söndag 22 februari 2009

Nu får ni väl ändå sluta snacka!



Travekonomi är som travlopp.

Det är åtminstone vad jag tror. För att få framgång så måste man helgardera, hitta spikar och lås.

Idag drabbar ATG:s Remy Nilsson och travtränaren Jörgen Westholm samman. Remy förstod problemen, var helt fel person eftersom STC valt att stryka sig och Jörgen fick inget vidare stöd av TV4 som inte ens orkar göra en vettig sammanställning av problemen.
Det var knappast Borgås och Thomas Nilssons fel.

Remy malde på om att han förstod att allt var svårt. Jag tror att han förstår att allt är svårt. Sedan tjafsade han om att öka omsättningen och minska kostnaderna.

Vad sägs om att investera i sporten?

Jag ska inte hålla på och mala om ingenting. Istället har jag några förslag. Konkreta förslag.
Av inslaget idag framgick att hälften av alla vinster görs av de stora tränarna. Villkoren har försämrats för alla inblandade. Konsumentprisindex är helt meningslöst att dra fram som en indikator på kostnadsutvecklingen inom travsporten som har en helt annan profil.

Jörgen Westholm sa att styrelsen för STC förverkat sitt förtroende. Det är han tydligen inte ensam om att tycka.

Allt flera aktiva verkar ha den uppfattningen. Så sparka ut det gamla gänget om de inte avgår självmant och ersätt dem med en ny styrelse.

Det är andras problem. De aktiva. Jag är inte tränare, inte ens hästägare längre men intresserad av sporten och spelet. Min aktiva insats är att jag spelar varje vecka i olika hästspel. Framför allt V75.

Men jag anser att jag kan föreslår saker som gäller sporten. Andra kan tycka annorlunda.

Jag anser att oavsett vilken styrelse av sporten som dyker upp ur dimmorna så finns det ett antal områden där det behövs mer fakta på bordet. STC har något slags ramutredning som heter Framtidens Travsport eller om det var tvärtom. I vilket fall finns det ett antal områden i den utredningen som föreslår nya utredningar och klarlägganden. Det bör göras. Till detta bör följande områden undersökas i separata utredningar:

1. En utvärdering av var fyra svenska anläggningar av typen franska Grosbois skulle innebära för återväxten av travsporten och en konkret beskrivning av hur en sådan verksamhet kunde se ut. Utgångspunkten skulle vara att dessa anläggningar skulle inköpas och finansieras av staten i samarbete med STC/ATG. Syftet är att skapa hållbara ekonomiska alternativ för mindre tränare eller tränare med speciell inriktnig.

2. Att omedelbart påbörja en undersökning av varför foderkostnaderna rakat i höjden såsom de gjort orsaker och ett konkret förslag till åtgärder för att drastiskt minska dessa kostnader för tränare och andra som håller hästar i Sverige. Särskilt vikt ska läggas på att undersöka konkurrensförhållanden och en jämförelse mellan länder i närområde och EU bör ingå i studien.

3. En likadan studie bör göras avseende veterinärkostnader. Samma upplägg.

4. En större studie som undersöker personalkostnaders påverkan på den totala kostnadsbilden och dess utveckling över tiden.

5. En övergripande studie som gäller travtränarnas, uppfödarnas och hästägarnas ekonomiska incitament och ekonomiska villkor bör genomföras.

Ovanstående utredningar skall remitteras till STC:s medlemmar och referensinstanser varpå resultatet skall elda till konkreta förhandlingar med staten i dessa frågor med syfte på att skapa politiska föräutsättningar för en kursändring.

Tidsramen skall inte vara längre än sex månader totalt.

Remy pratar skit. Öka omsättningen och minska kostnaderna. Travsporten är ingen vanlig glasskiosk. Det vet Remy. Ändå pratar han som om det handlade om en sådan.

Mer pengar måste tillbaka till sporten men inte hur som helst. Därför måste saker och ting klarläggas och sedan måste staten ta sitt ansvar. Det var någon här som ville minska statens ansvar. Sporten levererar varje år netto via spelet. Därför kan spel och sport ställa krav. Det är staten och riksdagen skyldiga travsporten, många gånger om!
Ett sådant här program måste vara genomarbetat och komma från de aktiva. Allmänt snack går lätt att snirkla sig förbi. Öka omsättningen och minska kostnaderna! Man baxnar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

BRA inlägg i debatten.

Det är alldeles för lite konkreta frågeställningar som gjorts av de som ska företräda de aktiva.

Här får dom ju lite vettiga förslag att ta till sig.

Ett annat exempel där man kan sätta prispress är ju ATG-klinikerna som byggts upp med spelpengar men som ändå är dyrare än de flesta andra veterinärer.

Där borde man kunna göra subventioner som gynnar travets aktiva.

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Hej! Ja, STC bör nog bli en intressepolitisk organisation på ett helt annat sätt än hittills om man ska lyckas vända den här trista trenden att folk inte har råd att äga och eller träna häst längre.

Ha det bra!