torsdag 26 november 2009

Soptunnan rules!
Så en glad nyhet.

Ikväll fick Sverker Olofsson Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Sverker Olofsson, den journalistiska björnsaxen. Ringer Sverige har du garanterat en dålig dag på jobbet.

Få har varit så väl värda det som Sverker Olofsson. Hoppas det är rejält med deg inblandat så han får sig några rejäla islossare till julskinkan.

Stort Grattis Sverker!

Faktum är att just konsumentjournalistik är väldigt viktigt.

I den typen av journalistik är Sverker Kungen.

Avslöjande reportage om gåsdun och direktörer som fifflar i all ära men när vanliga människor blir blåsta av sliriga typer som sedan vägrar att reda ut det hela och pekar på finstilta saker på sidan fyrtiofem eller slutar svara i telefonen, så behövs det en Sverker som hänger sig fast i skinkan på dem till de kroknar.

Har man hamnat i Sverkers soptunna tänker man efter två gånger innan man gör om tricket.

Jag tror också att konsumentjournalistik förmodligen är den typ av journalistik som förändrar mest för så människor som inte kans skriva långa drapor eller jobbar på Expressen.

Plötsligt kan dessa helt normala svenskar med normala svenska jobb säga att nej, så får det inte gå till, eller den här vill jag byta och det stöds av det och det som tog upp i Plus eller något liknade program.

Det är i princip vad journalistiken handlar om. Att beröra och förändra samt att ge de svagare rättmätigt stöd för att ställa krav för sin rätt på ett oftast ofullständigt och ganska skralt samhälle.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är om inte Mikael Olsson på Konflikt borde få det i stället.
Sverker verkat fått det för lång och trogen tjänst på SVT

moderndaydelilah sa...

Vilken superbra och rolig bloggare du är! Har haft ett par mycket underhållande timmar (=

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Mikael Olsson som jag känner en smula är en mycket duktig journalist. Jag tycker att man kan få lite för att man gör någon bra under lång tid ibland också.

Till Modernadydelilah: Hej! Tack!Va, flera timmar! Det måste vara världsrekord;-)))

moderndaydelilah sa...

Ja, fasiken....och hur kul som helst!
Det var ju faktiskt en hel del skrivet =D

Anonym sa...

Var det inte Mikael Olsson som kallades för Röde Piraten på SVT
och Maria Curman för pansarkryssaren
(Potemkin?)