torsdag 5 mars 2009

Uppdraget granska



Jag har tidigare gnällt över nivån på TV4:s undersökande journalistik. Eftersom jag har slutat titta på programmet Kalla Fakta efter inslaget om djurplågeriet inom travsporten med efterföljande förnekelseteologi från redaktionsledningens sida så har jag numera fyllt behovet av undersökande journalistik med att titta på SVT:s "Uppdrag Granskning" istället. Då ska man veta att SVT har mycket hårdare regler för vad de får sända.

Igår sändes en granskning av Bonusar till chefer för bolag där staten har dominerande intressen.
Ett mycket bra program. Grattis! Det var till att börja med begripligt genomfört. Man förstod verkligen varför det inte är så bra att dela ut bonus eftersom riskbenägenheten ökar i stort sett i alla bonuskonstellationer.

Kristina Lagerströms och Johan Winbergs metod som byggde också på en ordentlig research där de lätt kunde fylla i siffror direkt om bonusstorlek i intervju där glömska Vd i miljardorganisationer ”glömt” eller inte ”kom ihåg”.
Det avslutande pedagogiska exemplet med Vattenfall, kärnkraftverk och bonusar på alla nivåer var inte alls så skruvat när det kom till kritan. Var får de allt ifrån. Vinstrelaterad bonus vid kärnkraftverk!!!

Det var en effektiv striptease av Hästsvansens hyvling av bankdirektörerna. Där pensionsfonderna mitt under en kris som varit känd sedan flera år tillbaka ökar sina bonustak för vissa tjänstemän från två till fyra månadslöner och detta ställdes mot en pensionär som har att se fram emot en tvåhundring i sänkt pension när den så kallade bromsen slår till. Då blev jag förbannad framför apparaten. Genom att ta stora risker med våra pensionspengar har AP-fonderna spelat bort 200 miljarder. Det är 100 000 kronor för varje ålderspensionär och sedan ska de ha bonus på det. Riksrätt! Stegling! Skjut dom!

De här människorna lever i en helt annan dum-dum värld, där ett en bonus på en halv miljon som alltså är tre-fyra gånger vad en pensionär har brutto betraktas som en fis i rymden eller vad man lägger på en bra semester, men av deras minspråk kunde man åtminstone skönja en viss förlägenhet i frågestunden. De vet precis vad det handlar om även om de sprattlar emot i det längsta.

Nu ska saker och ting ses över. Borg lät inte så värst kaxig i Uppdrag Granskning. För några månader sedan stod vi väl rustade. Vi var inte väl rustade. Vi dras nu med ett budgetunderskott, kanske inte så allvarligt som det kunde varit men vår ekonomi är inte alls väl rustad. Inte det minsta. Vår ekonomi är sällsynt känslig för kriser av det här slaget. Det torde vara bevisat.

Dessutom har vi ett kraftigt inslag inte bara av råvaror utan också av konsumtionsvaror och än värre bilar och fordon i i vår extremt exportberoende ekonomi.

Oppositionen är, tror jag åtminstone, den sämsta som jag kan komma ihåg. Var är Mona Sahlin? Finns hon på riktigt?
Jag antar att hon sitter på kammaren med sina nyvunna kompisar från mp och v och filar på ett gemenamt manifest som ska slå världen med häpnad. Snömos får under tiden gå ut och mala lite om för ”lite och för sent”. Mona Sahlins strateger tänker ta henne till valseger. Ekonomin verkar de skita i. En långsiktig kursändring av hela den svenska ekonomin är vad som behövs nu och det är inget man mekar ihop på en kafferast. Men nu är vi sex månader inne i den värsta krisen sedan trettiotalet. De senaste två decennierna har vi haft tre svåra ekonomiska kriser i Sverige. En hemgjord och två internationella. En hållbar ekonomisk politik kräver hållbara åtgärder. Vi kan inte fortsätta var ett lite sårbart exportberoende land som ”samlar i ladorna” i tio år för att allt ska blåsas bort när det brallor i den internationella storen. Där en bieffekt tycks dessutom vara att ju mer det brallar i seglen ju större risker tas det med våra pensionspengar. Lägg om pensionssystemet. Det fungerar ju inte kopplat till aktiemarknaden på den sätt som det är idag. Samla guld eller konst istället.

Jag tror inte Mona Sahlin vinner valet. Hon är helt enkelt en alldeles för dålig partiledare. En välvillig pladderhatt. Om hon och hennes slughuvuden sitter och funderar på att översätta ”change” till det svenska ordet ” förändring” så meddelas härmed att det krävs betydligt mer än så.

Men för all del. Ekorren Maud Olofsson har gjort sig oanträffbar eftersom hon är ansvarig för riktlinjerna när det gäller bonusar. Så det finns för tillfället mer utrymme i Pratkvarnen. Så ifall Mona har något på lager så är väl tidpunkten inte så dålig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag anser att man ska sparka alla skojare inom media, näringslivet och bankväsendet som har orsakat de miljarder i förluster för skattebetalarna och pensionsfonderna. Jag skötte mina fonder själv och eftersom jag inte har den minsta respekt för de klåpare som kallar sig ”experter”, vilka inte kan lösa eller förutspå någonting ty de är insnöade med det neoliberala paradigmet, fick jag i alla fall behålla värden på dem, medan dumskallarna orsakade 30-40 % förluster till alla sparare! Sparka dem!! Media folket eller propagandisterna är också skyldiga för de sprids de lögnerna och falska ekonomiska doktriner som orsakade det här! Och som vanlig är det vanligt folk som ska betala skojarnas miss! Wake Up people!!

Jag har skrivit om den kommande krisen sedan slutet av 2005 på mitt blogg och förklarat gång på gång vad som till slut skulle hända. Det fanns många som skrevs om det MEN teve och tidningarna ignorerade dem. Fram till idag hämtar man samma dumskallarna och propagandister till TV-studio för att ”förklara” vad som håller på att hända och vad som hände! Idioterna!! Wake up people!!

Apropå orsakerna kan ni läsa mina synpunkter här:

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/21/finanskrisen-forklarad-2/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/11/evolution-of-the-american-armageddon-the-financial-apocalypse-and-%c2%adhuman-renaissance/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/10/vad-behovs-for-att-undvika-ekonomisk-och-finansiell-kollaps/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/07/den-verkliga-orsaken-till-finanskrisen/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/01/financial-tsunami-the-end-of-the-world-as-we-knew-it/

http://xkorpion.wordpress.com/2007/09/22/bushlandiadet-spelar-ingen-roll-vad-bernanke-gor-framover/
http://xkorpion.wordpress.com/2009/03/04/the-myths-of-free-trade-how-globalism-destroyed-the-us-and-many-nations-economy/

http://xkorpion.wordpress.com/2009/03/03/the-american-federal-budget-collapse-and-exploding-national-debt-is-a-certain-possibility/

http://xkorpion.wordpress.com/2009/03/04/obama-and-the-neoliberal-system-the-%e2%80%9ceconomic-crisis%e2%80%9d-%e2%80%9cmortgage-crisis%e2%80%9d-and-the-american-way-to-wealth-debt/


BESÖK GRUPPEN MOT BONUSAR:

http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?sid=2c09950d3b86329da1643117e6868237&gid=35486683395

PÅ FACEBOOK!!

Stefan Hagberg sa...

Till Marc: Det är rätt. Sparka och rensa. Tack för länkar. Jag ska titta på dom så fort jag hinner. Tack för tipset!