måndag 22 juni 2009

Valfusk, al-Takiyyah, H412 och Sufisk musikSpiken tuggar på ett öra från gris H412. Jag lyssnar på Rast Ilahi, sufisk musik från Turkiet med en kille som heter Yinon Muallem.

I Iran styr den man inte kan uttala namnet på.

Då menar jag inte Irans president Mahmoud Ahmandinejad. Inte heller Ali Khamenei, Grand Ayatollan, Storprästen själv. Utan Gud själv. Eller G-d som det brukar stå i böckerna av respekt för den onämnbare men allestädes närvarande.

De här andra killarna är bara Guds springpojkar här på jorden. Som ska försöka göra mänskligheten god eller åtminstone godare samt uttolka det Gud viskar i profeternas öron.

Att ljuga är inte bra. Det vet de flesta. Det är till och med så att de flesta tror på att lögnen är en överskattad kommunikationsmetod. ”Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa..:” Vi vet att det är fel men ändå ljuger vi i stort som smått. Men i teorin ska vi tala sanning och var ärliga. Man kan utan tvekan säga att sådant är No No inom de flesta religiösa samfund på jorden.

I Kurdistan bor det kurder. De är till majoritet sunnimuslimer precis som turkarna. Turkarna kan man inte lite på, enligt kurderna. Kurder ljuger. Fast det är andra kurder, enligt kurderna.

Araber ljuger mer är kurder, tillägger de och när man ser tveksam ut kommer det: Mest av alla ljuger iranierna!

Är det så?

I anslutning till protesterna från den så kallade oppositionen i Iran som leds av det iranska president valets förlorare Mir-Hossein Mousavi Khameneh så har ett av slagnumren varit valfusk. Så här sa Högsta Rådets talesman Abba-Ali Kadkhodaei i iransk teve i Kanal 2 igår angående anklagelser om valfusk som förts fram av en av kandidaterna Mohsen Rezaei:

"Statistics provided by the candidates, who claim more than 100% of those eligible cast their ballot in 80-170 cities are not accurate - the incident happened in only 50 cities," (Källa: Jerusalem Post 22 juni 2009)

Så om fler röstade än som var röstberättigade i 50 städer istället för 80-170(sic!) så är det mindre allvarligt. Eller? Så vilka 50 städer talar vi om, finns Tehran bland dessa och är uttalandet överhuvudtaget sant. Enligt Jerusalem post är källan en regeringsstödd webbplats som citerar Kanal 2.

Uttrycket “al-Taqiyyah” betyder möjligen ingenting för er som läser det här. Men för en troende shiamuslim är begreppet viktigt. Det legitimerar nämligen lögnen som medel att rättfärdiga sin tro.

Uttrycket al-Taqiyyah betyder:

”Att dölja eller gömma ens tro, övertygelse, idéer, känslor, uppfattningar, och/eller strategier vid en tidpunkt då det råder omedelbar fara, nu eller framöver, för att skydda sig från fysiska och/eller själsliga skador.”

Enligt en annan shiamuslimsk Storayatollah, Sistani som lever i Irak så finns det fyra olika lägen.

När man löper omedelbar fara.
När man vill mjuka upp fiendens hjärta.
När tystnad leder till förtryck eller otrohet
När en oskyldig människa drabbas.

Enligt Sistani är de två första tillåtna däremot inte de sista. Det är alltså inte tillåtet att knipa käft i alla lägen eller att döda en annan människa föra att rädda sig själv.

Själva Taqiyyah-begreppet härstammar från Koranen 3:28:

”Låt inte troende ta för vänner eller medhjälpare icke troende snarare än troende. Ifall någon gör detta, kommer icke hjälp att finnas från Allah; utom ifall av ett förebyggande, så att vi må skydda oss själva från dem.”

När man sedan blandar världslig makt med himmelsk så blir det till en mäktig röra.

Att mjuka upp fiendens hjärta i religiösa termer har blivit ett sätt att lyckas övertyga inom religion, politik och affärer i en outgrundlig röra.

Så länge religion tillåter lögn och stöld lär det fortsätta i all oändlighet.

Är det någon som försökt räkna ut ifall religion gjort mer för mänskligheten än emot den. Det kanske vore på tiden?

5 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Hur skulle världen se ut utan lögner?
Fundera på det,hur många gånger du ljuger på en dag. Och hur saker skulle vara om du var 100% ärlig. Filmen Liar Liar bygger väl på det teamat? Även om jag inte sett den,då jag är allergisk mot Jim Carrey.
Det är inte lögnen som sårar,det är sveket.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Jag försöker undvika att ljuga. Att vara hundra procent ärlig kostar på. Men man undviker en massa med små vita lögner.

Om man värmer upp sig med små vita lögner så blir det mycket lättare att ljuga om större saker.

Men är det inte trevligare när någon säger : Jag startade för sent! än det betydligt mera vanliga "Det var stopp i tunnelbanan, bilkö, kor på vägen, motorstopp et c."

Det är precis som du säger sveket som sårar. Men hur många ringer SL för att kontrollera ifall det var stopp på linjen?

Nu kom vi in på existensialismens kärna;Det fria valet!

Du kan välja att ljuga eller inte ljuga.

Shiamuslimer skyddar sin tolkning av Koranen genom att ljuga legalt inom vissa ramar.

Man kan ju iofs säga att shiamuslimer har ett mer utvecklad förhållande till sitt ljugande än oss.

Viär inte heller speciellt religiösa i Sverige. Vår moraletik kommer i stort sätt från uppfostran som i bästa fall talat om varför man inte ska ljuga.

Men att det är fult att ljuga, som den vanligaste förklaringen var när jag växte upp, betyder möjligen ingenting utan en vidare beskrivning av moral och etik.

Jag tror att lögnen spelar en mycket större roll för hur det ser ut i vårt samhälle är vad man normalt inbillar sig. Det har också mycket riktigt med det du säger att göra.

Sveket allienerar människor. Jag förmodar att människan på andra sidan bordet kommer att blåsa mig.

Men utan lögn inget svek.

Politiken är ett praktexempel. Vi ska...Efter valet heter det; Vi strävar efter, ska titta över, utredning, om konjunkturen tillåter o s v.

Alla dessa små vardagssvek skapar en tillvaro där vi inte längre litar på människor till dess motsatsen bevisats.Istället misstror vi människor från start.

Det är en förändring som tyvärr har blivit mera påtaglig de senaste trettio åren.

I Mellan östern är situationen delvis annorlunda. Folk ljuger mycket mera öppet och i större omfattning.

Man berättar ofta den del av en historia som man tycker att en person behöver höra. Om en person har hela bilden klar för sig så kan det innebära en styrkefördel för den personen i förhållande till en själv så då behåller man en del.

Siffror fladdrar som höstlöv.

Folk älskar situationer när inga beslut är fattade. Då är allt fortfarande möjligt.

Tvåan, att ljuga för att mjuka upp någons hjärta är konst i Mellan östern

Först är det underhållande men ikombination med brist på referenssystem och offentlig insyn blir ljugandet till sist bara en sorglig påminnelse om människans sämre sidor.

Jim Carrey hade jag länge svårt för men jag har omvärderat honom.
Liar är en kul rulle.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Ska vara "Till Nebraska" förstås! Sorry!

Nebraska Stable sa...

Nej,jag är aldrig anonym =)).

Jag vet inte om jag med mitt inlägg fick det att framstå att jag ljuger som min häst travar.
Snarare tvärs om. Men jag vet inte om sanningen alltid är den bästa. Det finns också sanningar man inte vill veta...

Men utan lögn inget svek- det är dock mycket av pudelns kärna må jag säga.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: H412 har försvunnit.Det kan betyda att Spiken ätit upp det eller att han stoppat undan det för att jag ska plocka fram ett nytt.

Djur har fribiljett till Paradiset enligt Islam. Det är bra. Betyder det att beträgligt beteende kan accepteras.

Kanske.

Nej, "du" objektifierade handlingen så du klarade dig;-)

Men det stämmer att man sanningen kan upplevas som värre om den uttalas. Tänker på hissceneni Liar.

Hon kanske skulle haft en betydligt bättre dag ifall hon trott att män uppskattade henne som en sällsynt trevlig och socialt kompetent person.

Det beror på. Låter man små livslögner växa till sig så kan det ibland bli ett ännu mycket värre och mera smärtsamt uppvakande som blir följden när sanningen slutligen går upp för personen ifråga.

Då kan hänsynen, förtigandet uppfattas som ett svek.

Typ: Varför sa du inget?

Då låter det inte så vasst med:

Jag ville inte såra dig.

Ja, ja. Någon slutlig lösning får vi kanske inte här och nu;-)