onsdag 25 november 2009

Lidköping är staden på alla läpparJa så var det dags för rättegång i åtalen mot Åke Svanstedt, Glen H Persson och Carl Johan Jepson.

Vad som egentligen hände för fem, sex, sju år sedan ska redas ut vid Lidköpings tingsrätt under fem dagar och ett trettiotal vittnen för både åklagarsidan och försvarssidan ska höras.

Jag hoppas att man kan reda ut vad som egentligen är orsaken till de rimligtvis djupa motsättningar som fanns/finns mellan några av Åke Svanstedts före detta anställda, grannar, honom själv, Glenn H Persson och Carl Johan Jepson.

Jag har funderat mycket på detta sedan TV-programmen sändes förra året.

Det är synd att inte rättegången handlar om TV4:s program istället. Alltså innehållet i alla dess delar. Det skulle vara betydligt intressantare.

Att några av vittnena sett eller trott sig se användande av grispåfösare verkar helt klarlagt genom förundersökningen.

Eller ja, klarlagt var väl att ta i. En annan variant är ju slå ett par nummer och börja ljuga ihop en historia som man sedan hävdar är sann.

Det som stör är som tidigare sagts att de funnits en massa andra motsättningar och förhållanden som gör att trovärdigheten sänks även om själva påståendet skulle vara sant. Dessutom saknas det helt fysiska bevis.

Inga inköpsfakturor för grisfösare som beskrivits som omväxlande svarta och grå har presenterats i förundersökningen.

Inga bilder, filmer eller utomstående, t ex hästägare har kunnat vidimera att sådana metoder förekommit eller att deras hästars uppträdande skulle förändrats.

Att metoden skulle använts omväxlande på kvällstid och öppet på dagen, alltså motstridiga uppgifter. Att typ av utselning, alltså utrustningen som en häst har vid ett träningspass skulle indikera att det skulle användas grisfösare.

Jag har svårt att tänka mig att någon av de inblandade skulle vågat genomföra strömning utan att Åke Svanstedt skulle varit informerad. Det verkar som om Åke Svanstedt har en mycket tydlig roll som tränare, vilket han själv bekräftar i förhör. Anställda diskuterar saker, kommer med förslag men det är Svanstedt som talar om vad som ska göras och hur.

I rätten under förmiddagen säger Åke att någon kan ha gjort detta bakom hans rygg. Alla inblandade vet att det är förbjudet. Det har varit känt i branschen i trettio år eller mer och ingen verkar ha tyckt att metoden fungerade bra. Så tja...

Det är dock ingen som påstått att Svanstedt själv skulle genomfört träning med grispåfösare.

Av vittnesmålen som hävdar att metoden skulle använts i princip från det att Svanstedt köpte Bjertorp 2002 fram till 2004/2005 framgår det att metoden skulle använts dels i stallar och dels på rakbanan.

I anmälan från Jordbruksverket som låg till grund för förundersökningen och åtalet upprepas det flera gånger att själva metoden skulle vara förklaringen till Åkes ”patenterade” 700 meterskörningar från bortre långsidan på tävlingbanorna.

Ett problem med den teorin är att Åke Svanstedt varken skurit ner på eller varit mindre lycksam med dessa styrningar under 2009 jämfört med tidigare. Tvärtom! Så att den betingning som ”smackande” och ”ljud” skulle ge i samband med att man satte grisfösaren i hästens bak under träning sedan skulle utlösa större kraft och vilja hos hästen under tävling har helt säkert inte haft någon betydelse för Svanstedts framgångar. I år har han hittills kört in en bit över 41 miljoner kronor vilket är rekord för hans rörelse och dessutom kan det vid 2009 års slut sluta alla tiders rekord alla svenska tränare inräknade.

För det är väl ingen som tror att Svanstedt skulle använt metoden efter TV4: famösa program.

Guidens Hans Brolin skrev att alla är förlorare i denna rättegång och Lennart Persson på Travnet tycker att hästarna är vinnarna eftersom alla grisfösare åkte på tippen.

Persson tycker att hästarna gnäggar av tacksamhet för att TV4 tog upp fallet.

Jag tror Persson har en annan TV kanal än undertecknad. Om svenska folket hade tagit TV4 på allvar och av sympati med hästarna slutat spela på travet så hade hästarna gnäggat. Absolut. Hela vägen till slakteriet. Sedan hade visserligen både Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl Johan Jepson tillsammans med Gooparna, Kolgjini, Stig H Johansson m fl blivit av med jobbet precis som Persson själv.

Jovisst några travlopp hade det väl gått, men ärligt talat hur ser sporten ut utan spelare.

Så, Persson borde nog gnägga lagom åt TV4:s indignationsnummer.

Däremot kan han ha rätt i att den del i den så kallade travvärlden som trott att Åke Svanstedts storhet kommit från grisfösare nu har fått bevis på att så inte varit fallet. För den sortens tränare återstår bara att lufsa hem till stallet och fundera ut vad Åke gör förutom att inte använda grisfösare under 2009. Hade de skaffat en grisfösare för att de trodde att Åke hade en så kan den ha hamnat på tippen. Men det är inte TV4:s förtjänst utan Åke Svanstedts. Så om hästarna ska gnägga så är det åt Åke Svanstedt.

För hade Åke kört in mindre pengar i år jämfört med 2008 hade troligen försäljningen av grisfösare och pannlampor ökat och inte tvärtom.

Vad hände på Bjertorp?

Även om Robert Bergh inte alltid uttrycker sig så smidigt så kan följande citat från hans hemsida möjligen ge en hint som kanske inte ligger så långt från pudelns kärna:

”Vet vilka problem Åke har haft med några av åklagarens nyckelvittnen, om saker dom gjort på gården och Åkes privtliv!!

Sa till han redan då, att häng fast dom efter fyrhjulingen och kör ut dom i skogen!!

Tror han ångrar sig att han inte lyssnade på det nu...”

10 kommentarer:

Anonym sa...

Fortfarande så väljer du tydligt sida...Du är INTE neutral i fallet!


Du har skrivit så mycket skit om alla människor som har hängt ut sig som svikare,lögnare,tjuvar,avundsjuka,psyksjuka o blivit hotade!

ALLT FÖR ATT DOM VÅGADE STÅ UPP FÖR DJUREN O SÄGA SANNINGEN!


Men det är klart....ALLA ljuger ju enligt dig o resten av Åkes gäng!

Även tjejen som har blivit hotad att få HELLS ANGELS på sig ljuger..Glenn H P har aldrig hotat med H.A hon BARA fantiserar om allt!

Kan tala om för dig att din kära vän Glenn har fått problem pga att han använt H.A "hot" mot en kvinna (kommer nog att kosta lite pengar att köpa sig loss för att han använde HA utan deras godkännande)...Men det är klart sånt skriver du aldrig om eller låtsas inte veta om..Jag ser framemot domen om dom blir fällda eller inte..Men en sak är säkert.Fälls dom så LÄGG NER bloggen då du har gjort bort dig gång på gång med att håna o smutskasta människor.....människor som vågade stå upp för djuren

Anonym sa...

Anonym är lite lustig när han anklagar dig för att inte vara neutral och samtidigt hävda att han/hon står för sanningen

Hata Svanstedt gänget anser tydligen att deras sanning är den enda som gäller

Sen kan man verkligen ifrågsätta hur pass ädelt det är om man ser djurplågeri i flera år utan att ingripa, borde det inte vara straffbart också ?

Anonym sa...

Till anonym som skriver:Sen kan man verkligen ifrågsätta hur pass ädelt det är om man ser djurplågeri i flera år utan att ingripa, borde det inte vara straffbart också ?....

Svar:BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG!! RIKSPUCKO!

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 1: Hej igen! Du verkar lite upprörd. Djurvännerna tog som sagt god tid på sig att anmäla saken.

Jag säger inte att alla ljuger. Vi får väl se om det klarna kring den 1 december. Idag blev det lite klarare när Åke berättade om PM och DZ. Personligen skulle jag nog vilja att t ex FJ som haft PM som anställd skulle uttalat sig eftersom han inte direkt brukar slita ut spöna i loppen.

Men det låg på Anders Gustafsson bord.

I varje fall bekräftar PM att ÅS var sur på hans hästhandlag. Men enligt PM var det inte det som gjorde att han sa upp sig.

När det gäller HA, Glenn mm så har jag berört saken 26,27 maj och 6 juli och om jag inte tar helt fel så finns ditt anslag i några av kommentarerna. Du är kanske expert på HA men jag är expert på folk som ofta använder STORA bokstäver och har ÅTERKOMMANDE formuleringar.

Jaha, så nu är det du som hotar GHP? Är det så jag ska tolka vad du skriver?

Om du skickar en bild på dig själv med HA-jacka så ökar din trovärdighet men ungefär 100 procent. Du får gärna använda den gamla rånarluvan ifall du vill vara anonym.

Sen var det ett fasligt tjatande från din sida om att lägga ner. Har du tänkt på vad du då ska knattra ner dina teorier?

Till Anonym 2: Hej! Flera av vittnena som skulle kunnat ha stor betydelse bl a av den anledningen att de faktisk påstår att de använt metoden kommer med berättelser som inte är åtalbara längre. Visserligen enstaka tillfälle men hade utan tvekan stärkt AG:S åtal ifall det fallit innanför ramen.

LNJ:s berättelse är jag mera osäker på när den skulle ha inträffat. Hon vet inte själv och minns inte vad hästen hette men att det var på hösten eller våren 2003, vilket med alla mått mätt innebär att det hela är preskriberat.

Om vad lagen sa på den tiden om att anmäla är jag osäker på men återkommer gärna i frågan.

Anonym sa...

Rikspucko ?

Jag vet inte hur det ligger till juridiskt i det här fallet, men moraliskt så tycker jag att det är vidrigt om man ser på djurmisshandel i flera år och låter bli att anmäla, nästan lika grovt som att utföra brottet och såna personer är absolut inga hjältar som står upp för djuren i min bok, tvärtom

Om dom nu verkligen sett nått, finns ju onekligen en hel del frågetecken runt en del av vittnena

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 1: Hej! Skärp dig! Du får kalla mig vad du vill om din livskvalité ökar på grund av det men du behöver inte röja runt med folk som skriver lugnt och sansat.

Till Anonym 2: Hej! Jag har ingen förhandskoll på inläggen och då blir det lite grovmalet ibland. Jag återkommer om anmälningsplikten

Anonym sa...

Längtar till dagen då du o övriga förnekare kommer att skämmas för tt ni försvarade dom starka o spotta på dom svaga!Du kommer att göra bort dig Stefan.. Du kommer inte att vara en trovärdig bloggare efter domen.


Har man försvarat med klor o näbbar ÅS,GHP & CJP så får man stå till svars enligt mig,du får helt enkelt lägga ner verksamheten (bloggen).Och nej jag är inte o har inte skrivit att jag är med i nåt MC-gäng,återigen så väljer du att skriva om saker du inte läser rätt..
Jag vet bara hur kriminella fungerar! Har man inte rätten på sin sida o framförallt hotar kvinnor med HA utan deras vetskap som GHP har gjort så kan man räkna med saftiga "Böter" från dom kriminella! Nu fick du lära dig nåt nytt...


Men du försvar djurplågare,djurplågeri o kvinnohot! Du kanske har förkärlek till kvinnoboxare det har inte jag!


TACK O HEJ!


Ps Personligen så skiter jag i vittnerna och Åkes Gäng har ingen anknytning till nån o är bara en travspelare,har tagit ställning här inne eftersom du har vägrat att vara neutral och smutskastat den ena sidan hela jävla tiden Ds

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! OK, vi kommer kanske inte så mycket längre.

Jag försvarar ÅS,GHP,CJJ:s medborgerliga rätt att inte bli anklagad för saker och ting utan bevis.

Bevis är inte att ett vittne säger si eller så eller ens ett helt fotbollslag. Bevis är ifall den samlade bedömningen av allt vad som framkommit i en rättsprocess gör att det är ställt utom allt rimligt tvivel att ÅS, GHP och CJJ var och en för sig eller såsom åklagaren gjort sin framställan, skulle vara oskyldiga.

I det här aktuella fallet anmälde de som sett saken det inte förrän de fått breda ut sig i Kalla fakta på bästa sändningstid.

Det ställdes aldrig några frågor om vilka som hade haft förhållanden, blivit oense med chefen, etc.

Sammantaget visade det sig att programmet innehöll en massa felaktigheter, både vad gäller vinklingen och rena fakta.

Jag tycker det är jättebra att granska travet. De finns massor med saker som behöver granskas.

Det gäller f ö annan hästsport också.

Kalla fakta samarbetade med ett gäng som var ute i angeläget ärende plus Djurens Rätt.

Någonstans där tappade Hartung & Co kompassen och blev okritiska megafoner för en liten klick djuraktivister som egentligen tycker att hästar ska springa vilt på slätterna och aldrig användas t ex i travsporten.

Nå, det är deras rätt att tycka så. Precis som det är min rätt att reagera när TV4 ljuger den del av svenska folket fullt av skit som inte vet något om travsporten.

Det finns helt säkert folk som inte ska hålla på med djur. Jag tror inte att Åke Svanstedt är en sådan människa. Det finns väldigt lite som tyder på det.

Men oavsett vad jag eller du tror så håller det här på att avgöras i en domstol nu. Efter den domstolen kanske det blir en annan och en annan och saker ock ting kan överklagas om det komemr fram nya bevis och omständigheter som inte prövats.

Så fungerar ett rättsystem.

Anonym sa...

Ok. Fred!

Orkar inte skriva om fallet igen.....


Uppskattar din blogg när det inte handlar om kopplingar med flygkrascher o vittnen osv osv...

Fortsätt o skriv om allt annat du brukade skriva om ..uppskattades från min sida kan jag lova

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 1: Hej! Hm, jag är helt övertygad om att jag inte kommer att skriva om vittnen och deras tillförlitlighet i allmänhet i hela livet. Men just den här veckan blir det nog tyvärr en hel del av den varan. Så du kanske kan vänta till typ den 2 december eller läsa sådant som inte har med det här att göra. Det är ju trevligt att du tycker om annat och man behöver inte tycka att allt är toppen i livet. Ha, det!