lördag 21 mars 2009

Säkra streck och en del osäkra



"Nobody gets out of here alive", som Jim Morrison mycket riktigt påpekade.

Så det gäller att strecka på i tid.

Skulle ni strecka fel och spricka så har Jimpa några ord på vägen där också:

“People try to hide their pain. But they´re wrong. Pain is something to carry. Like a Radio.”

Såg på CNN att USA:s första dam, Michele Obama och några ur barnens klass hjälper till att plantera ett grönsaksland i Vita Husets trädgård, något som tydligen inte skett sedan Eleanor Roosevelts dagar, med vad som antas motsvara tomater och gurkor samt en del morötter och annat grönt och nyttigt.

Det känns fint och äkta.

På bilden ser man Michele Obama gräva upp en grästorva med en spade iförd en stickad dräkt och ett par rejäla svarta knähöga kalvskinsstövlar. Verkligen en bra utrustning för några timmars trädgårdspåt. Att ingen kommit på det tidigare. Den där stickade dräkten måste fungera ungefär som Goretex. Ungefär alltså! Hela härligheten finns på CNN:s hemsida fast utan ovanstående funderingar. Där är man fortfarande tårögda.

Det diskuteras en del mellan Norrköping, Erbil och Stockholm just nu. Jag drömde om Jennifer Tillman och Chuck Liddell i natt. Liddell var en boxare och hans namne värme bra i varje fall.

Alltså jag drömde inte om Tillman men om att hennes häst skulle vinna. Nu ser det magert ut för hennes del eftersom hon inte sitter upp bakom någon häst idag. Det finns ett lärlingslopp där jag hoppas att det går bra för Sofia Mattssons, Karma Zet som räddade oss från avgrunden förra gången.

Att Faksen Jr. skulle spöa Järvsöfaks en gång till tror jag inte. JOP vill nog ha en så fläckfri rad som möjligt nu när avelsarbetet tar vid. Fast vad har Järvsöfaks att bevisa. Ingenting.

Emot skulle vara Åsajerven och Lundås Emelie…och Mjölner…nej, nu blir det som vanligt. Tre emot eller kanske två.

I första bör man nog gardera. I andra kan man lätt ha med alla om man inte har drömt om Chuck Liddell. I guld är det fem eller sex ifall man inte spikar någon. Det är svårt tycker jag. Dig for Dollars kanske. Guldbjörken förra året, visserligen den 26 april, men det loppet fick en del hakor att hänga ordentligt. Men det är gardering tycker jag. Samma sak med fjärde.

Femte har vi pratat om. Men en som är understreckad tycker jag är Coktail Zon. Det vann sist för en gångs skull. Det går bra för Westholm och hästen har bra fart i sig, rutinerad i tuffa gäng.

I sista kan man satsa på bricka tolv trots läget om man är modig.

Sedan är det bara att ringa upp chefen och säga vad man egentligen tycker.
Till sist.

Johanna Lindqvist vann Prix Maia med Petri Puros, Bexipop på Vincennes igår.Hur skulle det vara med en liten intervju Travronden? Sedan undrar man hur 50 000 Euro blev 25 000 Euro på bara några rader. Ifall kusken fick 25 000 så är det kanske i Frankrike och inte i Sverige man ska köra. I Rondens telegram minskar vinstsumman med hälften på några rader, något förvånande. Kanske kan jag fråga Anders. Hur ser det ut med betalningen till kuskar i Frankrike. Fungerar det som här eller?

5 kommentarer:

Janne Peking sa...

En annan Jim Morrison som tilltalar mig från Roadhouse Blues:
he future's uncertain and the end is always near
sug på den

Janne Peking sa...

Det är svårt med klipp och klistra ibland, så här skulle det ha varit, sorry
Några synpunkter idag; 1.dessa f-de omstarter, travsportens akilleshäl, stackars de som tar med någon på trav för första gången och de får genomlida detta. 2.varför i h-e kan man man inte filtrera bort ljudet från banan i direktsändningen i TV4, fungerar perfekt på "liven". 3. Svanstedt, Du brukar väl måtta in dom med millimeterprecision, ajbaja.
En annan Morrison som jag brukar använda, kanske för att man börjar komma upp i åren: the future's uncertain and the end is always near ur Roadhouse Blues.

Stefan Hagberg sa...

Till Janne: Precis! Kuskar med bättre ögonmått. Robban Bergh fick glacom och åkte hem och två mikar är en för mycket Tekniska som påminner starkt om försäkringsreklamen för If. Råttorna med borrmaskinen. Det var inte Svanens dag idag heller. Målfoto och en galopp i sista. MEN att galoppera i sista sväng och ändå kapa en sjätteplats! Nästa gång, då jävlar!

Anonym sa...

Hej. Prix Maia har en total prissumma av 50 000 euro. Liksom alla franska travlopp är fördelningen 1an 50% 2an 25% 3an 13% 4an 6% 5an 3% 6an 2% 7an 1%. Bexipop vann 25 000 euro. Normalt i Frankrike är att tränaren tar 15% provision och kusken tar 5%. Variationer finns. Den vanligaste är att tränaren leasar hästen mot en viss procentsats. Ofta 70% till tränaren och 30% till ägaren. En annan skilland är att i Sverige är tio ibland hundra eller flera delägare i samma häst. Här i Frankrike äger ofta en ägare över tio hästar och det finns många som äger över 100 hästar.

Stefan Hagberg sa...

Till Anders: Hej själv och tack för informationen. Intressant! Ska man tolkadet som att tränarna oftare tar större risker men också kan tjäna mer ifall hästen går bra och att detta göra att en ägare har lägre driftskostnader och kan äga flera hästar. Sedan är det ju också 52 miljoner människor som skiljer Sverige från Frankrike.

Jag vet inte hur vanligt Leasingtagande är i Sverige eller hur den vanligaste modellen ser ut men men jag skulle gissa att för de störe tränarna så betalar man 15 000 i månaden för en häst plus extra för behandlingar etc.
En fråga man kan ställa sig är ifall det finns något grundläggande i den franska modellen som driver fram bättre villkor för alla inblandade eller om vi som vanligt är bäst i Sverige?