måndag 1 juni 2009

Elitloppet


Klicka gärna på bilden!

Elitloppet blev precis så bra som man kunde hoppas.

Svågern skulle vara med i en tevesändning i en hörna tillsammans med Ekwall och Åsa Elmroth.

Det var inte planerat men det blev så.

Men mellan tevesnacken så tittade vi på loppen och jag hade trevlig sällskap vid bordet.

Alltsammans var väldigt fint i ordnat. Jag ska inte gå in på några detaljer men det saknades inget utom möjligen en AC för det var grymt varmt i det där tältet. Från ballongen utanför tältet hade man också finfin utsikt över målgången, rakt mot banans längsriktning och målgången så att säga. Bilden ovan är tagen från balkongen.

Jag ska inte recensera loppen i detalj. Det har så många andra redan gjort.

Svågern berättade att Buck I St. Pat:s tränare sagt att svenskarna sagt åt honom att rycka skorna. Den saken hade vi roligt åt. Innan tränaren stöter på ägarna kanske han kommer att omformulera den förklaringen en smula. Jag skulle nog gjort det i varje fall.

Jag hade två personliga favoriter som jag gärna såg som vinnare. Eller tre. Torvald Palema, Triton Sund och Scarlets Aino.

Dom blev 1:a 5:a och Scarlets Aino gjorde inte bort sig på något sätt genom att gå till final.

Björn Goop smällde till ledningen i finalen och försökte med en krypcasinotaktik som synades av en uppmärksam Örjan Kihlström. Triton hade behövt full körning från start till mål så det var inte hans bästa möjliga lopp. Jaded var bra men Torvald Palema var det ingen som rådde på.

Nimrod de Borealis och Offshore Dream blev trea respektive fyra, vilket var knappt godkänt.

Amerikanerna hade ingen lyckad dag.

Jag kunde inte se någon riktig entusiasm vid STC:s honnörsbord när Åke Svanstedt passerat mållinjen som första häst i 2009 års upplaga av Elitloppet.

Det är lite märkligt. Fast de hade kanske satsat på en annan häst.

Reven d´Amour vann fyraåringseliten på ett mycket bra sätt. Nytt svenskt rekord med 1.11.0 på 1609 meter. Roligt för Eriksund, Freddan och färske tränarebrorsan Henrik Larsson.

Men för Åke Svanstedt var nog segern i året Elitlopp något utöver det extra. Alla har pratat ner den där hästen och Åke har försvarat den som sitt eget barn. Nu visade det sig vem som hade rätt.

Sedan tycker jag att hela Elitloppets arrangörer inklusive publiken kan gratulera sig själva till att ännu en gång genomfört en fantastisk folkfest.

Så Svanstedt, Hultman, Sundberg och Larsson får väl anses som V75 omgångens vinnare.

6 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Det var ett riktigt hett elitlopp. På många vis. Ett rafflande lopp med spänning ända in på linjen. Dock kommer väl TP inte gå till historien som en av de bästa Elitloppsvinnarna.
Men äntligen en svensk vinnare i ett storlopp. Känns annars som fransmännen är hit och sopar rent.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Ja, varmt var det.
Jag åt lunch igår med en kille som hade sett 50 Elitlopp. Då hänger man inte med riktigt.

De visade bilder på Valla från skiljeheatet som Ego Boy vann. Till och med från filmen förstår man att det var något alldeles extra.

Den vinsten fick oss att tro på att svensk travsport faktiskt duger fint internationellt och det var väl lite den känslan man hade igår efter allt snack om fransmän och amerikaner.

Så det kändes smällfint när Åke vann med Torvald och Örjan tog en fin andra plats med Jaded

lurigopalia sa...

Jag är också helnöjd med denna vinnare. Och Åke som haft en tuff tid med personförföljelse från allt från tv 4 till travsportens egna organ är bara att grattulera.Här i Italien är de förvånade att man behandlar en duktig hästkarl som Åke som man gjort, och anser de som sysslat med detta borde stämmas.De undrar om vi inte vill ha honom kvar i Sverige.När vi istället skulle vara stolta över honom.Oavsett anklagelserna är sanna eller inte så är det historia tycker de och borde behandlas som det.

Anonym sa...

Till LURIGOPALIA: Är det samma Italien du pratar om som tvingar hästar till Gatulopp?

Kidnappar travare för pengar o illegala tävlingar?

Är trött på såna som dig...

Föresten GRATTIS ÅKE S till Elitlopps vinsten! Dock så känns det konstigt att ÅKE vann....

Fast frågan är...Ska man dömas för en DUM grej man fick för sig att testa på i stallet för så många år sen? Kan man förlåta Åke? Svaret är JA.. Trots att jag HATAR djurplågare så tror jag att Åke Innerst inne har ångrat sig o ser Djur/Hästar lite annorlunda idag mot då.. Åke var INTE ensam runt om i Sverige att testa metoderna...

lurigopalia sa...

Som vanligt så "VET"man bäst som inte bor i Italien och får informationen genom aftonbladets slaskjournalistik. Gatlopp för hästar är illelegala här och hatas av de aktiva, så dömm inte travsporten för detta djurplågeri.Equinox bi blev kidnappad från vårt stall och jag kan inte beskriva vad ledsna vi var och vad lättade vi var när han kom till rätta. Men det är inte jag upprepar inte travsporten. Det är krimminella och de dyker upp överallt där det finns pengar att tjäna.Och djurplågare finns överallt, de ska bekämpas också i Sverige. Så anonym ta reda på fakta innan du utalar dig..

izzives sa...

Medans många av tränarna talade om att sätta på "norskt" till finalen, kör Åke med långsamhuvudlag och slår av dom, är inte det ett bevis att hästen är bra? förstagångsbloggare