onsdag 18 mars 2009

Blandat för fem spänn dagen efter!



Dagens samtal rör bland annat pubar. Det finns en massa konstiga ställen.

Stötte på Mäklaren. Han skiljde sig för ett tag sedan. Nu saknar han hundarna, säger han. Och katten. Jag hörde ingenting om barnen och frun. Men han saknar säkert de också. Fast mest hundarna.

En gång hittade hans fru honom vid Zinkens Idrottsplats med några glada damer efter en Finlandstur. Klockan var då cirka halv nio en varm sommarförmiddag. Anledningen att hon hittade honom var hundarna. Som hon rastade.

Mäklaren träffar jag ofta när jag är nere på Hålet. Han är en bra kille. Jag glömde fråga om Corso hade öppnat efter hälsovårdsnämndens ingrepp.

Folk beter sig helt olika när de kommer ut på puben. En del blir glada, andra blir ledsna och vissa händer det ingenting med.

Spiken blev glad och uppspelt med samtidigt lite högtidlig när vi var på puben. Han hade Green Fee överallt på den tiden. Det började med att han låg i pälsmössan upp och ner på bardisken På Zinkens Pub som då var vårt stamhak. Då var han typ tre månader. I köket jobbade hans bästis Amir och när Amir visade sig bakom bardisken så beställde Spiken. Wroaavauwavauwav. Det betyder en Zinken utan Zinken, vilket är en varm biffmacka med bearnaisesås, sallad, tomat, fast utan det andra. En biff alltså. Sedan brukade Svartmäklaren dyka upp och då vankade det köttbullar. Svartmäklaren hade själv haft en hund som han fortfarande kunde höra tassa över parketten. Svartmäklaren brukade dricka gigantiska Bacardi Cola och åka Limousine med Freys mellan Zinken och hemmet som låg på andra sidan Hornsgatan. Han älskar Spiken och Spiken älskar honom. Svartmäklaren fick några doser elpistol hörde jag för ett tag sedan. Några ryssar såklart.

Dom är uppfinningsrika. Ett annat gäng från östra delarna skulle renovera en kille lägenhet uppe vid Skinnarviksparken. När de sedan skulle ha betalt så ville han inte betala. När killen gick på jobbet 08.15 på morgonen så kom hantverkarna tillbaka. Det ingick i deras repetoar att ta en kopia på nycklar till lägenheter. Ett slags betalningsgaranti. Så kunden fick bjuda på en fika fast han inte var hemma och sedan började de jobba. Nere på gården fanns det en vattenkran med slang koppling såde drog hundra meter plastslang upp i lägenheten och sedan kranade de på för fullt, sög i sig resten av fikat och gick.

Spiken älskar överhuvudtaget lite farliga typer. När vi var i Irak så spelade det inte roll hur trött han var, så vid varje checkpoint så reste hans sig och gjorde honnör åt sina anställda. Gorga Spi, den Vita Vargen var deras moraliske överbefälhavare. Det fanns andra Zaim Ali eller Hamid Efendi men Spiken ansåg sig gärna lierad med folk i uniform som hade ordentliga utrustningar.
Ett svaghetstecken eller ett stänk av opportunism kopplat med en icke obetydlig del hybris.
After Hours brukad edet bli kvittorally på Zinken. Edo, bartendern brukar låta Spiken fånga och slita sönder de otaliga kvittoremsor som blivit över efter en lång kväll. På Zinkenfolket tog nästan aldrig kvitton. Det var Spikens uppgift och till sist såg hela golvet ut som Karl Johan den 17 maj eller Kungsgatan 1945.

Carina berättar att The Edge där hon brukar hänga har en broder i Baghdad som heter The Doghouse. Gunther kör på med sitt Deutsche Hof som också ligger i Ainkawa. Jag tror att det går bra för Gunther. Han har en krog i Kabul också som jag möjligen varit inne på tidigare. Gunther är från Turingen och hos honom var Spiken välkommen. Men jag har alltid undrat vad som drev Gunther fört att starta krog i Kabul i Afghanistan och sedan i Erbil i Irak. Knappast altruistiska motiv. Pengar? Synnerligen osäkra projekt. En sak är i varje fall säker. Alla kom dit, rökte av Gunthers cigarrer, söp och snackade om allt och alla. Hans yttre form var en restaurangskola där han lärde kurder att lägga gaffeln på rätt sida och servera drick från höger, fast jag tvivlar. Apfelstrudel finns fortfarande på menyn.
För oss som var svältfödda och längtade efter en ordentlig biff var Gunthers ett himmelrike för några år sedan. Maten var på det hela taget knappast trestjärnig utan som en helt normal lunchkrogsstuk. I Turingen alltså.

På Gunthers fick man inte ha med sig vapen. Det hade man ändå för säkerhets skull. Fast det var aldrig något skjuta-skjuta därinne. Folk sköt överhuvudtaget inget fast de ofta var dyngraka och kutade runt med någon av Mikhail Kalashnikovs produkter över axeln. AK 47:an är ett fantastiskt vapen för många olika sorters skjutande. M16 som är amerikanska motsvarigheten anses allmänt även bland amerikanska soldater som ett sämre vapen jämfört med den ryska motsvarigheten. Dammskyddet är t ex kopplat till säkerheten på AK 47:an. Jag har sett kurder skjuta fjällripa med en AK 47:a. Något för Jan Guillou och andra vapenputtar att greppa tag i när isbjörnarna tagit slut.

Dom ska dekorera om på The Edge. Konkurrensen hårdnar när världsekonomin svajar.
Svartvita bilder blir det på väggarna efter vad jag hört från vanligtvis välunderrättat håll.
Amerikanerna sköt ner en iransk dron inne i Irak häromdagen. En dron är en liten flygmaskin på någon meter som cirkulerar över intressanta ställen, fotograferar, tar upp konversationer, e-mail, lite av varje.

Likud valde högern för att hoppa en smula. Jag tror att de förbereder sig för att smälla på Iran.
Allt pekar på det. Om tre månader är Sverige ordförande i EU. Reinfeldt har förberett sig hela tiden sedan de fick regeringsmakten, sa han härom dagen i en intervju. Med Righteous Carl vid rodret spelar det nog ingen roll. William Tyndale må förlåta oss för att vi driver med hans uppfinning. Bildt kan ställa till det på fem minuter om det behövs. Stort förtroende i Ryssland har vi också sedan magplasket i Georgien.
Righteous Carl befinner sig redan mentalt i en annan galax. Så vad ska Sverige göra? Understryka saker och ting. Skicka ett brev?
Varför ger man annars viktiga poster till Ultrahögern i den nya israeliska regeringen?
Tillbaka till väsentligheterna.

Jo, idag är det många irländare som har huvudvärk. Dagen efter St Patricks brukar gå i filttofflornas tecken. Fylla ut luckorna. Carina fick en underbar länk till en film som hon skickade.
Det handlar om varför öl är bra. Folkhälsoinstitutets hemsida där man kan fylla i sin alkoholkonsumtion i alla ära men den här tycker jag smäller högre. Den har klart preventiva kvalitéer.

2 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

När ska Spiken skriva sina memoarer?
För den hunden måste ju verkligen varit med om en hel del.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Jag tjatar på honom hela tiden men han säger att han samlar material till en annan bok som han tycker är mer prio för hans läsare som går under arbetsnamnet "Mina 100 bästa Fläckar";-)