fredag 20 februari 2009

Hundplats - Roliga bekymmer och V75


Travfilialen i Erbil. Du borde spikat tolvan din kerra(åsna)!

Det drar ihop sig till helg.

Jag tvättar idag. En vittvätt och Spikens filt. Den filten köpte vi när vi bodde utomlands. En mjuk flisartad skapelse som är en av hans favoriter. Han har flera olika ställen som han skiftar mellan. I vardagsrummet ligger en fårskinnsfäll under bordet. En likadan i soffan och en filt i fönstret. Ett mjukare täcke i soffan. Ovanför trappan som leder ner i sovrummet en röd liten matta. Ovanpå resväskan en filt och i andra änden av soffan ett hopvikt duntäcke. Så på hans sida av dubbelsängen en korg med mjukisfilt över, filten som jag nämnde och dessemellan brukar han krypa in under täcket och lägga sig i en kringla mellan benen mig.

Tio ställen blir det om jag har räknat rätt. Nej, han är inte alls bortskämd. Lägger man sedan till femtioelva tjurmuskler grisöron, tvåhundra pipdjur, en hund i naturligt storlek en tygtiger i naturlig storlek, en mindre tiger och en häst i natur… nej, det är den faktiskt inte men…¨

Nu ska jag gå ner och hänga upp tvätten och fundera vidare på helgens V75:a.

Carina berättade igår att mandelträden har börjat blomma nere hos henne. Fast idag var det visst sandstorm. Så det skiftar snabbt.

Här har det varit riktigt kallt i en vecka. Flera jag har pratat med säger att de blir trötta av kylan. Det stämmer. Inte blir man pigg i varje fall. Det var stand up igår på Hålet. Vissa var roliga.

Det skulle vara roligt att vara en sådan där ståuppare. Om man var rolig alltså. Men då skulle man vara riktigt rolig. Så folk pissade på sig och låg på golvet och vred sig av skratt. Ambulansen kom hela tiden och hämtade folk som skrattat sig fördävade.

Så rolig skulle jag vilja vara om jag skulle vara ståuppare. Jag tror att det är viktigt att man får en bra början.

Vissa börjar med att fråga om publiken mår bra. Det brukar publiken, så det fungerar nästan alltid. En del fortsätter sedan med att fråga om publiken hör. Knäppa lite med mikrofonen och så. Det brukar också funka men när en del frågar en gång till om publiken mår bra då brukar ångesten lysa igenom. Killen är nervös. Då är det viktigt vad nästa replik blir. Om den är typ: Hör ni också där bak? Då är det kris. Men om den blir: Har ni tänkt på att alla ståuppare frågar hur folk mår. Det är ungefär som om vi var något slags läkare hela högen. Om alla skriker: ”dåligt” då? Hur blir det då? Fram med receptblocket eller vad?

På tal om att må.

Det är som när man ringer polaren och frågar: hur är läget? Då vill man inte höra: Jo, tack jag har just slängt i mig 40 sömntabletter och tänker ta livet av mig. Eller? Jaha, du nickar. Betyder det att du vill att dina kompisar ska må dåligt? Du är en sån som mår bättre när andra mår sämre.

Fast ibland behöver man lite stöd. Min polare blev dumpad av sin tjej. Alltså den nya. Han blev i och för sig dumpad av den gamla tjejen också. Hon, den nya, alltså den som kom efter den gamla tog för sig rejält när hon stack. Det var fluglinorna, huset, sommarstugan och älgstudsaren. Jag tror att hon tog barnen också. Det var förra vintern, strax före jul och polaren ringde en annan kompis och berättade lite upprivet om att han, ja mådde jävligt dåligt. Det var riktig K-R-I-S.

Den kompisen som han ringde är skåning och kanske inte den jag skulle ringt först av alla. Som jag fast ännu segare. Sävlig, hade lite svårt för att prata känslor. Ni vet typen på ett ungefär. Så jag vet inte vad som fick min svikne polare att ringa vår kompis. Han kanske bara ville prata av sig. Men när han vikit ut sig om hur taskig före dettan varit och han nästan började grina så blev det liksom en liten tystnad som man i varje fall brukar fylla ut med något typ: Ja, fan va jobbigt, Du som har ställt upp så på henne eller Ja, ja brudar! Eller bara: Vilket Elände! Så vad tror ni vår kompis säger. Först var det helt tyst. Sedan säger han på sin breda skånska:

– Ja, ja. Du lugna ner dig. Ta en kopp kaffe och bulle så ska du se att det ordnar sig med tiden.


Ja, ni förstår själva. En kopp kaffe och en bulle! Med sådana kompisar behöver man inga fiender.


Spika eller inte spika?

Det måste bli fyra i första, många i andra, två i tredje och… och.

Är det guld där det ska skrälla. Varken Finders eller Go On Pale har skördat truimfer på Axelvalla. Är det Global Investment som ska göra livet surt för en i morgon.

Kari – Åke – Kari – Åke. Sen är det Goop mot Åke och Åke mot Goop. Tre mot en eller möjligen fyra mot en i sista. Hur var det ? Fem mot en är fegt!

Den där Hoity T F är en kul häst. 2,6 före jul!

Sedan när man är riktigt nöjd på rummet då ser man att man fått ihop ”bara” tjugotvåtusen rader.

Det blir skor med hakar för de flesta. Lätt snöfall från lunch säger en kille som har en kontrovers med sin arbetsgivare(det kan hända den bäste). Han ska spika Go On Pale. En idé som kan vara lika bra som den andra eller att välja två.

Ni behöver inte sladda banan, sa Svanstedt! Det blev ändå inga märken efter hovarna! Då var det flera av hästarna som underpresterade flera lopp efteråt. Det var då bankillarna fick skäll och det kom fram att det stora tränarna inte ville ha salt i banan för det löser ut och slabbar när det töar. Var inte Svanstedt en stor tränare där? På Axelvalla.

Det var ett år sedan. Plus minus något.

Kan man vara både förbannad på att banan är betong och var den som gnisslar om saltkaret kommer fram. Finns det någon som kan upplysa hur det går ihop? Så hur blir det i morgon? Är banan håd som sten eller preparerad i veckan? Förra gången fick vi veta hur det var när startbilen gick. Hur blir det den här gången? Lätt bana igen?

Inga kommentarer: