fredag 6 november 2009

Snurrbullen
Förre SKP/Gnistan redaktören och därefter reklambranschens språkrör, Peppe Engberg är orolig för att många journalister lämnar journalistiken för bättre betalda jobb hos lobbyföretag som JKL.

Han räknar upp några avhoppare som nyligen flyttat på sig.

Barbro Hedvall från DN:s ledarsida går till JKL osv.

Det är speciellt roligt att Peppe Engberg(inte att förväxlas med Peppe Eng på TV4) tar upp detta ämne.

Han är nämligen själv en av dessa ”desarmerade handgranater” vilket han noggrant utredde i en DN artikel förra året rörande Timbros betydelse för att desarmera 70-talsvänstern:

”Det var så högerns tankesmedja Timbro knäckte 70- och 80-talsvänstern som i dagarna missvisande kallas för "68-vänstern". Jag blev själv en desarmerad handgranat, när Joakim von Braun på Timbro en dag ringde till Gnistan och undrade om jag ville skriva en bok om Sovjets inflytande i den dåvarande fredsrörelsen. Det blev en bra bok, och 25 år senare står jag för varje ord (tror jag).”

Innan nämnde JvB knöts till Timbro var han knuten till just det… IB.

Engberg och en annan gammal maoist Charlie Nordblom får finfina recensioner i Tore Forsbergs memoarer ”Spioner och spioner som spionerar på spioner”. Kul att 70-tals vänstern imponerade på någon.

Numera målar Peppe också tavlor. Riktigt fina saker, företrädesvis från krogmiljöer.

Nu läser jag också att JKL-strömmen går åt motsatt håll. Mona Sahlin har hittat ett dream team som ska hjälpa henne att vinna valet.

Idag vinns inga val på enbart politik. Då behövs kommunikatörer som kan snickra ihop ett tema och en kommunikationsstrategi. Så dyker republikanernas ”mind bender” Karl Rove i Almedalen och pratar strategi med moderaternas Per Schlingmann som är överförtjust.

SAP:s svar på Karl Rove blir Bo Krogvig, PR-veteran från Springtime som skötte SAP:svalstretegi 1994 och som nu tillsammans med Fokus, chefredaktör Karin Pettersson och Göran Perssons gamla presschef, Anna Helsén som i likhet med Göran Persson hamnade just på JKL efter förra valförlusten.

Från den så kallade rörelsen kommer Lars ”Laban” Bengtsson, ombudsman för S i Östergötland.

Så nu ska vi se vilka symbolvärden vi antas tugga i oss inför nästa valrörelse.

Obamas ”Change” är redan omvandlat till ”No Change” och eftersom sossarna av samma kommunikationsstrateger som hjälpte dem i förra valet ansågs ha missat jobbfrågan så har kanske Helsén & Co gnuggat sig hos de andra på JKL och kommer nu att lägga fram en strategi som garanterat innehåller ordet ”Jobb” eller varför inte ”Gärna Sparken Men Först Ett Riktigt Arbete ”.

Men med tanke på stöttorna V och Mp så blir det snarare ”Rödgröna Jobb för ett bättre Sverige”.

Politiken då? Det är väl som det Vladimir och Estragon funderar över vid vägkanten.
Vad vi vet är vad resultatet blev.

Faran med kommunikationsföretag är inte att journalister blir dåliga kommunikatörer som Engberg antyder. Faran är att denna mäktiga röra av näringslivsintressen, journalister och politiker förlorar sina roller i allt flåsande och springande i varandras fikarum.

Då är nästan pressklubben i Norge bättre. Öppnare på något sätt.

JKL, Spingtime och vad de nu heter är väl typ: IB goes legal!

Inga kommentarer: