söndag 7 juni 2009

En komplicerad dag i ParadisetNär Spiken och jag gick kvällsrundan jag såg jag något gul och blått genom Southsides fönster. Sverige-Danmark 0-1. Samtidigt såg jag att det gått 77 minuter.

Jag har aldrig gillat Lagerbäck.

Nu kommer vi med största sannolikhet inte till VM. Är Lagerbäck ansvarig för det? Absolut! Det går inte att skylla på att lönsamheten är dålig(marginalerna i Lagerbäcks lexikon) när man är vd för ett företag.

Men jag antar att han säger att han har kontrakt. Han brukar nämligen säga det när det går dåligt. Att han har kontrakt alltså.

I Sverige har man kontrakt. I alla andra länder får man avgå ifall det inte går bra.

Sverige är inte som andra länder.

Idag ska man rösta i EU-valet. Det blir med stor sannolikhet en viktig värdemätare på vad som kommer att hända i nästa riksdagsval.

Ska man våga sig på en gissning. Piratpartiet gör ett bra val. Vi kommer att se fler och fler fåfrågepartier i framtiden. Som Sverigedemokraterna och Piratpartiet. De traditionella partierna kommer sakta men säkert att minska i betydelse. Främsta skälet är att de i princip gör samma sak. Det är inget som skiljer i grund och botten mellan t ex socialdemokrater och moderater. De administrerar ekonomiska knappheter. Tar några hundringar av barnfamiljerna och höjer lite för pensionärerna. Sen kommer det andra blocket och tar samma pengar från pensionärerna och ger till barnfamiljerna. Ett nollsummespel!

Sedan kallar man det för arbetarpolitik och borgerlig politik.

Jag gör som jag brukar. Röstar blankt.

Egentligen skulle jag vilja ha en delbar röst och en möjlighet att rösta emot Sverigedemokraterna och Piratpartiet. Man borde ha rätt att rösta emot partier. Man kanske skulle bilda” Rätten Att Rösta Emot Partiet”, ett tidstypiskt enfrågeparti, lagom blaskigt och ideologibefriat. Eller Hundpartiet som driver hundarnas rätt i samhället. Jag tror mer på Hundpartiet. Men nu har jag inte orkat starta hundpartiet så jag får nöja mig med att ta mitt röstkort, legitimationen och går och rösta blankt.

Jag tycker inte som den gamle partisekreteraren i Socialdemokraterna, Sten Andersson. Att det är odemokratiskt att rösta blankt.

Jag tycker att blankröstning är den enda möjligheten för en medborgare att markera att de nuvarande politiska partierna inte är röstbara alternativ. Frågan är ifall de ens driver politik längre. Snarare frågor, förhållningssätt, profiler.

Vi vet att Eva-Britt är vår EU-kritiska röst. Det är ungefär vad vi vet. Vad hon tycker är det ingen som vet. Sossarna vill ha jobb i EU eller om de vill att det ska finnas jobb i EU. Oklart vilket. Resten tycker att det räcker med att visa upp sig på affischer och le lite.

I morgon har några kommit in och några åkt hem. Sedan kommer vi inte att höra ett knäpp från dem förrän nästa gång det är EU-val.

Man skulle annars tro att efter den värsta ekonomiska krisen under efterkrigstiden så borde åtminstone något av partierna kommit upp med en eller två fräscha idéer hur vi ska undvika att samma sak händer igen. Men inte ens Eva-Britt med all sin kritiska kompetens verkar ha kläm på den saken.

Snart ska Sverige leda Europa i sex månader. Ett land som inte ens kan spöa Danmark i fotboll och redan ligger i utrikespolitisk fejd med Frankrike, ett av de tre länder som skulle genomföra ett gemensamt programunder ordförandeskapet(Frankrike, Tjeckien, Sverige).

Frankrike kan i varje fall spela fotboll. De kanske kan lära Kim Källström att lägga straffar.

Faktum är att Robin Söderling är Sveriges enda hopp - alla kategorier. Så rösta på Robin!

4 kommentarer:

lurigopalia sa...

Rösta emot vissa var ett bra förslag.Varför förs ingen riktig debatt i media. Kritiska journalister som ställer frågor om ekonomi och vad de tänker göra konkret. Enda intresset media har av politik verkar vara om de kan hitta en skandal.Eller kan det vara så att folk är för bekvämma för att bry sig.Vi har nog de politiker vi förtjänar..

Stefan Hagberg sa...

Till Lurigopalia: Hej! Vi har absolut de politiker vi förtjänar.

Granskande journalistik kostar pengar och säljer inte lika bra som "Skandalscener i Paris" typ dagens AB.

Jag hittade en intressant artikel om kloning av hästar som du kanske läst men jag vill ändå tipsa för den innehöll en hel del.

http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=13086

lurigopalia sa...

Tack det var intresant. Jag hadde läst om de Italienska klonerna men inte så ingående som här. Jag tycker inte det är en helt enkel fråga.Men vi labborerar redan med ägglosningar embryotransfer och insemination och var går gränsen?.Speciellt intresant tyckte jag det var att kloner inte blir identiska för visa gener inte slår på.Det viste jag inte. Och då är det endå inte så långt från det vi redan pysslar med tycker jag.Ska bli intresant och följa utvecklingen.Det finns många möjligheter, men det öppnar också för fusk och fiffel..

Stefan Hagberg sa...

Till Lurigopalia: Roligt att du läste den. Jag är inte helt klar över den här frågan. Men artikeln var intressant för den tillförde en del fakta som inte jag hade klart för mig.

Det blir ju också intressant i framtiden vilka regler man har i olika länder.