torsdag 5 november 2009

Hästar och svinpälsar!
Spelade lite på Quarcio du Chene som startade på Vincennes i Frankrike. Plötsligt upptäcker jag att nio av femton hästar har namn som börjar på Q. I nästa lopp har sju av arton O som första bokstav i sitt namn, fem har P. I tredje loppet har alla Q så där sprack den eventuella logik jag lyckats lista ut.

Att det finns ett system vet jag men hur det är uppbyggt? Om något vet så skriv gärna en rad.

I vilket fall är det roligt att kunna se de franska loppen även om det är i efterhand.

Jo, ja just det, Quarcio du Chene vann! Grattis !

Igår visade Zyrano Boko framfötterna på Solvalla. Christer ”Flashen” Carlsson har bl a på Travkompaniets hemsida visat ett skarpt öga när han körde hästen för en tid sedan.

Grattis!

Äntligen lite dyiga banor så det kan skrälla lite.

Nu är svininfluensahetsen igång på allvar. Det är en helt desperat ton från myndigheterna. Är de möjligen mest rädda av alla… ja efter Expreseen och Aftonbladet förstås.

Ute i världen förs mer sansade debatten. Som ifall det kommer att finnas säsongsinfluensavaccin, säkerheten med vaccinet. Det dåligt underbyggda godkännandet eller det faktum av u-länderna inte ens kan vaccinera riskgrupperna.

Jag hoppas verkligen att regeringen kommer att tvinga Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet att undergå en utvärdering kring hanteringen av svininfluensan. Hur såg kostnads/nyttoanalysen ut. Hur påverkades folkhälsan kontra alternativa strategier, tex att endast vaccinera riskgrupperna.

Dog flera eller färre än en vanlig influensasäsong?

Dessutom var WHO:s ändrade definitioner för en pandemi det kriterium vi nu ska leva med. Vaccineringen kanske räcker ett år. Betalar staten kalaset nästa år också?

Hur matchade Läkemedelsbolagens smarta skräckvisioner deras speciella ansvar som tillverkare av mediciner. ”Good Medical Practice” borde kanske ingå i en utvärdering tillsammans med ”Good Medical Marketing”.

Till sist. Nu levererar inte Läkemedelsbolagen i tid. Trots att Sverige köpte grisen i säcken redan 2007. Varför? Har de upptäckt problem med vaccinerna? Sverige har köpt allt vaccin från en tillverkare, GlaxoSmithKline. Hur många bolag tillfrågades vid upphandlingen? Alla borde ju kunnat bjuda eftersom alla hade vaccin… ursäkta ingen hade vaccinet.

Varför tillåter inte USA hajleverolja(skvalen) i sina vacciner?

Varför tillåter inte Schweiz GSK:s Pandemrix på barn, riskgrupper och äldre.

Om en massa vaccinerade patienter får allvarliga biverkningar. Kan läkemedelsbolaget ställas till ansvar?

Det är många frågor och glest med svaren.

”Vi följer det här löpande”

Ja, eller hur!

4 kommentarer:

Anonym sa...

I La France döps måste samtliga i årgången till "det årets" bokstav. Q-årgången var alltså 5-åringarna.

/Stigge som tyckte 3,80 var stabilt.

Stefan Hagberg sa...

Till Stigge: Aha med stort A.THANK YOU! 3,80 var absolut stabilt. Ser fram emot en lång fransk vinter med mycket till tugg;-))

Nebraska Stable sa...

Lars Winnerbäck fick ställa in idag pga. sjuk bandmedlem.
Jag hade biljett men sålde den här i veckan. Tur i oturen kan man säga.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Jag tror att många spelningar ställdes in förra året p g a influensa,förkylning.

Om en vecka är bandmedlemmen på benen. Be sure!

Hur är det med hästeriet. Såg att Karma var på G. Spännande. Start?