onsdag 4 mars 2009

Vad sägs om lite samåkning?



Är det något som Sverige brukar vara bra på så är det att samla ihop och organisera.

Det är därför vi har en massa museer med fina samlingar. Sveriges Radio har en av världens tre största skivsamlingar med över en miljon skivor. Vi har ett unikt folkbokföringsregister som till och med kopierades till mormonerna. Vårt SCB är ledande i världen.

I dessa tider när alla talar om att minska kostnader, samordna, lägga ner så kanske det vore en bra början att skapa ett gemensamt register för allt som har med hästforskning att göra.

Det finns ändå trots alla försök att snöpa hästsportens olika delar cirka 280 000 hästar i Sverige. Branschen omsätter 46 miljarder och sysselsätter 28 000 människor, vilket är ett par tusen fler än Volvo Personvagnar och cirka åttatusen flera än Ericsson. Jodå, du läste rätt.

När jag frågar på Jordbruksverket tycker man att SLU är bästa stället att söka forskningsinformation på. Bästa stället är en märklig term. Bättre än något annat men hur mycket bättre och vad är något annat? SLU och SLA redovisar sin hästforskning på en egen webbplats Hippocampus(se nedan). Det är den mest omfattande redovisningen av veterinärmedicinsk forskning.

STC har på sin hemsida ifall man petar upp några flikar en sammanställning av forskning som STC varit inblandad i. Är man en hyfsat van letare som jag så hittar man den men det står ingenstans på STC:s hemsida som förstaval ett enda ord om forskning. Själva datasamlingen av forskningsrapporter är rätt omfattande. Dock noterar jag att det saknas alla rapporter för 2008.

Går tillbaka till första sidan. Jo, där står att det bara är äldre material och att man ska gå till Hästnäringens Nationella stiftelse. På Hästnäringens Nationella stiftelse finns en förteckning över beviljade forskningsanslag. Man kan också sortera projekten efter ämne. Tyvärr finns inte de rapporter som finns på STC:s sida. Slår man t ex på magsår så finns det inte ett enda projekt som fått pengar enligt databasen. Det finns däremot ett antal projekt i STC: sammanställning.

ATG driver också Hästklinikerna. Där kan man få ta del av nya rön i den praktiska veterinärmedicinen, nya operationsmetoder etc. om man letar runt bland de 26 olika klinikerna.

Till detta ska läggas de kunskaper och rön som rör hästar som finns hos försäkringsbolag, t.ex. Agria och annan statlig forskning.

Dessutom har jag berört travsporten. Det finns säkert forskning och databaser med forskningsrön inom andra delar av hästsporten som skulle kunna vara intressant för hela hästnäringen.

Inom human medicinen används databasen Medline av läkare för att kontrollera forskningsstatus inom olika områden. Det borde finns en H-Line för hästar som även tränare och andra kan ta del av och där man sammanställer all hästforskning på ett och samma ställe.

Medline är en internationell databas som gör att forskningsresultat sprids över hela världen. Inte ett år efteråt utan direkt när den publiceras.

Det finns internationella databaser över forskningsrapporter. Men då får man betala tre eller fyrahundra kronor för att få tag i en forskningsrapport på ett par sidor och kriterierna är att uppgifterna varit publicerade i någon av de stora internationella tidskrifterna.

Tillgänglighet är A och O när det gäller all kunskap.

Det är möjligt att man ska utsträcka det till en Djurdatabas för alla djur som finns i den svenska djurhållningen. Det väsentliga är att det blir mycket lättare att få en överblick över den aktuella forskningen som gäller häst. Det finns redan upparbetade kanaler, t ex inom travsporten mellan de nordiska länderna, Tyskland och Frankrike och i viss mån USA.

Den nuvarande situationen är i varje fall inte bra för den som vill kontrollera vad det forskas på och vad som publicerats. Inte i Sverige, inte i Norden och inte överhuvudtaget.

Jag vet inte vem eller vilka som ska ta tag i det här men ta ett tag. Att vara ledande inom travsporten innefattar också att ha de bästa kunskaperna om hur man tar hand om hästarna.

Några ställen där du kan hitta häströn:

Inga kommentarer: