fredag 20 mars 2009

Grönt Paris och Nicholas eller Nicolas?



Ett nytt Paris, ihopdrömt av planerare…

Den rubriken kan man bara inte hoppa över om man varit i Paris och gillar staden. I dagens upplaga av New York Times redovisas resultaten av en tävling som Nicholas Sarkozy anordnat. Amerikanerna antyder att det kan vara frågan om ”publicity stunt”. Sarkozy? Moi? Jag kan riktigt se herr presidenten i den tricolorfärgade jammisen, vred, med några croissantsmulor i mungipan skrika åt sin fru Carla Bruni som glatt nynnar på J´en Connais bakom duschdraperiet, att: Nu har det gått för långt! Amerikanerna använder ordet; Bling-Bling om den franske presidenten!!!

Bruni byter spår till Tout Le Monde och svarar att amerikaner generellt saknar stil och hyfs till skillnad från italienare och fransmän. Hon vet att när Nicholas talar om sig själv i tredje person så kan det allra minst flyga saker i luften.

Nicholas Sarkozy muttrar något halvt ohörbart om USA som NATO:s araber och prasslar ihop tidningen med en smäll.

Så kan det helt säkert ha gått till i morse i Elysée Palatset som för övrigt ska flyttas enligt ett av förslagen som Sarkozy beställt.

Varje fransk presidents primära uppgift är att pissa in ett ordentligt revir, göra någon storslagen gest som han sedan kan gå och peka på för barnbarnen till han trillar av pinnen. Att bygga om Paris samtidigt som världen upplever sin värsta ekonomiska kris i modern tid är det bara en fransk president som kan komma på. Francois Mitterand byggde ett gigantiskt nationalbibliotek om jag inte minns fel, format som öppna böcker där forskarna skulle sitta under jorden i mörkret och man fick täcka för alla fönster ovan jord så att inte bokskatterna skulle förstöras av solen.

Fransmännen känner till det här. Det ingår i kalkylen för varje ny presidentperiod att presidenten ska få minst en galen idé. Jag har inga data om det finns något karakteristiskt när det gäller hur långa presidenterna är och vilka projekt de startar. Mitterand byggde höga hus i varje fall. Pompidou…

Georges Pompidou lät uppföra ett spektakulärt kulturhus som såg ut som resterna av en misslyckad tarmsköljning där all färg flagnat av sist jag såg det. Så nu ska Nicholas Sarkozy bygga om Paris Metrosystem. New York Times kunde presentera en del av förslagen.

Enligt ett förslag ska ett Maglev tågsystem byggas på pelare ovan jord och gå kors och tvärs genom Paris där det ska följa de stora trafiklederna. Det förslaget kommer från Christian De Portzamparc.

Rätt traditionellt fast säkert inte för parisarna. Totalt har tio förslag beställts.

Arkitekten Richard Rogers föreslår att man gömmer tåglinjerna under jord som går till de fattiga förorterna med en kedja vackra parker ovanför. Man får tårar i ögonen. Det låter som Le Corbusiers idé om skyskrapor med stora omgivande parker för de boende. När fastighetsbolagen fick tag i konceptet skrek de av glädje… och slopade parkerna. Been there, Seen it, Done it! Det kan vinna! Det enda som talar emot är att det inte syns.

I uppdraget skisseras en ”Post-Kyoto” miljö för framtiden. Om man ska ta hänsyn till Kyoto så bör man bygga på höjden eftersom vattennivån kommer att höjas med sju meter eller vad det nu var. Visserligen på hundra år men visst måste en grabb som Sarkozy göra något långsiktigt ”Beyond The Horizon” som Bobban sjunger på Modern Times. Några pengar till projektet finns inte men det brukar inte hindra franska presidenter som karva in sina initialer i den nationella stuckaturen.

Syftet var i grunden inte så tokigt. En grönare stad och att binda samman de bileldande förorterna med centrala Paris. Det borde man kanske tänkt på en smula tidigare. Var det 36000 bilar som eldades upp förra året eller bara de tre första kvartalen?

Christian De Portzamparc förslag är delvis brutalt och han kommer inte att bli serverad på ett antal krogar i Paris. Han vill riva Gare du Nord och Gare de l´Est och ersätta dem med en enda jättestation en bit utanför centrala Paris.

Arkitekten Jean Nouvel vill skapa en grön cirkel runt hela staden(Le Corbusier igen?). Det här ska knyta ihop förorterna och centrala delarna. Pic nic:ar vi minns!


Den yngste deltagaren bland de tävlande är 42, Djamel Klouche och betraktas enligt NYT som provokatören i samlingen. Självklart med det namnet så har han aldrig använt Western Union.
Hans förslag är att bygga den jättelika hubben från förorterna under Louvren så att alla förortsborna ska komma upp genom glaspyramiden som ligger inne på Louvren. Vem byggde den förresten? Vilken president?

Parisarkitekten Roland Castro föreslår helt enkelt att man ska flytta en del välkända byggnaden som Elyseepalatset ut till förorterna.

Var det inte Carla Brunis familj som flydde från Röda Brigaderna?

Det förslaget kan dock passa hennes man som har fasta levnadsprinciper.
Men ifall Sarkozy är på dåligt humör kan han i varje fall se fram emot George W:s bok som han avslöjat kommer att innehålla hans tolv viktigaste beslut. Ett var att sluta dricka och nu undrar förstås alla Bushbelackare vilket i ordningen det var. Ett eller tolv. Boken kommer nästa år och han har redan skrivt 30 000 ord enligt förlaget Random House, vilket också vållat en del kommentarer på vissa insändarsidor.

Sarkozy dricker inte vilket retat upp franska vinindustrin som tycker att han åtminstone kunde anstränga sig lite. Det kan ju också vara som Pehr G:s fall att han inte tål alkohol så bra. Vissa menar hur som helst att Putin antingen lurade i honom några naturprodukter från Tjetjenien alternativt prima hemkörd rysk vodka på G8 mötet. Jag vet inte men lite misstänkt ser det allt ut för att vara en helnykterist. Så nu är frågan Nicholas eller Nicolas?*
*En av Frankrikes största vinbutikskedjor heter Nicolas;-)

Inga kommentarer: