torsdag 26 mars 2009

Nya vägmärket hos STC!



Aftonbladetägda Minimedia som levererat en lång rad artiklar i ärendet Svanstedt och utpekat honom som användare av grisfösare ställer plötsligt en relevant fråga i dagens Aftonbladet Trav 365.

"När Åke Svanstedt anklagades i TV4 för att använda grisfösare valde STC att stänga av honom i några dagar. Men den här gången väljer STC att invänta polisen och åklagarens utredning.

– Det var ett helt annat läge då med Åke Svanstedt. Då var två nya vittnen trädde fram med sina ansikten och det kom in anmälningar till Jordbruksverket. Vi ville ta reda på mer och markera att det här var viktigt. Därför beslutade vi att stänga av honom i några dagar, säger Ulf Hörnberg.

Den här gången, när Carl-Johan Jepson och Glen H Persson anklagas för att ha använt grisfösare väljer de att avvakta.

– Vi avvaktar och ser vad man kommer fram till i utredningen."

Det här uttalande av travsportens centralorganisation STC och dess ordförande Ulf Hörnberg visar tydligt vilken sörja det här blivit genom egen förskyllan.

Innan jul gick STC ut och stängde av Åke Svanstedt i fem dagar om jag minns rätt. Då hade två före detta anställda kastat ur sig osubstansierade anklagelser i ett teveprogram. I samband med programmet kom det in ett några anmälningar som ligger till grund för de misstankar som nu riktats mot Carl Johan Jepson och Glen H Persson.

Dessa är samma anklagelser som STC tidigare utrett och gjort razzia för några år sedan med grund av och som två gånger tidigare förmedlats till Jordbruksverket och som STC dessutom kommunicerat tidigare med STC. Det som var nytt i december när STC stängde av Svanstedt och sedan öppnade en hetsjaktstelefon kallas tipstelefon om Svanstedt med STC säkerhetschef Granbeck som telefonsvarare den 23 december, var att de som anmälde gjorde det med namn.
Svanstedt stängdes av som inte ens var nämnd som den som använt grisfösare. Glenn H Persson jobbar visserligen hos Svanstedt som konsult och har egen proffslicens, Carl Johan Jepson har idag egen rörelse och arbetar inte längre hos Svanstedt.

Nu är man plötsligt väldig formella och fina. Är det inte dags att erkänna att avstängningen av Svanstedt liksom utpekandet av Svanstedt vid tidpunkten december var helt felaktig, Hörnberg. Det är mycket svårt att se en linje i detta?

Med all respekt för att ingen ska dömas, så vet vi nu vilka som saken gäller. Vet hur anklagelserna såg ut mot Jepson för flera år sedan det faktum att Glenn H Persson delgivits misstanke på den lägre graden visar att det inte handlar om att Svanstedt skulle vara den som använt grisfösare.

Så var exakt finns logiken i att låta Persson och Jepson träna häst och köra lopp. De är självständiga företagare och som ledare för sina träningsrörelser så har de meddelats av åklagaren Anders Gustafsson att de är misstänkta för brott. Åke Svanstedt har till dagens datum inte meddelats misstanke om brott. Han är inte ens hörd i målet. Jag har väldigt svårt att se logiken. Antingen har man principen att ingen ska dömas ohörd och man nu med hörd inte menar det terrortrick som Sofia Hartung genomförde mellan två värmningar i november.

Ingen kan ju uppfatta detta som något annat än att STC inte har några principer. En organisation måste ha klara regler i sådana här frågor. Åke Svanstedt har tidigare sagt att han skadats mer av STC än av TV4. Är det den kritiken som nu lett till att STC gör en halv pudel och låter Glen H Persson fortsätta i sin verksamhet som tekniskt sätt inte är skiljd från den Svanstedt bedrev i december när det räckte med att någon sa något i TV4. Är det TV som ska bestämma när folk ska stängas av? För det som kom till Jordbruksverket var ju samma anklagelser som STC känt till i ett antal år och inte agerat annat än genom att kommunicera ärendet med Jordbruksverket minus att de glömde tala om att de gjort en razzia hos Svanstedt då anklagelserna nådde dem och att de vid den razzian inte fann något av intresse.

Så var finns linjen? De anmälningar som kom in gällde bland annat Jepson och Glenn H Persson. Svanstedt var inte anklagad för att ha använt grisfösare. Det var Jepson. Den misstanke om medhjälp som gäller Glenn H antar jag grundar sig på att de som anmält anklagar honom för att han skulle ha känt till saken. Rätta mig om jag har fel!

MEN, i media framfördes uttryckligen anklagelser dag efter dag i december efter TV4:s Kalla Fakta om att Svanstedt skulle ha använt grisfösare. Då fick STC Kalla Fötter och stängde av Svanstedt. Men säg att ni gjorde fel för ett fel kan inte bli två rätt.

http://www.aftonbladet.se/trav365/article4737878.ab

6 kommentarer:

Anonym sa...

Och utan kalla fakta hade inte skiten kommit fram!


Du är pinsam som INTE Vill tro o höra på sanningen

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Kalla Fakta är fantastiska! Jobbar du där? Det är oklart vilken skit du syftar på. Är det något speciellt du funderar över?

Lyssnar gör jag gärna men tro överlåter jag åt kyrkan.

Men du verkar tro på vad det nu är och de är bara att gratulera.

Har du någon mer substansiell kritik så får du gärna återkomma!

Nebraska Stable sa...

Stefan har sin åsikt och står för det. Den som är pinsam är ju du som inte vågar kliva fram utan är anonym. Du kanske har samma förnamn som mig förresten?

Anonym sa...

Med tanke på vad Anonym skrev så måste jag bara säga att genom hela den sorgliga historien med Kalla Faktas program om travet så verkar Stefan vara den ende som ifrågasätter och ställer de rätta frågorna. Man måste vara kritisk till källor, man kan inte blint tro allt som folk säger. Man måste ifrågasätta båda sidor i den typ av program som Kalla Fakta försöker vara.

Jag tycker att det hade varit intressant om programmet hade haft en programledare med mer stake. Robert Aschberg till exempel. Och en undersökande journalist som verkligen gjorde sitt jobb. En sån som Stefan Hagberg till exempel. DET hade blivit ett program värt namnet.

Heja Stefan som vågar ifrågasätta. Och stå för det han säger/skriver.

Anonym sa...

Vad folk glömmer här är att Stefan i princip IDIOT förklarade Disa o Tomas i tidigare krönikor....

Du Ifrågasatte allt som kom fram och var väldigt väldigt försiktig med att ens nämna att det faktiskt kan ha hänt!



Idag träder 2 nya vittnen med NAMN och säger att så är fallet med elchockerna på hästar hos Åke!



Ska bli intressant att läsa nästa inlägg från din sida nu.....

Kent sa...

"Idag träder 2 nya vittnen med NAMN och säger att så är fallet med elchockerna på hästar hos Åke!"

Nu har jag läst artikeln flera ggr men hittar bara ett nytt "vittne"för den där Disa har väl varit med förut?