onsdag 17 juni 2009

Det var norrmannen, filippinskan, ryssen, japanen och Bellman..



Den här Bård Eker är en udda fågel. Entreprenör. Han ritar barnvagnar, motorcyklar och båtar. Industridesigner.

För en tid sedan köpte han 45 % av lyxbilstillverkaren Koenigsegg som nu köper SAAB.

SAAB är kanske inte så dyrt att köpa just nu och det är ju roligt ifall bilmärket får finnas kvar.

Så varför tvivlar jag.

En annan som jag tvivlar lite på som människa är ryssen Abramovitj. Nu är hans(tredje?)båt färdig. Grattis! 170meter lång, två helikopterplattor, missilförsvar, skottsäkra fönster. Allt inklusive moms och blommor i vaserna för 3,8 miljarder.

På DI hittade jag följande läsarkommentar:

”Jag skulle nog hellre bygga en rymdfarkost så jag kan sitta i rymden med ett jätteteleskop och kolla alla fotbollsmatcher i världen. MOHAHAHA! Knäck det Abramovitj”

En kille eller möjligen tjej av det rätta virket!

Imelda Marcos ska också få tillbaka smycken som den filippinska staten en gång beslagtog. Hon är hustru till förre diktatorn Ferdinand Marcos. Mera känd för sina 2 500 par skor än något annat. Att hon nu har chans att få tillbaka sina smycken värda 2,4 miljarder beror på att man aldrig formellt begärde att få beslagta dem. Imelda har inga pengar säger hon så det är kanske åtminstone ett bidrag till skokrämen.

I NYT på kultursidan har plötsligt Sverige och böcker diskuterats i samma artikel, vilket är ovanligt om det inte gäller nobelpriset i litteratur och det är dessutom fel årstid för den saken.

Den svenske författaren Fredrik Colting har skrivit sin första roman där J.D Salingers romanfigur i ”Räddaren i nöden” hunnit bli 76. Orginalet börjar med att den 16-årige Holden Caulfield lämnar internatskolan och Coltings bok börjar med att huvudpersonen lämnar ett ålderdomshem. Båda slutar också på en lekplats. Fiffigt!

Om Coltings bok är ett mästerverk? Ingen aning. Sånt vet man först om några år.

Men metoden borde Coltning patentera. Man väljer ut en excentrisk världsberömd författare som skrivit ett par av samtidens främsta generations romaner men inte publicerat en rad sedan 1965. Man har läst att Steven Spielberg bönat och bett om att få filmatisera ”Räddaren i Nöden” men liksom alla andra fått nobben. Man vet att författaren bevakar sina verk som en hök och att han är extremt stämningssugen.

Hittar man en sådan författare så skriver man en bok som garanterat hamnar i en rättegång gärna i USA. Sedan är det bara att trycka en ordentlig upplaga gärna på engelska.

Marknadsföringsbudgeten till en sådan bok kan man gärna sätta till noll för den kommer att sälja sig själv. Det är ungefär lika säkert som att skriva en bok där man snackar skit om kungahuset.

Heja!

Men dagens i särklass intressantaste udda händelse är de två japaner som infångades på gränsen mellan Italien och Schweiz med en dubbelbottnad väska där de förvarande amerikanska statspapper värda 134 miljarder dollar.
Sammanlagt alltså 249 papper av ett A4:s storlek. 249 statsobligationer utställda av amerikanska Federal Reserve till ett nominellt värde av 500 miljoner USD per styck samt 10 stycken Kennedyobligationer värda 1 miljard dollar per styck.

Det är ungefär halva Sveriges BNP i en liten väska. Det är sådana här historier som får igång mig. Inte Coltings marknadsföringstrick, Bård Ekers märkliga designfirma eller någon skottsäker lustjakt med ubåt och guldkranar. Nej, två japaner med en dubbelbottnad väska som åker med tåg och försöker smuggla in obligationer via Chiasso. Varför tog de inte en bil, flyg eller stoppade in en obligation i en La Stampa och åkte fram och tillbaka under ett par månader.

Varför skulle papperen in i Schweiz. Vilka är japanerna? Är papperen äkta och vem tillhör de?

Är det första gången de smugglar papper? Är de kanske kineser eller rent av nordkoreaner? Bytte de väska med två andra japaner med de riktiga äkta obligationerna strax före? Ingen vet. 40 procent av värdet bli det till att betala om obligationerna är äkta. Antar att det blir avdrag på lönen för japanerna några månader framöver tills det hela är reglerat

Chiassos vapen är en blå port med ett rött lejon som har en jättelång tunga som han sträcker ut mot ett C som han håller i tassen. Dom borde ringa Tony Sheridan. Ni vet han som spelade med Beatles i Hamburg. Han håller på och tillverkar vapensköldar.

Frågan är om det finns ett samband mellan japanerna med den dubbelbottnade väskan å ena sidan och Chiassos stadsvapen med slicklejonet å den andra sidan. Jag har svårt att se det? Ronny Gustafsson borde kunna reda ut det här utan problem. Tyvärr förlorade jag kontakten men Ronny för trettio år sedan.

Länk till artikel som möjlig kan sprida lite ljus över obligationerna:

2 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Jag hoppas jag har fel,men köpet av SAAB ger mig "Trustor"vibbar- på något vis kommer några komma undan med väldigt många miljoner utan att bry sig för övrigt.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Jag ska inte vara tråkig svensk som pratar problem men vem ska betala kalaset. Det är i varje fall inte Bård Eker och inte Koeningsegg som tillverkar 20 bilar per år. SAAB har 8 miljarder i skulder och ska tillverka minst 70 000 bilar per år.

Bårds vänner men vilka är de och vad har de för erfarenhet av biltillverkning.

Styra om motlyxbilar.Kanske, behöver inte vara fel men det gnager och precis som du säger Trustor. Varför pratar ingen om vem som ska betala för den långsiktiga satsningen.