onsdag 11 februari 2009

Vad kan man kräva av en medicinman?


Det finns alltid olika metoder at lösa ett problem

Flera tränare vid Mantorps travbana bland annat Tomas Johansson har uttryckt sitt missnöje med banveterinär Anders Darenius. En del har reagerat mot detta. Bland annat på Travrondens forum.

Jag har skrivit en hel del om Darenius eftersom han är ett fenomen.

Det är tränarnas demokratiska rättighet att uttrycka sina uppfattningar om banveterinären.

Darenius demokratiska rättighet är att tycka vad han vill. Han har nu under lång tid varit föremål för medias uppmärksamhet vilket säkert glädjer honom storligen. Dessemellan har han suttit hemma på sin kammare och klistrat upp bilder på misshandlade travhästar. Anders Darenius trivs när kameralamporna är på.

Men av Anders Darenius kan man kräva att han uttrycker sig på ett vetenskapligt och medicinskt försvarbart sätt.

Som privatperson kan jag påstå att alla politiker är hallickar. Som journalist intervjuad i media om min uppfattning om politiker förväntas jag komma med något slags bevis för en eventuell påstådd ”hallickteori”. Det är samma sak med en privatpersonen Anders Darenius vars uppfattning ingen förutom hans privata umgänge är intresserad av. Anders Darenius har uteslutande varit intervjuad i egenskap av sin yrkesroll som veterinär.

Som gammal radioreporter känner man igen de här personerna. När man sticker fram mikrofonen så greppar dom tag i den och sedan får man nästan slita den ur händerna på dem. De har så mycket på hjärtat som ska fram.

Det talas i vissa läger om att folk hoppas på stackars Anders Darenius. Ingalunda. Anders Darenius är inte anställd av Mantorps travbana utan av Jordbruksverket. Det är helt naturligt eftersom verket utövar tillsyn och därför ska veterinärerna vara utanför eventuella hänsyn utöver sin yrkesutövning.

Anders Darenius har hoppat på travsporten som företeelse upprepade gånger och upprepat den ena anklagelsen efter den andra.

Däremot har han aldrig fört i bevis sina allmänna och svepande anklagelser.

10 procent har akuta munskador. 70 procent av alla hästar har haft munskador.

100 av alla människor har haft munskador. Till och med Anders Darenius vågar jag påstå.

Moe Odin visas upp. Going Kronos eller om det var Glenn Kronos visas upp. Så hur uppstod deras på stådda munskador. Vilka exakta omständigheter gjorde att de såg ut som de gjorde. Var ett lopp där Ludde tvingades ta upp hästen kraftigt för att undvika en olycka eller var det något annat lopp. Vilken var orsaken?

Anders Darenius kollega Anna Tell har gjort den senaste större undersökningen av munskador som jag känner till. Den skiljer sig markant från tidigare gjorda undersökningar ifråga om förekomst av skador. Exakt vilka hästar det gäller och i vilka proportioner redovisas inte i undersökningen, vilket är en betydande brist. Att ett stort antal hästar är ridhästar framgår men det finns också travhästar av vad man kan förstå i den undersökningen. Ridhästsporten är där Darenius värdegrund sägs finnas. Av den aktuella undersökningen framgår att munskadorna kan uppkomma av en rad olika skäl.

Om magsår vet man att många hästar har magsår men inte vad det beror på. Det är en överväldigande internationell expertis överens om, d v s att man inte säkert kan peka ut den eller den orsaken. Förklara annars att föl, fölmärrar, icke tävlande hästar och tävlande hästar har magsår, magsårnader eller förändringar på slemhinnan. Magsårsliknande symtom hos häst kan uppstå mycket snabbt men kan också läka snabbt. I andra fall tar det lång tid att läka. En del hästar uppvisar tydliga symtom, andra inte.

Skälen kan var många. Sociala orsaker. En del hästar trivs inte tillsammans. Fodergivningens regelbundenhet och fodrets sammansättning är en mycket viktig kanske till och med avgörande orsak. Olika typer av stress inklusive transporter, träning och tävling kan påverka. Det finns inga entydiga data som säger att tävling ger magsår i större omfattning än t ex träning och i vissa fall kan ingen träning alls ge magsår.

Själva undersökningen där den gängse metoden är att undersöka döda hästar eller hästar som utsatts för gastroskopisk undersökning gör i det senare fallet att mat nekas 6-24 timmar och vatten ett antal timmar före. Under denna tid producerar hästen saltsyra kontinuerligt vilket i sig kan orsaka magbesvär. Anders Darenius borde svara på ifall han fortfarande förespråkar obligatorisk gastroskopi innan tävling. Den frågan och en rad andra borde Jordbruksverket ställa till honom.

Det finns en rad internationella undersökningar om hästars hälsa. Att just travhästar skulle må särskilt dåligt eller vara utsatta för behandling som är att betrakta som djurplågeri eller ens dåligt ur djurskyddssynpunkt borde lett Anders Darenius att agera på helt annat sätt än att delta i någon allmän tendensiös media pajkastning som han nu gjort.

Lungblödningar förekommer men hur ofta. Sällan säger de flesta som hörts i debatten. Darenius håller käften smakligt nog och redovisar inga vetenskapliga data. Var finns Darenius vetenskapliga stöd för hans svepande populistiska och mediala propåer i fråga efter fråga.

Blödningar ur näsa sker hos hästar därför de ibland får stenskott i lopp eller träning. Hästar biter sig ibland precis som människor. Ibland sitter bett fel och ibland kan det uppstå situationer där kusk, tränare eller tränar begått ett misstag. I Darenius värld är detta snarare en regel än undantag annars uttalar man sig inte som han gjort. En läkare skulle hur som helst inte göra det. Ställer vi lägre krav på en veterinär. Självfallet inte.

Varför har Anders Darenius inte själv publicerat vetenskapliga artiklar om sina hjärtefrågor som kan diskuteras i allmän och demokratisk ordning .

Så fort Anders Darenius förväntas redovisa fakta så är han tyst. Men när kamerorna slås på eller han får en reporter i luren så slirar han på med sina svepande formuleringar.

Jag betvivlar inte för en sekund att Anders Darenius tycker om hästar.

Det är inte det saken handlar om.

Jordbruksverket har självfallet ett ansvar för sina anställda. De representerar tillsynen över djurskyddet och då bör JOrdbruksverket ställa frågor av den typen jag ställt till Anders Darenius alldeles oavsett vad tränarna på Mantorp tycker. Däremot är det naturligtvis inte bra ifall tränarna saknar förtroende för banveterinären. Det är inte bra för sporten, för Mantorp och absolut inte för Anders Darenius och Jordbruksverket.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stefan!
Jag har inte tidigare sett din blogg och har alltså inte förrän nu uppmärksammat att du där skrivit om mig.

Du påstår en hel del om mig och mina motiv i din blogg. Du är inte ensam inom travrörelsen om att göra så. Men vare sig du, tränarna, travsällskap eller någon annan har frågat mig, så ni kan inte veta. Tron tar överhand. Jag säger att mitt motiv är hästarnas väl men på det örat vill ingen lyssna. Man vill ostört köra vidare i samma gamla hjulspår och då är det enklast att odla myten och placera in mig facket för hästokunniga, massmediakåta travhatare.

I sak är läget så här. Banveterinärer är anställda av Jordbruksverket för att kontrollera att djurskyddslagen efterlevs vid travtävlingar. Det som styr hur jobbet skall skötas är Förvaltningslagen och en arbetsinstruktion. Djurskyddslagen säger att djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande men lagen säger dessutom att tävlingshästar inte får utsättas för lidande över huvud taget, vilket bl.a. innebär att sjuka eller skadade hästar inte får tävla eller tränas. Arbetsinstruktionen säger att jag skall besiktiga hästarna i rörelse och förbjuda dem som inte är fullt friska att starta. Förvaltningslagen säger att ett startförbud måste meddelas skriftligen, vara väl underbyggt och kunna överklagas i allmän domstol. Jag skall således på ett rättssäkert sätt kunna garantera att bara friska hästar släpps ut till start. Den som är insatt i jobbets villkor inser att detta är omöjligt. Endast den som är utrustad med röntgenblick kan avgöra om en häst är frisk enbart genom att se på den när den fullt utrustad rör sig på fem meters avstånd. Utan röntgenblick kan bara gravt halta hästar upptäckas med den besiktningsmodellen.
Det är detta som jag problematiserat i sju årsrapporter till arbetsgivaren och som jag och fem andra banveterinärer skrivit en debattartikel om.

Jag stöder inte åsikten att travsport är djurplågeri. Det är travfolket som anklagar mig för hysa denna åsikt. Jag kritiserar däremot vissa företeelser inom travet. Travfolkets reaktioner på denna kritik påminner om dem som man kan finna i religiösa sekter. Rådande norm eller doktrin kan ifrågasättas utifrån, av de "otrogna" för av dem kan man inte vänta sig något annat. En sådan kritik kan avvisas som utslag av okunnighet. Om kritiken däremot kommer inifrån, från en rättrogen blir den däremot ett hot. Den som gör det angriper hela rörelsen och blir oberörbar för alla rättrogna.

Detta är beklagligt. Travet blir därmed en rörelse för dem som kör med helstängt huvudlag.
Hälsningar

Anders Darenius

Stefan Hagberg sa...

Till Anders Darenius: Hej Anders!
Anledningen till att jag kritiserar dina uttalanden är att jag anser att du antingen saknat grund för dem och när jag skriver grund menar jag inte personlig grund utan vetenskaplig grund vilket är en stor skillnad. Jag är helt övertygad om att du är en djurvän men det har inte med den aktuella saken att göra. Du skriver en hel del om vad en banveterinär ska göra.
Du kan inte avgöra om en häst är frisk eller inte. Du kan inte avgöra om en häst har magsår eller inte. Det är inte heller ditt primära jobb som banveterinär.
De hästar som kommer till en bana måste antas vara i regelbunden kontakt med en veterinär som inte är du. Dessutom genomgår tränare kurser där de får lära sig veterinärens funktion i träningen av travhästar. Det här är ingen hemlighet för dig eller någon banveterinär. När du försöker få det att framstå som ditt jobb är hopplöst och omöjligt så tror de som tittar på TV:s Kall Fakta att det är sant det som du säger. Inte jag eller de som sysslar med trav men den breda allmänheten. Det är också denna grupp du vänder dig till. Du rabblar siffror som du inte hade täckning för. Jag har tagit upp det som jag anser var dina vetenskapliga tillkortakommanden när det gäller, munskador, lungblödningar och inte minst magsårsdebatten där du är totalt ute och cyklar. Jag har argumenterat på många olika ställen mot dig Anders. Precis som du använder dig av TV media på ett smart sätt så använder jag mig av detta forum. Om du istället diskuterade sakfrågorna och vilken effekt ditt svammel om magsår hade så kanske vi hade kommit någon vart. Men du ville ha maximal effekt. Tyvärr glömde du bort den så kallade vetenskapen. Att du får mothugg beror på hur du angrep frågan. Du tog rygg på de som aldrig varit på en travanläggning.
Det finns ett antal viktiga frågor som bör utredas mer. Men din insats bestod som jag ser det att bidra till att framställa travsporten som en ljusskygg företeelse där man driver livet ur hästar av vinstsyfte. När du pratar lite fort på tjugofem sekunder i TV om munskador, lungblödningar och magsår och sedan följer upp det med lite kartongbitar på Moe Odin och Glenn Kronos eller vilken det nu var så fattar bara folk att hästar misshandlas i sporten vilket är skitsnack och det vet du. Att det sedan finns tränare som kan bli bättre på olika saker det är en helt annan sak.
Jag har ägnat en hel del tid av mitt liv att jobba med just undersökande journalistik. Bl a inom human medicin. Jag har per definition inget som helst förtroende för någon bara för den är veterinär eller läkare. Vetenskap är tyvärr ingen exakt vetenskap. Vissa tror att det blir varmare och att världen går åt helvete och andra har någon annan idé. Tyvärr har vetenskapen kommit att handla om marknadsföring i allt större utsträckning och vetenskap i allt mindre utsträckning.
Jag tror inte vi kan lösa frågan. Du har din uppfattning och så fort det handlar om fakta så övergår du till en annan fråga eller pratar om din instruktion från Jordbruksverket.
Du har inte ett enda belägg för att travuppfödning eller travträning och travtävling skulle påverka hästars magproblem mer än något annat sätt att leva som häst. Det finns inget som helst stöd för det i hela den vetenskapliga litteraturen. Men likväl stod du och pratade magsår med den där idioten till reporter.
Granskningsnämnden har friat programmet och säger att det du sagt får stå för dig. TV4 borde aldrig sänt dina lösa och ogrundade uttalanden när det gäller olika skador. De borde frågat andra forskare men det här programmet hade ett enda syfte och det var att skita ner sporten och dess utövare och de ställde du upp på, Anders och det har jag väldigt svårt att överse med. Du har snabba svar på svåra frågor och därmed tror folk att det är så och det kan till och med bli så sorgligt att forskningen kring väsentligheter som de verkliga orsakerna blir åsidosatta och förbigångna just på grund av sådana som du.
Du har stuckit ut hakan och då får man tåla en och annan smäll. Så är reglerna. Jag tycker du ska ta och forska kring dina hjärtefrågor och skriva några rejäla papper om saken så återkommer jag gärna och lyssnar.

Hälsningar
Stefan Hagberg

Anonym sa...

Du är så jäkla bra! Om möjlighet ges vore det på sin plats att visa upp de fakta du funnit i ett offentligare medium, så fler får läsa.

Anonym sa...

Du skriver himla bra. Så uppfriskande med någon som ställer frågor och som vill ha svar på dem också.

Håller med Anonym: du borde publiceras där du når ännu fler.