torsdag 4 juni 2009

Om Löje och Skimmer!


TV4:s expertkommentator Thomas Nilssons kommentar till den friande domen mot Åke Svanstedt kommer hamna i en mycket speciell låda i mitt arkiv:

Så här säger Nilsson till Trav365:

"– Sen drar det ett löjes skimmer när den ena instansen fäller och den andra friar. Under flera år har travsporten kämpat för att bygga upp ett förtroende för allmänheten, ett förtroende som nu håller på att falla. Det är beklagligt."


Säger en som ville ha 1 års avstängning för Svanstedt.

Det är klart att ifall det står Expert på visitkortet så solkas det ju lite i kanten när Expertens analys slog fel med jämt 100 procent. Nilsson ville ha det strängaste straff som man kunde tänka sig för en topptränare som dessutom kör lopp. Istället blev Svanstedt friad och nu är Nilsson ”Förskräckt” i Trav365.

Han borde faktiskt vara förskräckt, Nilsson. Men inte över att domen ändras utan över sitt eget uttalande ovan. Det är en jävla tur att inte Thomas Nilsson är justitieminister för då skulle han helt säkert föreslagit ett omedelbart avskaffande av alla överinstanser. Det ”löjets skimmer” han tycker sig se är nämligen grundvalen i vårt demokratiska samhällssystem. Ett system som innefattar rättigheten och möjligheten att få sin sak prövad och ändrad i högre instans.

Den kanal Nilsson arbetar för har gjort sitt bästa att rasera travsportens rykte. Men det hindrar inte Nilsson att gå till jobbet.

Några basfakta:

Av Tingrättens domar överklagades 23 632 mål 2008 till Hovrätterna. Ändringprocenten från tingsrätt till hovrätt var 2008 27,3 procent i tvistemål och 34,3 i brottmål. Samma år inkom 5 420 mål till Högsta Domstolen. 5221 avgjordes och 158 beviljades prövning.(Källa: Domstolsverket - Domstolsstatistik 2008).

Drar dessa ändrade domar också ett ”löjets skimmer” över något, Thomas Nilsson? Jag vet inte hur Thomas Nilsson tänker men det vore ju rimligt att han utvecklar sitt uttalande en smula.

Man blir för att använda Nilssons eget uttryck ”Förskräckt”!

6 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Jag gillade vare sig ÅS körning eller TN kommentarer. Men båda ger i alla fall samma reslutat; De skadar travsporten.

Läste att Carina var med och ägde Elise. Ni har inte tagit något föl?
Hon var ju från ett av mina favoritmöderne via Gå Ombord.

Jag var ner på elitloppet men missade att hälsa, det var synd. Träffade du Lindqvist?

Domarn sa...

Hej Stefan!
Lite lustigt med alla som beklagar sig över ÅS friande dom. Man vänder sin aggression mot S.T.C, trots att det var dom som dömde ÅS till 1 månad+100,000:- i böter.
Det är ju Överdomstolen som friat, dvs man har tittat på fallet rent juridiskt. Det sitter ju två stycken åklagare i ÖD, samt bl a Seymour Wegebrant(Halmstads fd Måldomare) och det är väl dit ilskan skulle riktas?!!
Har pratat med en Måldomare, som dessutom är Riksfunktionär, och han säger att. med gällande reglemente blir det omöjligt att fälla någon "för att lämnat företräde till ekipage" efter detta. Han var alldeles uppgiven och känner sig bakbunden i sitt utövande.
Jag säger bara, stackars alla funktionärer som försöker göra ett gott och spelsäkert jobb.. Det är dom som få ta skiten för vad ÖD ställer till med, från bägge håll!!
Ha det gott och tack för allt du skriver! Mycket intressant och trevlig läsning :-)

Anonym sa...

Egentligen är väl "lämna fördel" regeln en helt omöjlig regel, nästan varje gång en kusk lämnar en position blir det till fördel åt en annan, annars kunde ju invändiga hästar aldrig vinna lopp

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Jag håller med att ifall det finns en regel som säger att man inte ska lämna fördel så ska den följas. Styrningen var inte den mest galanta men saken togs inte upp av måldomarna utan av en anonym tittare alternativt ÅE.

Johan tog ett föl.Alvena Lilleman. En jättefin häst efter Express Ride.

Tyvärr fick den problem med ett ben.

Sedan finns det flera föl. Per Lennartsson har en treåring efter Elise som ser lite lovande ut.

Ja,det var synd att vi inte kunde ses men det går fler tåg. Anders var på innerplan och jobbade men vi hade en trevlig lunch dagen efter just som en av hans hästar vann sitt första lopp så det kändes lite som när man själv hade häst till första start.

Träffade några Eslövianer igår på Hålet som skulle se Bruce idag.

Blir det någon Bruce för dig?

Till Domarn: Tack för intressanta synpunkter. Jag menar att ÖD måste ta chansen den 17 juni och verkligen lämna en vägledande motivering till hjälp för framtida beslut av måldomarekåren.

Det finns ständiga diskussioner utanför sportvärlden där rättvårdande instanser,tex Domstolsverket m fl producerar utredningar i olika frågor, förhör, vittnesmål m m. Jagtycker inte det vore fel att Travsporten utredde en del frågor eller i vart fall initierade en seriös diskussion om vilka kriterier som ska gälla.

Det vore på sin plats att ÖD som ju som du säger består delvis av juridisk expertis.

Om Wahlman har en uppfattning och ÖD en annan så måste man diskutera hur de kom fram till olika bedömningar. Det kan vara en tolkningsfråga(reglementet)men de har kanske helt olika uppfattning och det händer varje dag från tingsrätt, hovrätt till HD.

Men som sagt motiveringen ska bli intressant att läsa.

Till Anonym: Jo, på sätt och vis. Men det reglementet vill kommatill rätta med är att man medvetet ger en häst en fördel. Det gäller inte specifikt hästar i egen träning.

Här skulle man gärna se lite flera artiklar av branschen. Hur har man dömt idenna fråga tidigare och hur har motiveringarna varit,straffen et c. Det är ju inte första gången som frågan kommit upp antar jag.

Vad man kan dra för slutsats av detta är väl att det man gör har större betydelse än vad man säger.

Normalt är det väl så att måldomarna reagerar på något de ser i loppet och sedan får kusken svara för sig. Jag gissar att väldigt få säger som Åke utan de blånekar väl för det mesta som i all annan sport. Det är ju sällan man ser någon fotbollsspelarekyssa domaren efter ett gult eller rött kort.

Så jag antar att domar tidigare varit relativt avhängiga av vad man sett och inte vad man hört.

Nebraska Stable sa...

Jag kommer till Sthlm i morgon. Men du kanske åker ut på landet?

Anonym sa...

Tack vare oss spelare så finns travsporten i Sverige. Nu har fusket och friande domar gjort det att väldigt många slutar spela trav. Varför ska vi spela trav när kuskarna gör upp i förhand hur dem ska köra loppet. Inte konstigt att det är så svårt att få in vinnare.
Nu har ni skadat travets förtroende, hoppas det går åt h.....e med hela s...n.