måndag 8 juni 2009

Så vad betyder det här då?Det är faktiskt inte helt enkelt att analysera EU-valet. Det var mycket enklare igår. Om media ägnat lika mycket tid åt att bevaka hela EU-valet som de ägnat åt dagsländan Piratpartiet så hade vi förmodligen haft klart för oss ifall vi ska få se ett mera främlingsfientligt Europa eller inte framöver.

Piratpartiet kommer inte att lyckas med någonting av värde. Inte därför att de har ett enda lite ynka mandat och för att de saknar allianser utan för att de saknar politik. När deras europeiska bänkkamrater upptäcker att de bara är en litet sorgligt missnöjesparti som vill ha mera gratis musik, böcker och filmer kommer man att ignorera dem. Att de skulle få gehör för sina tokerier inom patenträtten är helt uteslutet.

Enda möjligheten vore ifall de lyckas etablera fler Piratpartier i Europa. Det är inte uteslutet och hade jag varit Engström & Co skulle jag satsat stenhårt på detta. Men det krävs kapital och en slagkraftig organisation för det.

Enda fördelen med Piratpartiet är att de kan ha snott en och annan röst från Sverigedemokraterna.

I valet mellan rasister och småtjuvar är det inte svårt att välja. Det får bli Piratpartiet.
Ju mer man tittar på siffrorna ju mer förvirrande blir det. Hur exakt har strömmarna gått i Sverige och övriga Europa.

I Europa som helhet minskar valdeltagandet en trend som håller i sig sedan man började rösta.

Denna gång med cirka två procent från 45 till 43 procent.

Det betyder att vi i Europa med ett godkänt Lissabonfördrag där allt större makt läggs i Bryssel har fått det vi tidigare flinat föraktfullt åt – en amerikansk situation där en minoritet väljer den politiska makten.

I så mått är de ökningen av valdeltagandet i Sverige från 37 till 43 procent ett litet ljus i den annars ganska murriga politiska tunneln.

Piratpartiet har fått 214 000 röster. De ställde inte upp i förra valet.

Men den totala ökningen av röster jämförtmed 2004 är en bra bit över en halv miljon. Här finns en effekt som är svårt att förklara. Vad exakt har gjort att folk gått och röstat? Det regnade inte ens igår och Robin Söderling spelade liksom Bruce Springsteen.

Har folk röstat på folkpartiet, miljöpartiet och i viss mån på sossarna och moderaterna samt i minskad omfattning på vänsterpartiet för att protestera mot tjuvmentaliteten hos vänsterpartiet och piratpartiet eller är det helt andra frågor som gjort att det totala valdeltagandet ökat.

Är det att man nu börjar inse att makten kanske kommer att finnas i Bryssel och inte i Stockholm. Men då borde man ha gett röster till junisterna och de åkte ur EU parlamentet så det brakade om det.

Vad betyder den kraftiga ökningen av för miljöpartisterna? De är i grunden emot EU.
Jag tycker den djupare analysen kvarstår.

Nu blir det som Marit Paulsen antydde igår. Fyra år av största möjliga mediala tystnad. För lika PP-kåta som svensk media är lika sorgligt värdelösa är de på att bevaka makten, vilken idag finns i Bryssel.

För ett ökat intresse från svenska folket av vad som beslutas i EU innebär inte ökade resurser för att bevaka Bryssel. TV4 har t ex inte ens en korrespondent där.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Läst Nybrinks senaste prosa på AB trav365? Nu brinner det i knutarna! Undrar vad f-n de är ute efter. De ter sig alltmer desperata, de där journalisterna.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Jag läste den. Micke Nybrink har en princip; Han har inga principer! Pekfingret är fuktat och uppe. Stig H Johansson har eventuellt sågat Överdomstolen. Då är det i match i Mickes skalle. Man ska välja sida som i en fotbollsturnering.

Jag har inget emot Stig H Johansson.Han är förmodligen den nu levande bäste tränarenoch en av världens bäste kuskar imodern tid.

Men hela konstruktionen med att aktiva träanre och kuskar sittermed i en diciplinnämnd är helt fel.

Stig H Johansson har inget frikort. Han har redan uttalat sig som journalist och kraftigt kritiserat Wetterholm somärny sportchef på STC. Med rätta när W hadenågon suddig drapa om att man skulle begränsa antalethsätar för större tränare. Så därfinns redan en inbygd konflikt somkan leda till att endera parten röstar emot den andre i principfrågor inte därför att den andre haren principiellt inställning i ett diciplinärende utan därför att man inte gillar personen. Jag tycker inte att aktiva tränare och kuskar ska sitta ien diciplinnämnd och visste inte ens att det förekom.

Stig H må ha en principiell uppfattning om överdomstolens agerande i Svanstedtfallet men motiveringen ärinte ens offentliggjord.

Enligt tidningarna ska Johansson invänta motiveringen. Den borde givetvis kommitmed friandet.

Nybrink håller med siste talare.

Det är inget konstigt och har inget att göra med att han är journalist utan med att göra att han är en vanlig hederlig rövslickare.

Stefan Hagberg sa...

Till Who It May Concern: Ber om ursäkt för alla ihopskrivna ord. Min mellanslags tangent har pajat och det här gick möjligen lite väl snabbt.

Principen är klar:

1. Micke tar rygg
2. Aktiva ska inte döma aktiva

Stefan Hagberg sa...

+m