torsdag 12 februari 2009

Man måste bevaka sina produkter!



Det var inte så att jag funderade på att ta arsenik efter gårdagens V64. Jag har om man ska vara ärlig redan ätit arsenik så det räcker och blir över. Nu ska man sluta att sanera arsenikmark med hänvisning till att radondödligheten är mycket värre. Skitsnack! Som att höra STC:s ordförande Patrik Sandin jämföa Sverige med Frankrike när det gäller trav, fast tvärtom.
Men först tillbaka till V64. Vi var några som spelade en mindre rad men två rätt är inte direkt något man gör vågen åt. Därför blev jag glad när jag lite längre ner såg att sexorna betalat 7 miljoner. Grattis!

Jag har den filosofin att ifall det är hög utdelning så var det svårt och ifall man spricker när det är låg utdelning så ville man ju inte ha pengarna eftersom det var så lite.

Det förhållningssättet funkar hundraprocentigt som medicin.

Jag visste att vi hade spruckit i de första två loppen. Men anledningen att jag inte visste hur det hade gått var att jag tröttnade efter andra loppet på att se på ATG Live:s hackiga, värdelösa, konstant buffrande direktsändning. Jag lovar! Det är inte min Flashversion som är fel, inte heller datorkraften eller bandbredden. Alltsammans är i toppskick. Det är själva applikationen. Klister! Sedan vill jag minnas men det kan vara en missuppfattning, eftersom hela applikationen låste sig mitt i försnacket. Men var det inte så att Timo Nurmos blev intervjuad i ATG Live och lät som om han funderade att spika på hjul under hovarna på sina hästar och dra dem runt Solvalla i ett rep. Lite bättre blev det sedan. Tre lopp vann Nurmos hästar. Grattis, men varför så blygsam.

De senaste månaderna har kritiska röster höjts och de hörs allt starkare som tidigt som ett stort antal tränare, de flesta yngre har lämnat in sina licenser.

Nu senast var det tränarförenings ordförande Jim Frick som kritiserade STC och ATG i en TT intervju. Tidigare har en rad stora tränare förklarat att de inte har förtroende för STC. Att mindre tränare har problem, att uppfödningen minskat med runt tusen hästar per år sedan 2005(från ca 4500 till 3500 per år), att publiken på banorna stadig minskar. Det spelar ingen roll hur man räknar. Medan ATG sopar in alltmer pengar på spelet , nästan 13 miljarder 2008 så har prispengarna i relation till utgifterna som travtränare och hästägare haft en stadig och negativ trend.

Patrik Sandin STC:s ordförande säger till TT att han hört kritiken men har svårt att förstå den.

"– Om Jim Frick och andra aktiva har någon kritik mot oss så sätter vi oss gärna ner och diskuterar. Men det ekonomiska läget är dagens verklighet och vi är trots allt tvåa i Europa efter Frankrike. "

Ni hör själva. Sandin har hört kritiken och sedan heter det ”om” Frick och andra har någon kritik. Den här kritiken har funnit i flera år så det är kanske dags att höra av sig nu.
Att det ekonomiska läget är ”dagens verklighet” är bara kvalificerat skitsnack. Dagens verklighet avgörs av hur bra STC och Patrik Sandin lyckats företräda sportens utövare och sponsorer som i detta fall är hästägarna. Sandin får det att låta som om det handlade om en naturlag.

Jämförelsen med Frankrike är sällsynt blaskig. Det här är ingen enhetlig liga. Det finns ett antal länder i Europa där travsporten är stor. Att vi ligger tvåa efter Frankrike i någon avseende har ingen relevans efter som både ettan och trean har helt olika förutsättningar. Men fortsätter den nuvarande trenden så ligger vi kanske fyra eller sexa om några år. Då har vi garanterat ett trav som bygger på ett litet antal stora tränare som tränar takpannefabrikörers och hockeyspelares hästar och ”That´s it”!

Det är inget fel på Bender och Foppa tvärtom, men amatörtränare och mindre bemedlade hästägare som har en häst kommer att försvinna liksom majoriteten av kuskar och mindre tränare.

Trenden syns redan och STC vägrar inse att de måste slåss för att behålla travet som en bred sport. Mats Denninger som är ATG:s ordförande, utsedd av regeringen säljer hö till hästgårdar. Eller? Hans företrädare på posten, partikamraten och vännen, Leif Zetterberg sålde i varje fall hö. Vem ska de sälja till om allt färre håller hästar. Det kunde ju vara en fråga för Sandin att väcka på nästa möte. Men först ska han nog ta ett snack med Jim Frick som inte verkar så glad. Här är Jims mobil ifall Sandin tappat bort mellan alla andra viktiga möten: 070-310 28 88…

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.vk.se/Article.jsp?article=248007

Under länken är en artikel som belyser kärnfrågan.

Veterinärvård 95 procent upp, Foderkostander 60 procent upp och då tränarnas debitering 40 procent upp sedan 2000.

Det är inte så lätt att hänga med då om inte prispengarna följer med.

Det är inte ens säkert det hjälper då de allra flesta inte knappt får ihop något alls.

Där har man något att bita i.