torsdag 5 mars 2009

Prat utan prat



Storayatollan Ali Khamenei dansar inte av glädje

Det ser ut som om president Barack Obamas smekmånad med Iran där han skulle tala iranierna till rätta är över innan den ens börjat.

På onsdagen klargjorde överbefälhavaren för det iranska Revolutionära Gardet, Mohammed Ali Jafari för Israel att Iran kan nå Israels kärntekniska anläggningar med iranska Shahab-3 raketer.

Den nya Bushehr reaktorn ska startar till sommaren och Irans högste ledare Ali Khamenei passade samtidigt på att igår understryka att den nya regeringen i USA driver samma politik som Bush:

"This means the same wrong path as the Bush administration and nothing less."

Hillary Clintons besök i Israel piggade säkert upp israelerna. Men det är som med Bush ”Roadmap to Peace”, utan tryck på Israel och rejäla eftergifter till palestinierna så är det Iran, Hamas och Hizbollah som tjänar på de glada israeliska minerna.

Det kan tänkas att Barack Obama helt har förlorat siktet redan innan han ens besökt området. Det räcker inte att Hillary Clinton agerar förtrupp mumlandes om tvåstatslösning. Det snacket var Bush paradgren och har inte samma effekt längre.

Palestinierna vill ha något verkligt den här gången efter Annapolis och högar med FN resolutioner. Om USA:s ”Change” betyder ”Same, Same but Different” tror jag att palestinierna väljer en annan väg till fred. Palestinafrågan är nyckeln till den framtida utvecklingen i Mellanöstern. USA måste ställa krav på Israel och frågan är om Obama kan ställa krav på Israel.

Inga kommentarer: