söndag 15 mars 2009

Vi satte V65:an men det hjälpte inte


Depressionen sprider sig

Vi har tråkigt. Hunden och jag.

Det är något slags postkris. Alltså en utpräglad matthet som inträffar efter dramatiska händelser. Snön försvann. Matte hamnade i en sandstorm. Hade det bara skrällt en liten smula i lopp ett, två eller tre idag så hade jag tagit med nyårstutan till Hålet och beställt oxfilé till min farliga vakthund.

Men Stickan blev en vågad men bra spik i fjärde. Nummer tretton. Vem spikar nummer tretton när det just varit fredagen den trettonde? Jag!

Man får inte drabbas av gummiarm när man ska fylla i grejerna.

Så med sex rätt kan man åtminstone drömma om att flytet kommit tillbaka. Det fanns där helt tydligt för ett par veckor sedan. Allt gick in. På tal om Stig H Johansson så ville han veta hur mycket STC och ATG la på marknadsföring och administration. Jag vet inte om STC/ATG äger en bit av TV4 också. Varje vecka har Vinnare V65 en stafett där man skickar vidare en fråga.

Men eftersom de inte hann med det förra veckan så skulle det bli dubbelt nu? Mycket lägligt för STC/ATG som Stig Henry ställde frågan till. Han fick en fråga om Open Stretch på Solvalla som Johansson inte ville ha och samtidigt ställde han alltså sin fråga till STC/ATG. Det är en självklar komplott med långtgående förgreningar. Normalt så går frågan till den som ska svara och sedan svarar denne nästa vecka i samma program. Nu kunde STC/ATG parera lite galant tyckte de säkert själva och sedan ställa frågare till tränarna hur de skulle kunna effektivisera, läs spara!

Snyggt jobbat. Normalt brukar man som journalist ge företräde åt den svagare, den som har mindre resurser. Det är en regel. Dock inte i nämnda kanal.

Dock fick vi veta att ATG lägger cirka 800 miljoner på marknadsföring och administration. STC lägger 90 miljoner varav 30 är löner och sedan var det visst olika program som slök resten om man fick tro Representanten.

De 800 skulle också innefatta stålar till ombuden och man fick överhuvudtaget inget grepp om vad som var vilket. Det var inte heller meningen. 60 poäng i förvirringsmetodik borde ge resultat.

Nu gick frågan till travtränarna om besparingar. Det ska bli intressant. Två skopor strö i boxarna istället. Hästarna i ett snöre efter Länstrafiken. Hyra ut rakbanan på förmiddagarna till skolor som anordnar DM där. Gömma flyktingar som får bo och jobba i boxarna så man kommer tillrätta med personalkostnaderna. Slöjärnen på STC/ATG har ännu inte fattar att ökningen av den så kallade kakan ligger i deras händer. Varför skickade de inte pinnen till regeringen? Jag föreslår att travtränarna skickar tillbaka pinnen och frågar vad STC/ATG själva tänker spara på och hur de tänker sig att denna besparing ska komma sporten tillgodo samt till sist varför de inte skickade pinnen till regeringen som tagit in mer och mer deg på sportens bekostnad. Fråga regeringen hur det skulle ställa sig till att kapa returen till spelarna med 500 miljoner per år och återinvestera detta i sporten under former som sporten finner lämpligt. Kanske i följande områden:

Mer pengar till uppfödare för att stoppa den nuvarande negativa trenden:

Stimulanser till hästägare och tränare som ökar viljan att äga och träna travhästar. Översyn av skatteregler, momsregler t.ex. för medicin/veterinär.

Större summor att tävla om och en ökad kvot för så kallade matlappar

Ekonomiskt subventionerade träningsmöjligheter för unga tränare och äldre tränare som vill trappa ner(Se Grobois)

Upprustningsbidrag till samtliga banor, t ex belysning m m


Lånefond för banor som vill investera i miljöteknik plus generella fördelar för sådana anläggningar, deponibestämmelser för hästgödsel som gör att skitpannebanor får ta hand om hätskit ungefär som handkappade förr fick driva korvkiosker. Lite mannamån har ingen dött av.

Till detta bör läggas en översyn av hur marknadsföringen och administrationen kan skötas/upphandlas effektivare. Sker reklam och marknadsföringsinsatser verkligen i full konkurrens eller kan detta förbättras. Byrån gjorde ju ett bra jobb förra gången. ATG sponsring måste utvärderas. Ibland syns deras logga på de mest märkliga ställen. Om ATG stödjer kungliga fonder så borde man kanske kräva närvaro av en och annan kunglighet också.

ATG stödjer Olympierna. Då bör Svenska Idrottsarenor kunna stödja ATG med förmånliga exponeringsmöjligheter.

Stig H Johanssons var allvarligt menad och bemöttes genom rapande av siffror utan innehåll.
Men det allvarligaste var nog att den nuvarande ledningen inom sport och spel tycks uppleva att huvudmotsättningen går mellan dem själva och utövarna istället för mellan sporten och de som lägger beslag på pengarna, d v s vi som spelar och regeringen. Jag är övertygad om att ifall Stig H Johansson ställt frågan till det svenska spelkollektivet. Kan ni avstå 500 miljoner per år om pengarna investeras i sporten så skulle en absolut majoritet sagt ja. Idag går det tillbaka 8,5 miljarder. Vi är beredda att satsa dessa på sporten. Regeringen har tidigare kritiserat girigheten i finansvärlden. Travsporten behöver investeringar för att överleva och utvecklas. Just nu avvecklas sporten och därmed spelet. Utan hästar ingen sport! Situationen är allvarlig och det handlar inte om att minska ströet i boxarna!

Till sist. Det glunkades om i Vinnare V65 att banorna som Gud gömde i alla fall ska få ordna tävlingar under vintersäsongen efter att tre pudlar setts snurra runt på bygden. Det var inte vad jag läste i Travronden som annars brukar vara snabba att rapportera vad Husse sagt. Kan man få en förklaring av vad Vinnare inte lyckades förklara.

Inga kommentarer: