torsdag 4 juni 2009

Överklagandets betydelse får inte underskattas!


Ser ut som om vi lever i en demokrati trots allt. Nu får Gävle och Kalmar ordna tävlingar året runt. En seger för demokratin!

Exakt vad friandet av Åke Svanstedt i Drottning Silvias Pokal betyder är oklart och exakta motiveringen skall meddelas av Överdomstolen den 17 juni. Men Åke överklagade och fick rätten på sin sida. Frågan är problematisk. Men det känns tryggare om domare dömer sport än sportreportrar.

Man kan tänka sig att en fotbollsspelare exempelvis Henrik Larsson i halvtid berättar att han tagit tag i pungkulorna på en motståndare vid ett frisparksläge och sedan får rött kort i andra halvlek efter att domaren sett intervjun.

För mig handlar Drottning Silvia-fallet om att inte sudda ut rågångar mellan sportens bestraffningssystem och kampanjjournalistik.

Jag tror det är bra både för sporten och TV4/OTW att det är måldomare som avgör bestraffningar och inte en uppiskad kampanj mot i detta fallet Åke Svanstedt.

Jag hoppas emellertid att motiven i Överdomstolen är välskrivna och rimliga så att det inte uppstår en ny debatt.

Domstolen säger att det Åke sa efter loppet i en intervju inte ensamt kan läggas till grund för en fällande dom. Nu är den saken utredd.

Det visar hur viktigt det är att ha möjligheter att överklaga.

Sedan är det en annan sak att man inte med automatik har rätt för man får rätt. Men det ären mer komplicerad fråga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

HAHA!! Slog på datorn precis och sa till mig själv: Stefan har lagt ut en ny text med tanke på att Åke inte är avstängd längre..Och texten ska handla om att Åke INTE skulle ha blivit avstängd!!

Gissa om jag hade rätt......


Hoppas du förstår vad jag vill komma fram till: Du börjar bli jobbig o partisk i dina inlägg...

Du vägrar se den andra sidan helt enkelt..

Det ska inte handla om Åke är avstängd ...eller inte , din text borde ha handlat om hur man kan fuska och erkänna o sedan frias!

Om Henke hade gått ut i Paus och erkänt det du beskrev så skulle herr Larsson blivit avstängd av Disciplin nämnden i efterhand EFTER att dom granskat bilderna+uttalande!!

Är du helt väck eller vad är det frågan om?!?!?!?


Mvh/ Stockholm

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Läsning var inte din starka sida i plugget, eller hur?

Läs en gång till så borde du komma fram till att jag inte alls skriver det som du påstår.

Så vilken är den andra sidan i det här fallet?

Är det Vinnare V75 eller en anonym tittare?

Måldomarenämnd, STC:s diciplinnämnd och Överdomstolen är delar av samma sportsliga rättssystem, sååå du får ursäkta men jag förstår inte vad du pratar om.

Nu hör det till saken att HL just berättat om exakt detta lilla trick just för media för ett par år sedan.Men nästa gång du ser HL eller någon annan dra i ett paket så kan du väl ringa matchdomaren eller fotbollsförbundet. Det var kanske tom du som var den så kallade anonyme tittaren som tipsade när ÅS häst vann.

Jag sa att man inte har rätt för man får rätt. Vilken del av den meningen är det som du inte förstår?

Budskapet från Överdomstolen verkar i mitt tycke klart. Domare dömer och i det här fallet såg man ingenting som kunde fälla ÅS och ansåg att enbart ett uttalande inte räckte ensamt.

Vad har den andra sidan att invända? Du tyckte jag borde argumentera i frågan om någon fuskar, erkänner och frias.Varför gör du inte det själv? Du anser att ÅS fuskade, erkände friades.

Överdomstolen gör inte samma bedömning. Men du kan ju alltid köpa ett gäng pärmar och åka runt på redaktionerna med ditt fall. TV4ligger ute i Värtan. Dom brukar kunna hantera de mesta hopplösa fall. Lycka till!

Anonym sa...

"Ser ut som om vi lever i en demokrati trots allt. Nu får Gävle och Kalmar ordna tävlingar året runt. En seger för demokratin!"

Demokrati och demokrati. Det gamla fina talesättet "krypa till korset" fungerar också. Det är ju faktiskt så att samma personer som enhälligt ställt sig bakom och godkänt neddragningarna nu lika enhälligt ändrat sig.

Stigge

Stefan Hagberg sa...

Till Stigge: Det var skönt att att enigheten var enig om att vara eniga;-) Var säljs de där skräddarsydda pudelkostymerna nuförtiden?

Domarn sa...

Då kan jag berätta att, inte riktigt alla var inne på att ge tillbaka Gävle, Kalmar, Östersund och Umeå "året-runt status..
Representanterna för styrelsen på S.T.C, Boden och Mantorp gick därifrån med svansen mellan benen.. Det var dom som hade "lobbat" mest o bäst över det förra beslutet.
Och Tommy Ljunggren, VD på Gävletravet, hade lagt ner ett fantastiskt arbete på att smula sönder deras argument!! Nämnde jag han är advokat i det civila förresten..