tisdag 10 februari 2009

Det finns farliga saker överallt


Glada grillare!

Alla vill muntra upp en efter en mindre bra travhelg. Ett stödjande ord kom igår mailen från travkompisen Janne som håller reda på sådant som kan påverka tipsformen inför lördagens omgång på Solvalla:

"Vedeldande kan öka cancerrisk
Luften hemma hos den som eldar med
ved kan vara lika dålig som ute på en
storstadsgata. Det visar en ny
doktorsavhandling vid Sahlgrenska
universitetssjukhuset i Göteborg.
Den som eldar med ved har fem gånger
så hög halt av cancerframkallande
sk PAH-er i inomhusluften jämfört med
den som inte vedeldar. Utsläppen anses
vara lika farliga som bilutsläpp.
Studien, som gjordes i värmländska
Hagfors, visade att luften
i vardagsrummet hos vedeldarna var
lika dålig som på den hårt
trafikerade Hornsgatan i Stockholm. "


Tur att Ni inte har öppen spis!

Tack Janne!

Det är alltså Hornsgatan där vi bor som är nyckelordet i texten. Snett över gatan står en miljömätstation som antingen är manipulerad eller också en neutral termometer som varje år visar samma sak. Hornsgatan, just precis där vi bor är den skitigaste gatan i Sverige och den del där vi bor är den skitigaste delen av Hornsgatan. Det närmast eldning jag kommit är att kolgrillen plötsligt eldade upp halva grannens bottenvåning och rök in genom vår ventilation för ett par år sedan. Dom hade öst på lite tändvätska kvällen innan på restaurangen som inte finns där mer. Tja, alla sätt osv. Jo, sedan skojande Carina och jag en gång när brandkåren för förbi oss längre ner på Hornsgatan. Vi skojade om att den skulle till oss. När vi kom hem så var det fullt pådrag i vår trapp med slangar och en barsk brandkapten som förhörde sig ifall det var vi som möjligen grillat korv i de plomberade kakelugnarna.

Vi sa att vi inte hade gjort det eftersom vi inte hade någon kakelugn. Exakt vem som grillat i sin plomberade kakelugn tror jag aldrig blev riktigt klarlagt.


Tack för tipset än en gång, Janne. Det blir inget eldande…Jag lovar!

Inga kommentarer: