ett medborgarinflytande som bara kommer att växa.

För er som gillar jazz...

Tasty Pudding med Miles D. från 50-talismens tidevarv får bli denna postnings inledande tips. Jag letade efter den halva sommaren. Nu är den tid då den Goda Puddingen smakar som bäst. November. Idag föll det snöflingor för andra dagen i rad. Hittade en annan platta med amerikanen Lloyd Miller. Också jazz med starka influenser från Mellanöstern. Prova Khamaj Curry ifall ni gillar jazz. Eller förbered er för den snö som är på G med den glada slädjazzen ”Baby, It´s Cold Outside” med Jimmy Smith & Wes Montgomery. Man blir glad. Glad blir man också av flamencoinspirerade ”Buster Voodoo” med Rodrigo y Gabriela. Suverän! Jo, och så ”Basin Street Blues” med Three Tenor Saxes(Jimmy Cavallo, Pat Carey, Johnny Pennino). Även denna en humörhöjare i höstvinterns snåla vindar. Eller ja, ”Casa Bernardo” med Paco de Lucia, ”For your Love” med Savage Rose. Still going strong. Årets jazzfunkplatta eller vad man ska kalla den, hotar att bli Get The Blessings "Bugs in Amber". Missa inte! Till sist ”Mania Mienia” med Pat Metheny med den skönsjungande polska vokalisten Anna Maria Jopek.

Inga kommentarer: