fredag 5 juni 2009

Hammond m m


För oss som inte hunnit bli bittra, kan livet gå vidare utan att man somnar med en grisfösare i famnen. Det finns en stor och spännande värld utanför travet som åtminstone fläckvis kan vida överglänsa an halvspännande V75 omgång.

Jag vet att någon berättade en rolig historia igår. Den historien har jag glömt. Nu har jag hittat en tjej som kan lira Hammond B3 så det stänker om det. Jag tror att jag har nämnt min svaghet för Hammond B3.

Laurens Hammond föddes 1895 och dog 1973. Till att börja med var Hammond inte musiker. Så redan här är historien av det mera udda slaget.

Hammond var ett tekniskt snille och uppfinnare redan som ung och han hade ritat ihop en automatlåda för bilar redan som 14 åring, vilket alltså borde vara 1909.

Han var son till amerikanska föräldrar men familjen bodde en tid i Genève och mamman tjatade att han skulle visa sin växellåda för franska Renault men det ville han inte.

När de återvände till USA så kom han in på Cornell och läste maskinteknik för att bli ingenjör och det blev han också 1919.

Femtioett år senare åkte jag till Köpenhamn och köpte en LP med Mungo Jerry. Det fanns en låt som blev en landsplåga 1970-71 och senare med för den delen. In The Summertime hette låten och ni kommer säkert att höra den någon gång i sommar. Ray Dorset sjöng och den har idag sålt 30 millioner exemplar över hela världen. I mars 2009 var Dorset och spelade i Ulricehamn på Sporthotellet. Nuförtiden är det mest blues och karriären har möjligen varit lite hackig efter In The Summertime.

Det spelades piano i låten In The Summertime men jag har inte lyckats hitta någon Hammondorgel men det är inte heller orgel som är kopplingen till Laurens Hammond. För i fodralet till LP-skivan låg det ett par 3D brillor och tog man på dem och tittade på omslaget så fick saker och ting nya dimensioner. Speciellt ifall man lyssnade på In The Summertime samtidigt.

Vad har detta med växellådsmannen att göra?

Jo, det var Hammond som uppfann 3D brillorna 1922. Hur var det med orgeln då? Så Mungo Jerry fick vara med för det borde bli sommar snart. Ni vet. Sätta fart!

På 20-talet jobbade Hammond med båtmotorer hos Gray men sedan han uppfunnit en tyst fjäderdriven klocka så lämnade han Gray och började peta med en elektrisk motor som han senare satte in i sina klockor.

Hammond påbörjade arbetet med att ta fram en elektrisk orgel redan1933. Han köpte ett gammal piano och rev det så när som på tangenterna. Sedan experimenterade Laurens med olika ljudgenereringstekniker till han bestämde sig för att använda ett tonhjul för att generera ljudet. Tonhjulet uppfanns redan 1838 men ingen hade tidigare tänkt på att det kunde användas för att skapa toner i ett piano/orgel. En ekonomichef på Hammonds klockföretag WL Lahey som spelade orgel i kyrkan hjälpte till att sätta ihop den nya uppfinningen.

Hammond orgeln var ett av den moderna jazzens huvudinstrument med förgrundsfigurer som Jimmy Smith m fl. Senare också inom soul, blues, funk och rock, t ex Brian Auger.

Hammond uppfann inte bara Hammondorgeln och 3D brillorna utan hade vid sin död registrerat inte mindre än 110 olika patent.

En som utvecklat Hammondorgelns möjligheter i modern tid är bl a tyskan Barbara Dennerlein. Hennes hemlighet sitter i fötterna. Hon har bla lagt in MIDI-filer kopplade till pedalerna som får orgeln också att låta som en el bas. För er som gillar jazz av det rivigare slaget kan jag stark rekommendera detta klipp som är hämtat från en teveshow. Kolla speciellt in fotarbetet med basen.

När det gäller uppfinningsrikedom är Dennerlein inte långt efter Laurens Hammond.

Nu ska jag ut och promenera och Spiken stödjer det förslaget.

Inga kommentarer: